Follow us

Ψυχολογία της μόδας | Πώς τα ρούχα μας αποκαλύπτουν την προσωπικότητά μας

Τα ρούχα και το στυλ μας αποκαλύπτουν στους άλλους περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε για την προσωπικότητά μας, σύμφωνα με την ψυχολογία της μόδας.

street style xeimwnas Abaca/www.visualhellas.gr

Κάποτε τα ρούχα ήταν απλώς ένας τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από τον ήλιο, τη σκόνη ή το κρύο. Με άλλα λόγια, ήταν απαραίτητα για την επιβίωση. Σιγά σιγά οι άνθρωποι άρχισαν να τα αξιοποιούν για να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους προσθέτοντας στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, οι τσέπες. Από τότε όμως έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια. Σήμερα τα ρούχα δεν εξυπηρετούν πια μόνο την επιβίωση ή την πρακτικότητα αλλά εκφράζουν την προσωπικότητα αυτού που τα φοράει. Το στυλ αποτελεί μια έκφραση του γούστου, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της μοναδικότητάς μας – κι άλλοτε της επιθυμίας μας να χαθούμε μέσα στο πλήθος.

Όσο "επιφανειακό" ή "ασήμαντο" κι αν θεωρείται, το ντύσιμό μας είναι συχνά ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται συνειδητά. Ο εγκέφαλός μας έχει μάθει να καταγράφει στοιχεία απ’ ό,τι βλέπει και να τα συγκρίνει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου με άλλα που έχει αποθηκευμένα, όπως θα έκανε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αν του ζητούσαμε να βρει κάτι συγκεκριμένο μέσα σε μια σειρά αρχείων. Το αποτέλεσμα είναι ότι βγάζουμε αυτοματοποιημένα συμπεράσματα για την προσωπικότητα του άλλου έχοντας ως βάση τη στάση του σώματος, την εικόνα των μαλλιών και, κυρίως, τα ρούχα του. Και καταλήγουμε να μπορούμε να πούμε αν κάποιος είναι σίγουρος για τον εαυτό του ή ανασφαλής, συντηρητικός ή προοδευτικός, αυστηρός ή χαλαρός, ισχυρογνώμων ή εύπιστος απλώς ρίχνοντας μια ματιά στο στυλ του.

Διάβασε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ