Follow us

Μάτι | Συνεχίζει την πρότασή του ο Εισαγγελέας - Ποιους κρίνει ενόχους, ποιους απαλλάσσει, για ποιους θα τοποθετηθεί

Ο Εισαγγελέας αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του για τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους από την Πυροσβεστική.

MissBloom TEAM
Ματι ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζει σήμερα την αγόρευση του για την τραγωδία στο Μάτι ο Εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Παναγιώτης Μανιάτης ο οποίος έχει ήδη ζητήσει ενοχή για τον τότε αρχηγό και τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, τον τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και τον αξιωματικό που τέθηκε επικεφαλής της φωτιάς τις κρίσιμες ώρες λίγο πριν η πυρκαγιά σαρώσει ζωές και περιουσίες. Παράλληλα ο κ. Μανιάτης ζήτησε απαλλαγή για τρεις ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος.

Ο κ. Μανιάτης αναμένεται σήμερα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του για τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους από την Πυροσβεστική και ακολούθως να τοποθετηθεί για τους εννέα κατηγορούμενους εκ των οποίων ένας είναι από την ΕΛΑΣ, ο τότε επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έξι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και ο κατηγορούμενος ως υπαίτιος για τη φωτιά.

Εξετάζοντας τον τρόπο που λειτούργησε ο κάθε κατηγορούμενος σε συνδυασμό με το πλέγμα των διατάξεων που ορίζουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες που φέρουν εντός της Πυροσβεστικής, όπως ίσχυαν την επίμαχη περίοδο, ο Εισαγγελέας κατά την προηγούμενη συνεδρίαση ζήτησε τις τέσσερις ενοχές για συγκεκριμένες πράξεις, όπως διατυπώνονται στο κατηγορητήριο, αλλά και απαλλαγές για άλλες πράξεις που αποδίδονται στους τότε κορυφαίους της Πυροσβεστικής. Με ίδιο κριτήριο ζήτησε και τις απαλλαγές των τριών αξιωματικών.

Τι έχει εισηγηθεί ο Εισαγγελέας για πρόσωπα και πράξεις

Ο κ. Μανιάτης καταλόγισε ευθύνες :

* Στον τότε αρχηγό του ΠΣ Σωτήρη Τερζούδη και στον τότε Διοικητή του ΕΣΚΕ Ιωάννη Φωστιέρη για την εκτροπή αεροσκάφους που κατευθυνόταν στην φωτιά στο Νταού, ώστε να πάει στην Κόρινθο προς αντιμετώπιση φωτιάς στο Σουσάκι κοντά στα διυλιστήρια. Κατά τον κ. Μανιάτη στον χρόνο που έγινε η εκτροπή, η φωτιά στην Κόρινθο, δεν απειλούσε τα διυλιστήρια. Επιπλέον, όπως είπε ο Εισαγγελέας, ο επίγειος επικεφαλής της Φωτιάς στο Σουσάκι δεν είχε ζητήσει ενίσχυση δυνάμεων. Η απόφαση του κ. Φωστιέρη, κατά τον Εισαγγελέα, ήταν προϊόν πίεσης εξαιτίας τηλεφωνημάτων του ιδιοκτήτη των διυλιστηρίων και επέδρασε στην εξάπλωση της φωτιάς στην Πεντέλη που στην συνέχεια κατέκαψε το Μάτι. Η εντολή Φωστιέρη, όπως είπε ο Εισαγγελέας, τελούσε υπό την έγκριση του κ. Τερζούδη.

*Στον κ. Φωστιέρη για την παράλειψη του να ζητήσει εγκαίρως συνδρομή δύο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού που ήταν διαθέσιμα στην Ελευσίνα ώστε να συνδράμουν. "Ήταν σφάλμα και πλημμέλεια" ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός για τον κ. Φωστιέρη.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ