Οι ιογενείς ηπατίτιδες ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα για χρόνια και όταν το καταλάβεις να είναι, πλέον, αργά. Γι’ αυτό ενημερώσου τώρα!
Oι ιογενείς ηπατίτιδες που μεταδίδονται αιματογενώς ή με τη σεξουαλική επαφή αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Στις πιο σημαντικές κατατάσσεται η ιογενής ηπατίτιδα Β, για την οποία εκτιμάται ότι πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον αντίστοιχο ιό (HBV) και τριακόσια πενήντα εκατομμύρια παραμένουν χρόνιοι φορείς του ιού. Αντίστοιχα, υπολογίζεται ότι διακόσια εκατομμύρια άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας C, δηλαδή περίπου το 3% του πληθυσμού της Γης. Η εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των συστημάτων υγείας. Η ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού φορέων των ιών αυτών, οι οποίοι μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους, αποτελεί μία πρόκληση για την παγκόσμια δημόσια υγεία και απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες αντιμετώπισης και πρόληψης.
Ηπατίτιδα Β
Ο υπεύθυνος ιός HBV μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα, τόσο με το αίμα όσο και σεξουαλικά, όταν το άτομο είναι ευαίσθητο στη λοίμωξη. Υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές. Κατά την τελευταία 20ετία, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β περιλαμβάνεται στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των νέων να είναι προστατευμένο.
Υπάρχουν όμως πολύ μεγάλοι πληθυσμοί, ιδιαίτερα άνω των 25-30 ετών, οι οποίοι δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κυρίως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, τα άτομα με εναλλαγές ερωτικών συντρόφων και οι επαγγελματίες υγείας. Θα πρέπει ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες να ελέγχονται για το αν έχουν αντισώματα έναντι του ιού, ή για το αν είναι ήδη φορείς του ιού HBV χωρίς να το γνωρίζουν, και να εμβολιάζονται.
Ηπατίτιδα C
Θεωρείται σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών, όπως η κίρρωση του ήπατος και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος, είναι μεγαλύτερες. Η μετάδοση με τη μετάγγιση αίματος έχει περιοριστεί τις τελευταίες δεκαετίες μετά την εφαρμογή του συστηματικού ελέγχου του αίματος.
Επίσης, με δεδομένο ότι ο ιός της ηπατίτιδας C, σε σχέση με τον ιό της ηπατίτιδας Β, μεταδίδεται πολύ δυσκολότερα με τη σεξουαλική επαφή ή από τη μητέρα στο νεογέννητο παιδί, ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η χρήση ενδοφλέβιων ουσιών. Η μεγάλη πλειονότητα των νέων περιστατικών ηπατίτιδας C παρατηρείται σε νέα άτομα-χρήστες. Για το λόγο αυτόν τα προγράμματαδημόσιας υγείας για τον περιορισμό μετάδοσης της ηπατίτιδας C με κοινή σύριγγα στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών είναι πολύ σημαντικά.
Η ενημέρωση των ευαίσθητων πληθυσμών και η σωστή εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων θα περιορίσει τη διασπορά και συχνότητα της νόσου.
Ευχαριστούμε τον Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τo Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Γραφείο Ηπατιτίδων είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία στα τηλέφωνα 210 5215179 και 210 5212183, καθώς και στο Διαδίκτυο: www.keelpno.gr.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr