Follow us

Μήπως το 2024 είναι η χρονιά που θα σταματήσουμε να φοράμε τζιν;

Ποια η θέση του τζιν στις νέες συλλογές των brands;

tzin Splash News / Ideal Image

Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη "Genoa”. Για την κατασκευή του πρώτου κομματιού, που σχεδιάστηκε τον 18ο αιώνα στη Γένοβα της Ιταλίας, αλλά και πολλών αργότερα χρησιμοποιήθηκε ύφασμα από την πόλη de Nimes, από τη ρίζα της οποίας προέρχεται ο όρος "denim". Το τζιν κατάφερε να αναδειχθεί ως ένα από τα πιο διάσημα σύμβολα της αμερικανικής -και όχι μόνο- pop κουλτούρας, κατάφερε να κερδίσει την προσοχή του κόσμου σε όλο τον πλανήτη, να το επιλέγουν γυναίκες και άνδρες με διαφορετικό στιλ, lifestyle, σωματότυπο και ηλικία. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι πως κατάφερε να πρωταγωνιστεί στο ντύσιμό μας χρόνο με τον χρόνο, συμβαδίζοντας με τις τάσεις της μόδας και χωρίς ποτέ να θεωρηθεί ξεπερασμένο ή out of fashion. Αυτό το δεδομένο όμως ίσχυε μέχρι σήμερα και μία πρόσφατη έρευνα μας έκανε να αναρωτιόμαστε το εξής. Μήπως το 2024 είναι η χρονιά που θα σταματήσουμε να φοράμε τζιν;

Πιο συγκεκριμένα, ο λογαριασμός @databutmakeitfashion στο Instagram, ο οποίος μετρά περισσότερους από 133 χιλιάδες ακόλουθους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι λάτρεις της μόδας, συνηθίζει να δημοσιεύει ποσοστά που αφορούν τις τάσεις της μόδας, ποια κομμάτια ανεβαίνουν σε δημοφιλία την εκάστοτε σεζόν και ποια ξεκινούν να χάνονται από την επικαιρότητα.

Σε ένα από αυτά τα posts λοιπόν, ο εν λόγω λογαριασμός υποστηρίζει πως στις νέες συλλογές των οίκων και brands για τη νέα σεζόν, η δημοφιλία του denim φαίνεται να έχει μειωθεί κατά 42%, ένα ποσοστό αρκετά μεγάλο. Στην ίδια φωτογραφία μάλιστα, ο χρήστης αναρωτιέται "Και εγώ τι θα φοράω τώρα;". Μία ερώτηση που θα κάναμε όλοι στον εαυτό μας. Όμως, πρόκειται όντως να εξαφανιστεί το τζιν από την επικαιρότητα; Ή πρόκειται όντως να χάσει τόσο μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του;

Η απάντηση είναι πως όχι. Ένα τόσο διαχρονικό ύφασμα όπως το denim, που ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη και που ο καθένας μπορεί να βρει το ιδανικό item για το στιλ του, δεν μπορεί να χαθεί. Μπορεί η δημοφιλία του να μειώνεται κατά διαστήματα, ωστόσο δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Τα φορέματα, τα παντελόνια, τα τζάκετ, οι φούστες από denim ύφασμα έχουν καταφέρει να συνδυάζουν πρακτικότητα, στιλιστική ευελιξία, άνεση και κομψότητα, στοιχεία που ο καθένας μας επιθυμεί για το ντύσιμό του. Ταυτόχρονα, λειτουργούν ως τον τέλειο καμβά για να δημιουργήσουμε ποικίλες εμφανίσεις, ταιριάζουν με όποιο χρώμα ή μοτίβο επιθυμούμε να φορέσουμε, μας προσφέρουν δηλαδή την ευκαιρία να πειραματιστούμε στιλιστικά όσο επιθυμούμε, και συχνά είναι μέρος της καθημερινής "στολής" μας.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί η παρουσία του denim να μην είναι τόσο έντονη στις συλλογές των οίκων και brands, ωστόσο δεν πρόκειται να χάσει ποτέ το popularity του στις προτιμήσεις του κόσμου. Ακριβώς αυτό επιβεβαιώνει και κάτι που ήδη γνωρίζουμε. Το ντύσιμό μας δεν πρέπει να επηρεάζεται αποκλειστικά και μόνο από τα trends. Υπάρχουν κάποια ουδέτερα κομμάτια, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα denim, τα οποία δεν χάνουν την αξία τους ακόμα κι αν κάποια σεζόν δεν έχουν τον ρόλο του πρωταγωνιστή. Η θέση τους στην γκαρνταρόμπα μας θα παραμείνει σταθερή. Μπορεί να διαφοροποιηθεί ο τρόπος που τα φοράμε, οι συνδυασμοί που δημιουργούμε. Ωστόσο, το denim θα παραμείνει σταθερά μία από τις πρώτες σκέψεις που κάνουμε όταν αναρωτιόμαστε "μα καλά τι θα φορέσω σήμερα;" και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ