Follow us

Παίρνεις αντιβίωση; Μην φας αυτές τις 7 τροφές!

Στρεπτόκοκκος και γρίπη Α, φαρρυγίτιδα και ιγμορίτιδα, ό,τι και αν σου συμβαίνει η αντιβίωση μπορεί να βοηθήσει, όχι όμως όταν καταναλώνεις αυτές τις τροφές.

MissBloom TEAM
αντιβιωση istock

Η αντιβίωση είναι σημαντική για πολλούς τύπους βακτηριακών λοιμώξεων, αλλά αυτά που τρως ενώ είσαι σε θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά της και την ανάρρωσή σου.

Γιατί έχει σημασία τι τρως όταν παίρνεις αντιβίωση;

Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με την αντιβίωση μειώνοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό ή ακόμα και μπλοκάροντας τη δραστική ουσία του φαρμάκου, ενώ άλλα τρόφιμα μπορούν να εντείνουν τις παρενέργειες όπως π.χ. γαστρεντερικές διαταραχές.

Τα αντιβιοτικά είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν και αυτά τα φάρμακα μπορούν να "καθαρίσουν" τη μόλυνση, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον οργανισμό σου. Αυτό η ανισορροπία προκαλεί ναυτία, αέρια και διάρροια που αντιμετωπίζουν πολλοί όταν λαμβάνουν αντιβίωση.

Εάν δεν είσαι εξοικειωμένη με τη φαρμακευτική αγωγή που σου προτείνει ο γιατρός σου είναι πάντα καλή ιδέα να ζητάς κάποιες οδηγίες και από τον φαρμακοποιό που έχει εμπειρία στην αλληλεπίδραση τροφής-φαρμάκων.

Οι 7 τροφές που επηρεάζονται από την αντιβίωση

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρεις αντιβίωση, ρώτησε το γιατρό σου για συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές, στο μεταξύ όμως έχε στο νου σου τις παρακάτω τροφές με τις οποίες θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική.

  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ
  • Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Καφεΐνη
  • Αλκοόλ
  • Πολυβιταμίνες και αντιόξινα

1. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Είτε πρόκειται για τυρί, γάλα, γιαούρτι ή βούτυρο, το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα μείναι πρόβλημα. Το τόφου, το kale και οι σπόροι chia έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Όταν τρως αυτά τα τρόφιμα ενώ λαμβάνεις αντιβίωση. όπως τετρακυκλίνες ή φθοριοκινολόνες, το φάρμακο θα εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό σου.

Επίσης, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή ποσότητα ασβεστίου, δημιουργούν το ίδιο πρόβλημα με τα τρόφιμα που είναι φυσικές πηγές ασβεστίου. Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα είναι συνήθως δημητριακά πρωινού, χυμός πορτοκαλιού και φυτικό γάλα.

Προτίμησε να φας αυτές τις τροφές τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη λήψη του αντιβιοτικού και έξι ώρες πριν από την επόμενη δόση.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ