Follow us

Γιατί πεινάς μετά από μεγάλα γεύματα; Την απάντηση δίνει η επιστήμη

Τα νέα ευρήματα από την επιστημονική κοινότητα ανατρέπουν όσα γνώριζες για την πείνα και την όρεξη για το φαγητό.

MissBloom TEAM
Burger iStock

Προσπαθείς να περιορίσεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά και να τηρήσεις ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, αλλά όλα φαίνεται να πηγαίνουν λάθος, όταν - αμέσως μετά το γεύμα - νιώθεις ξανά πεινασμένη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μείνουν αρκετές ώρες χωρίς τροφή μεταξύ των γευμάτων πριν αισθανθούν ξανά πεινασμένοι. Ωστόσο, εσύ μπορεί να νιώθεις ότι πείνας όλη την ώρα, ακόμη και αμέσως μετά το φαγητό.

Γιατί πείνας μετά από ένα μεγάλο γεύμα; Οι επιστήμονες δίνουν μια ανατρεπτική απάντηση.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πώς οι παρορμήσεις για φαγητό, ακόμα και όταν δεν πεινάμε, μπορεί να πυροδοτούνται από ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου, ένα εύρημα που θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τη μελλοντική θεραπεία των διατροφικών διαταραχών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες ομάδες κυττάρων οδηγούν στην "πείνα" ακόμη και μετά από μεγάλα γεύματα. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται σε ένα μέρος του εγκεφάλου που έχει συνδεθεί με αντιδράσεις πανικού, αλλά όχι με το φαγητό.

"Αυτή η περιοχή που μελετάμε ονομάζεται περιαγωγικό γκρι ή περιυδραγωγός φαιά ουσία (PAG), μια περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους που συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως η μάθηση μέσω φόβου, η διαφοροποίηση πόνου, οι αλτρουιστικές συμπεριφορές και η άνευ όρων αγάπη.", λέει ο νευροεπιστήμονας Avishek Adhikari, από το πανεπιστήμιο UCLA.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ