Follow us

"Retinol sandwich" | Μάθε πώς θα εφαρμόσεις τη ρετινόλη χωρίς να ερεθίσεις την επιδερμίδα σου

Η πιο ασφαλής και διαδεδομένη μέθοδος για να είσαι σίγουρη ότι δεν θα προκαλέσεις ερεθισμούς στο δέρμα σου.

skin iStock

Όσο τα οφέλη (και τα θαυματουργά αποτελέσματα) της ρετινόλης γίνονται ευρύτερα γνωστά, τόσο πιο δημοφιλής γίνεται η βιταμίνη Α, που είναι ένα από τα πιο δραστικά αντιγηραντικά συστατικά που υπάρχουν. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να την εντάξουν στη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησής τους, μιας και αποδεδειγμένα η ρετινόλη έχει την ιδιότητα να απευθύνεται σε ένα πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται με την επιδερμίδα, όπως είναι οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες, οι κηλίδες και άλλες δυσχρωμίες, τα σημάδια και ο ανομοιόμορφος τόνος καθώς και η έλλειψη λάμψης.

Μάλιστα, ενώ τυπικά απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 30-35, ο μέσος όρος ηλικίας που την προτιμά πλέον έχει συρρικνωθεί αρκετά, με πολλές 25χρονες κοπέλες να την προτιμούν κατά κόρον.

Η ρετινόλη ωστόσο έχει και μερικές παρενέργειες στην επιδερμίδα που δεν είναι πάντοτε τόσο ευχάριστες και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και διαχείριση. Μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ερεθισμούς, ερυθρότητα, ξηρότητα, ξεφλούδισμα αλλά και αίσθημα καύσου ακόμα και στις πιο ανθεκτικές επιδερμίδες, ενώ όσο κι αν έχουν "απλοποιηθεί" οι συνθέσεις προϊόντων με ρετινόλη, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ερεθιστική σε άτομα που τη χρησιμοποιούν για πρώτη φορά αλλά και σε ανθρώπους με πολύ ευαίσθητο δέρμα.

3 απλές συνήθειες που βοηθούν τις Σκανδιναβές να έχουν λαμπερή επιδερμίδα "σαν μωρού"

Η μέθοδος "sandwich"

Φυσικά, η λύση δεν είναι να αποφεύγεις τελείως τη χρήση της αλλά να προσέξεις λίγο περισσότερο ως προς το πώς την εφαρμόζεις. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύ γνωστή μια μέθοδος που προτείνουν οι δερματολόγοι, και ονομάζεται "sandwich" ή "retinol sandwich". Στην ουσία, οι δερματολόγοι προτείνουν να εφαρμόζεις δύο στρώσεις από την ενυδατική σου κρέμα πριν και μετά τη βιταμίνη Α. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα στρώμα υγρασίας μεταξύ της επιδερμίδας σου και της ρετινόλης, με αποτέλεσμα να μην έρχεται η τελευταία σε άμεση επαφή με την επιδερμίδα και να αποτρέπονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι ερεθισμοί.

Προσοχή ωστόσο: πρέπει να απλώσεις σε στεγνό και καθαρό δέρμα την αγαπημένη σου ενυδατική και να αφήσεις λίγα λεπτά για να στεγνώσει καλά πριν εφαρμόσεις την κρέμα ρετινόλης. Ολοκλήρωσε με άλλο ένα στρώμα από την ενυδατική σου, που θα "κλειδώσει" το δραστικό αυτό συστατικό.

Οι καλύτερες κρέμες ματιών με ρετινόλη για να πεις "αντίο" σε ρυτίδες και μαύρους κύκλους

Some extra tips:

- Ένας γενικός κανόνας για τη ρετινόλη, εφόσον την ξεκινάς για πρώτη φορά, ορίζει ότι πρέπει να την εντάξεις σταδιακά στη ρουτίνα σου ξεκινώντας με ένα ή δύο βράδια την πρώτη βδομάδα και αυξάνοντας σιγά σιγά τη χρήση της όσο περνά ο καιρός.

-Ποτέ μην αναμειγνύεις κάποιο προϊόν με ρετινοειδή μαζί με την ενυδατική σου, απλώνοντάς τα ταυτόχρονα στο δέρμα σου. Κι αυτό γιατί δεν έχεις τον έλεγχο της ακρίβειας στην εφαρμογή της ρετινόλης, η οποία μπορεί να μην μοιραστεί ισόποσα στο δέρμα ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθούν ερεθισμοί, ιδίως αν έχεις ευαίσθητο δέρμα.

-Μην ξεχνάς για κανέναν λόγο το αντηλιακό σου το επόμενο πρωί ενώ ποτέ μην εφαρμόσεις ρετινόλη ή οποιοδήποτε ρετινοειδές σε πρωινή skincare ρουτίνα.

Δες εδώ 5 value for money κρέμες με ρετινόλη για την πιο λεία και νεανική επιδερμίδα που είχες ποτέ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ