Follow us

Συνταγή για σαρλότ με χειροποίητα σαβαγιάρ, πορτοκάλι και φράουλες, από τον Στέλιο Παρλιάρο

Μάθε τη συνταγή βήμα προς βήμα

Σαρλότ με χειροποίητα σαβαγιάρ, πορτοκάλι και φράουλες, από τον Στέλιο Παρλιάρο

Μάθε τη συνταγή βήμα προς βήμα

Προετοιμασία: περίπου 1½ ώρα, Ψήσιμο: 15΄, Αναμονή: 4-5 ώρες

Υλικά (για 10 μερίδες)
Για τη βάση & τα τοιχώματα
4 αβγά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη + 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, για το πασπάλισμα

Για την κρέμα
8 κρόκοι αβγών
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. Cointreau ή Grand Marnier ή triple sec ή λικέρ πορτοκάλι
10 γρ. φύλλα ζελατίνας
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
400 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάση
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το κορν φλάουρ. Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών με τα 80 γρ. ζάχαρη στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε μεσαία ταχύτητα, για αρκετή ώρα, έως ότου σχηματιστεί σφιχτή, γυαλιστερή μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας, τα κοσκινισμένα υλικά. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Γεμίζουμε με το μείγμα μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, στην άκρη της οποίας έχουμε βάλει ένα ίσιο κορνέ (χωρίς δοντάκια), διαμέτρου 10-12 χιλιοστών.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Ξεκινώντας από το ένα άκρο της λαμαρίνας σχηματίζουμε με το κορνέ ένα μακρόστενο μπαστούνι μήκους 10 εκ. Μόλις φτάσουμε στο κάτω άκρο του, δεν σταματάμε, αλλά με συνεχόμενη ροή συνεχίζουμε δίπλα, με αντίθετη φορά, φτιάχνοντας άλλο ένα μπαστούνι, κολλητά στο προηγούμενο κ.ο.κ. Κάνουμε δηλαδή ένα συνεχές ζιγκ-ζαγκ. Μόλις φτάσουμε στην άλλη άκρη της λαμαρίνας, σταματάμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από κάτω, δημιουργώντας δηλαδή δύο φαρδιές, ενιαίες λωρίδες μπισκότου. Τις πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και στη συνέχεια με την άχνη. Ψήνουμε για 12 - 15 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Το υπόλοιπο μείγμα μπισκότου το απλώνουμε σε λεπτό φύλλο πάνω σε λαδόκολλα και το ψήνουμε στους 200°C για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν.

Κρέμα
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό, να μαλακώσουν. Φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί, δηλαδή βάζουμε λίγο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και επάνω της στερεώνουμε ένα μεταλλικό μπολ, το οποίο δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο νερό. Ρίχνουμε στο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αδιάκοπα με έναν αβγοδάρτη μέχρι να προκύψει ένα αφράτο, υπόλευκο μείγμα. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και συνεχίζουμε το χτύπημα, κατά προτίμηση στο μίξερ, προσθέτοντας σταδιακά το ποτό, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να κρυώσει. Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνας, που έχουν στο μεταξύ μαλακώσει, τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ένα φλιτζανάκι καυτό νερό. Ανακατεύουμε ώστε να διαλυθεί η ζελατίνη και αδειάζουμε το υγρό αυτό στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε, τέλος, την παχύρρευστη κρέμα και το ξύσμα και ανακατεύουμε πολύ απαλά.

Συναρμολόγηση
«Ντύνουμε» τα εσωτερικά τοιχώματα μιας ψηλής φόρμας για σαρλότ,* χωρητικότητας 2,5 λίτρων, με τις δύο λωρίδες βάσης που έχουμε φτιάξει, με την ανάγλυφη πλευρά τους προς τα τοιχώματα. Καλύπτουμε τον πυθμένα της φόρμας με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας (το οποίο έχουμε κόψει στις ανάλογες διαστάσεις). Αδειάζουμε τη μισή κρέμα και από πάνω σκορπίζουμε τις μισές φράουλες. Κόβουμε από την ενιαία βάση που φτιάξαμε ένα στρογγυλό κομμάτι, με το οποίο σκεπάζουμε τις φράουλες. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και με ένα ακόμη στρογγυλό κομμάτι από τη βάση. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 4-5 ώρες να σφίξει. Για να σερβίρουμε, το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα, ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες φράουλες.

* ΜΥΣΤΙΚΟ Αν δεν έχουμε φόρμα για σαρλότ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα γυάλινο ή άλλο μπολ με ίσια τοιχώματα, στα οποία μπορούν να στηριχθούν τα σαβαγιάρ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και μια μικρή βαθιά κατσαρόλα ή ένα μεγάλο μπολ από οικογενειακό παγωτό ή γιαούρτι.


Περισσότερες συνταγές στις «Γλυκές Αλχημείες» που κυκλοφορούν!

Συνταγή για σαρλότ με χειροποίητα σαβαγιάρ, πορτοκάλι και φράουλες, από τον Στέλιο Παρλιάρο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ