Follow us

Τα βιβλία του καλοκαιριού | Όσα θα διαβάσουμε στις διακοπές και όχι μόνο

Οι θερινές αναγνωστικές προτάσεις από το athinorama.gr.

MissBloom TEAM
βιβλια

Ποίηση, δοκίμιο, γκράφικ νόβελ, και βέβαια πεζογραφία σπαρταριστή, ξένη κι ελληνική, αστυνομική, φανταστική, κοινωνική, you name it! Βιβλία για όλα τα γούστα, ακόμα και για παιδιά και νέους, ακόμα και πολιτικώς ορθά και επωφελή, αλλά και καταραμένα, σκοτεινά, που δεν έχουν καμιά σκοτούρα να δώσουν διαπιστευτήρια χρηστότητας σε κανένα και σε καμία, βιβλία ξένα κι ελληνικά, φρεσκότατα και κλασικά, βιβλία για την παραλία και τη βεράντα, για τη σεζ λονγκ και το πούλμαν των ΚΤΕΛ, βιβλία για το καράβι και το τραπέζι με τους μεζέδες και το ούζο, βιβλία που θα επιτελέσουν τον προορισμό τους εάν γεμίσουν άμμο, εάν λερωθούν και τσακιστούν οι σελίδες τους, που θα χαρούν αν σημειώσετε και κάποιο σχόλιο στο περιθώριο. Βιβλία πολλά και καλά, που παίρνουν επιτέλους την εκδίκησή τους από τα κινητά και τα τάμπλετ, που αυτοολοκληρώνονται και χαμογελούν εάν τα ανοίξετε και τα χαρείτε, ως μετενσαρκώσεις κάποιων παλιών δέντρων που είναι. Βιβλία για το καλοκαίρι!

"Έναν τίποτε είμαστεν..."

Ένας από τους πιο σημαντικούς κύπριους λογοτέχνες, που έχει γράψει επίσης ποιητικές συλλογές, μυθιστόρημα και θεατρικά έργα, ο δικηγόρος κατ’ επάγγελμα Αντώνης Γεωργίου υπογράφει τη συλλογή διηγημάτων "Η ανάσα των δίπλα", από τις εκδόσεις Το Ροδακιό. Δεν είναι μόνο η γλώσσα που κάνει ξεχωριστό το βιβλίο: κάποια διηγήματα είναι γραμμένα στην κοινή ελληνική, ενώ άλλα στη κυπριακή διάλεκτο. Είναι και το τι περιγράφει αυτή ρέουσα, πλημμυρική αφήγηση, που αναβλύζοντας από τις σελίδες της συλλογής σκιαγραφεί με αγάπη και ενάργεια τα πάθη και τους εσωτερικούς τους μικροκόσμους των καθημερινών ανθρώπων, που συνθέτουν τη ψυχοκοινωνική υπόσταση της Μεγαλονήσου.

Χόλιγουντ και προπαγάνδα

Εάν ο Τύπος είναι η Τετάρτη Εξουσία, τότε ο κινηματογράφος, η εικόνα γενικότερα, είναι σίγουρα η πέμπτη, που, στην υπηρεσία της Προπαγάνδας, μπορεί να κερδίσει πολέμους. Το Χόλιγουντ, αυτή η αμερικανική βαριά βιομηχανία ονείρων, ψευδαισθήσεων, αλλά φυσικά και ιδεολογίας, έχει την τιμητική του στο απολαυστικό μυθιστόρημα "Η Μercury παρουσιάζει", σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, από τις εκδόσεις Ίκαρος, που υπογράφεται από το σημαντικότερο, ίσως Αμερικανό πεζογράφο της νέας γενιάς, τον Anthony Mara. Μια Ιταλίδα μετανάστρια που έρχεται στην Αμερική με τη μητέρα της για να ξεφύγει από το ζόφο του φασιστικού καθεστώτος στην Ιταλία, βρίσκεται να υπηρετεί την χολιγουντιανή παραγωγή προπαγανδιστικών ταινιών, λίγο πριν εμπλακούν οι ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μικρή φόρμα με μεγάλη σκιά

Η Δέσποινα Χαραλάμπους, η συγγραφέας της διηγημάτων "Από τη μεριά του προβάτου", από τις εκδόσεις Γραφή, προέρχεται από τον οπτικοακουστικό χώρο – είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτρια και μοντέζ. Σ΄αυτό το γοητευτικά αλλόκοτο βιβλίο, φαίνεται πως επιστρατεύει και τις τρεις ιδιότητές της, μόνο που αντί να επεξεργάζεται εικόνες, δουλεύει με λέξεις. Τα διηγήματά της είναι πολύ μικρά – εντελώς οικονομημένα. Όμως, αυτή η μικρή φόρμα ρίχνει μεγάλη σκιά, καθώς η πένα της Χαραλάμπους, προωθημένη από μια καλπάζουσα φαντασία, καταδύεται βαθιά, ανασύροντας ιδέες και αισθήματα που ελλοχεύουν στο μέσα μας σκοτάδι. Η οπτική της είναι από την μεριά του προβάτου, του καθημερινού ανθρώπου, δηλαδή του ανίσχυρου, του υποκειμένου της Ιστορίας. Αλλά η συγγραφέας δεν δεσμεύεται από τον κοινωνικό ρεαλισμό: ζωή και θάνατος, παρελθόν και μέλλον, γήινη και εξωγήινη ζωή, έρωτας και μίσος, κωμωδία και τραγωδία, όλα χωρούν στη μικρή φόρμα της.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ