Follow us

Το αθηναϊκό μπαρ που θα γούσταρε ο Charles Bukowski

Το Ham on Rye μόλις εμφανίστηκε στα Εξάρχεια και έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένα μπαρ-στέκι.

bar Λεωνίδας Τούμπανος

Πίσω στο 1982, κυκλοφορούσε το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του αντισυμβατικού συγγραφέα και ποιητή Charles Bukowski, Ham on Rye. Σε αυτό, ένας από τους πιο ιδιότροπους δημιουργούς ever αλλά και ένας αληθινός φιλόσοφος της ζωής -ίσως και με λίγο παραπάνω κυνισμό από όσο θα έπρεπε- αντικαθιστά τον εαυτό του με τον Henry Chinaski και τον τοποθετεί χωροχρονικά στο Λος Άντζελες της Μεγάλης Ύφεσης. Όπως και προηγούμενα έργα του Bukowski, έτσι και αυτό, διαδραματίζεται στο μέρος όπου μεγάλωσε. Γραμμένο πιστά στις απαρχές του βρώμικου ρεαλισμού και του συγγραφικού μινιμαλισμού βουτά στις ανθρώπινες σχέσεις, καταδεικνύει την υποβόσκουσα επιπολαιότητα των κοινωνικών αξιών, προσεγγίζει με προσωπικό τρόπο τη σημασία του αγώνα του ενός ενάντια στους πολλούς, αποθεώνει τη μεταμορφωτική δύναμη της λογοτεχνίας και κοιτά κατάματα την απαξίωση του αμερικανικού ονείρου.

Fast forward στο σήμερα και την Αθήνα, μακριά από το πεδίο δράσης του Charles Bukowski. Ο Μάρκος Πρίφτης δεν αποτελεί άγνωστη φιγούρα για όσους είναι εξοικειωμένοι με τα της μπάρας δρώμενα εντός των αστικών τειχών, καθώς επί σειρά ετών των συναντούσες στο 'CV Distiller' και για λίγο μικρότερο διάστημα στο πολύ αξιόλογο 'Grasshoppers' του Νέου Κόσμου (που δυστυχώς δεν υπάρχει πια), σαν έναν από τους καλύτερους οικοδεσπότες της πόλης.

Στο μυαλό του υπήρχε για αρκετό καιρό η δημιουργία ενός ολόδικού του μπαρ, με στοιχεία του χαρακτήρα του αλλά και άλλα που ο ίδιος θα ήθελε να δει σε ένα τέτοιο. "Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα και δε μπορώ να σου περιγράψω πόσο χαρούμενος είμαι γι’ αυτό" αναφέρει για το Ham on Rye.

Το ολοκαίνουριο σποτ που δημιούργησε στον αριθμό 12 της οδού Κλεισόβης, στα Εξάρχεια και σε ένα underground σημείο που παραπέμπει σε Βερολίνο αλλά βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, εμπνέεται από τον αγαπημένο του συγγραφέα. Στον ατμοσφαιρικό χώρο με την εξαιρετικά φιλόξενη μπάρα -που φέρει την αρχιτεκτονική ματιά του Στέφανου Ψυλλάκη- υπάρχουν μπόλικα easter eggs από το έργο του Bukowski και άλλα τόσα που χαρακτηρίζουν τον Μάρκο σαν bartender. Όλα, δίχως φανφάρες και περιττά στοιχεία αλλά προσεγμένα μέχρι και την παραμικρή τους λεπτομέρεια.

Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ