Follow us

Ξηροδερμία | Έτσι θα αντιμετωπίσεις την τραχιά όψη και την ενοχλητική αίσθηση τραβήγματος στο σώμα σου

Η λύση στο συχνό αυτό πρόβλημα ακούει στη λέξη "ενυδάτωση".

MissBloom TEAM
skin iStock

Η ξηροδερμία στο σώμα είναι μία δερματική κατάσταση που οφείλεται στην απώλεια νερού και λιπιδίων από την επιδερμίδα, με εμφανείς τις συνέπειες σε αυτήν, όπως είναι η τραχιά όψη, το ξεφλούδισμα και ο κνησμός. Πρόκειται για μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών. Η ξηροδερμία είναι συχνά προσωρινή ή εποχιακή αλλά ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστεί και μακροπρόθεσμα.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του ξηρού δέρματος είναι :

- Αίσθηση "τραβήγματος’’

- Τραχιά όψη

- Κνησμός (φαγούρα)

- Ελαφρά έως σοβαρή απολέπιση ή ξεφλούδισμα

- Λεπτές γραμμές ή ρωγμές

Η ξηροδερμία στο σώμα μπορεί να προκληθεί από:

- Τη θερμότητα και το περιβάλλον: Η κεντρική θέρμανση, οι σόμπες, οι θερμάστρες και τα τζάκια μειώνουν την υγρασία.

- Το κλίμα που επικρατεί: Όταν ζεις σε συνθήκες κρύου, ανέμου ή κλίματα χαμηλής υγρασίας.

- Πολλά μπάνια ή το υπερβολικό τρίψιμο: Το πολύωρο, ζεστό ντους ή το πολύ τρίψιμο του δέρματος μπορεί να το "στεγνώσει".

- "Σκληρά” σαπούνια: Πολλά σαπούνια και σαμπουάν αφαιρούν την υγρασία από το δέρμα επειδή έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν τη λιπαρότητα.

- Άλλες δερματικές παθήσεις: Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) ή ψωρίαση εμφανίζουν και ξηρό δέρμα.

- Ιατρικές θεραπείες: Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ξηρότητα στο δέρμα μετά από θεραπεία για σοβαρές παθήσεις (ογκολογικοί ασθενείς, νεφροπαθείς κ.α) ή και μετά από λήψη ορισμένων φαρμάκων.

- Γήρανση: Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, το δέρμα λεπταίνει και παράγει λιγότερα λιπίδια από αυτά που χρειάζονται για να συγκρατήσει το νερό.

Τι πρέπει να κάνεις για να βοηθήσεις το δέρμα σου να διατηρήσει την υγρασία του:

- Χρησιμοποίησε μία κατάλληλη ενυδατική κρέμα σώματος που "σφραγίζει” το νερό και διατηρεί υγιή τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος. Εφάρμοζέ τη όλες τις ώρες της ημέρας.

- Χρησιμοποίησε ένα απαλό ενυδατικό σαπούνι ή καθαριστικό χωρίς αμφιλεγόμενα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και αλλεργίες.

- Περιόρισε τον χρόνο του μπάνιου ή ντους σε 10 λεπτά ή λιγότερο. Χρησιμοποίησε χλιαρό και όχι καυτό νερό.

- Προστάτευσε το σώμα σου από το κρύο ή τον αέρα. Κασκόλ, καπέλα και γάντια προστατεύουν το δέρμα τον χειμώνα, όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο.

- Φόρεσε γάντια όταν καθαρίζεις ή ασχολείσαι με τον κήπο και λοιπές δουλειές του σπιτιού.

- Φρόντισε να πίνεις νερό και ροφήματα χωρίς καφεΐνη για να διατηρήσεις καλά ενυδατωμένους όλους τους ιστούς του σώματός σου, συμπεριλαμβανομένης της επιδερμίδας σου.

Ποια ενυδατικά προϊόντα αγαπήσαμε:

Η CeraVe, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους, σχεδίασε το ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος CeraVe Moisturising Lotion και την ενυδατική κρέμα σώματος CeraVe Moisturising Cream που περιέχουν τρία φυσικής προέλευσης ceramides για να διατηρούν την υγρασία στην επιδερμίδα και να συμβάλλουν στην αποκατάσταση και διατήρηση του επιδερμιδικού φραγμού. Επιπλέον, με τη μοναδική τεχνολογία MVE, ενυδατώνουν σταδιακά την επιδερμίδα και εξασφαλίζουν 24ωρη ενυδάτωση. Εμπλουτισμένα με υαλουρονικό οξύ μαγνητίζουν την υγρασία στο δέρμα και τη διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κρέμα σώματος CeraVe Moisturising Cream έχει σχεδιαστεί ειδικά για ξηρή και πολύ ξηρή επιδερμίδα.

Ξηροδερμία | Έτσι θα αντιμετωπίσεις την τραχιά όψη και την ενοχλητική αίσθηση τραβήγματος στο σώμα σου

cerave

Η Νο1 περιποίηση σώματος που χρειάζεσαι για την ξηροδερμία είναι η ενυδάτωση. Χρησιμοποίησε καθημερινά τις κατάλληλες ενυδατικές κρέμες σώματος και νιώσε το δέρμα σου υγιές και λαμπερό όλη την ημέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ