Follow us

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει την ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!


Κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω από την ώρα που έμαθα ότι είμαι έγκυος είναι να ενημερώνομαι συνέχεια για την ανάπτυξη του μωρού μου. Έτσι, έκανα μια μικρή έρευνα και σου περιγράφω το αναπτυξιακό του στάδιο σχεδόν κάθε εβδομάδα!

Πρώτο Τρίμηνο (1η εβδομάδα- 13η εβδομάδα)

1η εβδομάδα-2η εβδομάδα

Εδώ ακόμη δεν υπάρχει έμβρυο, ωστόσο το σώμα σου εργάζεται σκληρά για να προετοιμάσει κατάλληλο περιβάλλον για το μωρό που θα έρθει.

3η εβδομάδα
Η στιγμή έφτασε και η σύλληψη έχει γίνει. Το μελλοντικό μωράκι ξεκινά την μεταμόρφωσή του από ένα κύτταρο σε ένα μωράκι κοριτσάκι ή μωράκι αγοράκι.

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!
4η εβδομάδα

4η – 8η εβδομάδα
Ένα μικρό σποράκι εμφανίζεται. Το μισό σποράκι θα γίνει έμβρυο και το άλλο μισό ο πλακούντας. Το κυκλοφορικό σύστημα και η καρδούλα έχουν αρχίσει να σχηματίζονται. Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός έχουν αρχίσει να σχηματίζονται. Επίσης, σχηματίζεται η γλώσσα, το στόμα, χέρια και πόδια.

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!  - εικόνα 2
8η εβδομάδα

8 εβδομάδα - 12η εβδομάδα
Το μωράκι μεγαλώνει με απίστευτους ρυθμούς. Έχει μέγεθος ενός μεγάλου μούρου. Όλα τα μεγάλα όργανα και οι εξωτερικές δομές του σώματος έχουν αρχίσει να σχηματίζονται. Η καρδιά του μωρού σου χτυπάει με ένα κανονικό ρυθμό. Τα χέρια και τα πόδια μεγαλώνουν περισσότερο, και ξεκινά ο σχηματισμός και των δάχτυλα των ποδιών. Επίσης σχηματίζονται και τα όργανα του φύλου. Τα μάτια και τα βλέφαρα έχουν σχηματιστεί. Ο ομφάλιος λώρος είναι τώρα ευδιάκριτος. Πλέον το μωράκι αρχίζει να μοιάζει με κανονικό μωράκι…

12η εβδομάδα -14η εβδομάδα
Τώρα στο μέγεθος είναι περίπου ένα μεγάλο δαμάσκηνο. Το μωράκι σου πλέον κάνει το χεράκι του γροθιά. Τα νεύρα και οι μυς αρχίζουν να δουλεύουν μαζί. Αν και είναι νωρίς για να φανεί ξεκάθαρα στον υπέρηχο, τα εξωτερικά του όργανα δείχνουν εάν το μωράκι σου είναι αγόρι ή κορίτσι. Πλέον σχηματίστηκαν και τα βλέφαρα και η ανάπτυξη του κρανίου έχει επιβραδυνθεί.

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!  - εικόνα 3
13η εβδομάδα

Δεύτερο Τρίμηνο (14η εβδομάδα - 26η εβδομάδα)

14η εβδομάδα:
Το μωράκι σου αποκτάει πολλά μαλλάκια σε ολόκληρο το σώμα του. Αυτό το λεπτό στρώμα χνουδιού, το αποκαλούμενο lanugo, εξαφανίζεται συνήθως λίγο πριν την γέννηση. Επίσης, αυτή την εβδομάδα το μωράκι σου μπορεί να πιάσει, να κάνει γκριμάτσες, ακόμη και πιπιλίσει αντανακλαστικά το χεράκι του. Γύρω στην 14η εβδομάδα το μωρό σας αναπτύσσεται περισσότερο από κάθε άλλη εβδομάδα.

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!  - εικόνα 4
17η εβδομάδα

15η εβδομάδα - 20η εβδομάδα
Το μωράκι αρχίζει να ακούει και να έχει λόξυγγα! Επίσης, έχει πλέον νυχάκια. Ο χόνδρος που θα γίνει ο σκελετός του είναι στη φάση που αρχίζει να μετατρέπεται σε κόκαλο.Επίσης, στην 17η εβδομάδα και στη διάρκεια των επόμενων, αρχίζει να σχηματίζεται το λίπος (ή λιπώδης ιστός) το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό του μωρού. Το στήθος του μωρού σου κάνει κινήσεις πάνω-κάτω , κάνοντας μιμητική αναπνοή χωρίς φυσικά να εισπνέει αέρα αλλά αμνιοτικό υγρό. Ακούει τον χτύπο της καρδιάς σου και τις κινήσεις του εντέρου σου αλλά σύντομα θα είναι σε θέση να αντιληφθεί θορύβους έξω από την κοιλιά και να αναγνωρίσει την φωνή σου.

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!  - εικόνα 5
21η εβδομάδα

21η εβδομάδα:
Συγχαρητήρια! Είσαι στα μισά του δρόμου! Το μωρό σου είναι πιο δραστήριο και ίσως αισθανθείς ελαφρά φτερουγίσματα! Τώρα καταπίνει αμνιακό υγρό το οποίο βοηθάεις την ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος.

22η εβδομάδα
Τώρα μπορεί να αντιληφθεί το σκοτάδι από το φως και να ακούσει τη φωνή σου.

23η εβδομάδα
Το μωράκι σου είναι πιθανότατα γύρω στα 29 εκατοστά από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι την φτέρνα.Τώρα αρχίζει να διπλασιάζει το βάρος του και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει το διπλάσιο βάρος! Τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες αναπτύσσονται προετοιμάζοντας το αναπνευστικό σύστημα, ενώ πλέον καταπίνει κανονικά. Σε αυτό το στάδιο, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το πάγκρεας, το οποίο είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών, ιδιαιτέρως της ινσουλίνης, που έχει καθοριστική σημασία για το μεταβολισμό. Το κορμί του μωρού σου γίνεται τώρα πιο αφράτο. Το χνούδι του σώματος του σκουραίνει και το προσωπάκι καθώς και το σώμα του παίρνουν τώρα το τελικό τους σχήμα.

24η εβδομάδα
Φτάσαμε στην εβδομάδα μου! Τώρα διαμορφώνεται η γεύση και εσύ μπορείς από τώρα να διαμορφώσεις τις διατροφικές του συνήθειες! (ένας ακόμη λόγος για να τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα) Εγώ προσωπικά έχω μεγάλη αδυναμία αυτές τις μέρες στις φράουλες! Ωστόσο, κάθε φορά που τρώω σοκολάτα την νιώθω να κάνει τούμπες!

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!  - εικόνα 6
25η εβδομάδα

25η – 27η εβδομάδα
Το μωρό σας αρχίζει να κάνει κάποιες αναπνευστικές κινήσεις, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη αέρας στους πνεύμονες του. Τα μάτια του αρχίζουν τώρα να ανοίγουν και αν πέσει πολύ φως στην κοιλιά σου, ίσως γυρίσει το κεφάλι του από την άλλη πλευρά. Σε αυτό το στάδιο, εμφανίζονται τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του και τα μαλλάκια του αρχίζουν να μακραίνουν. Επίσης έχουν σχηματιστεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Τρίτο Τρίμηνο (27η εβδομάδα – 40η εβδομάδα)

28η εβδομάδα- 32η εβδομάδα

Εάν πρόκειται να αποκτήσεις αγόρι, οι όρχεις του μετακινούνται από τη αρχική τους θέση που είναι κοντά στα νεφρά προς τη βουβωνική χώρα. Εάν πάλι έχεις κοριτσάκι, η κλειτορίδα προεξέχει ακόμα επειδή τα μικρά χείλη του αιδοίου δεν την καλύπτουν ακόμη. Αυτό θα συμβεί την τελευταία εβδομάδα πριν από την γέννηση. Επίσης, το μικρό σου έχει την πλήρη δυνατότητα της γεύσης. Το μήκος του είναι 27 εκ και ζυγίζει 1,5 κιλό. Το μωρό σου αφιερώνει τώρα περισσότερη ώρα για ύπνο, κυρίως ύπνο rem, γι αυτό ίσως να έχεις παρατηρήσει μια συγκεκριμένη μορφή ωρών εγρήγορσης και ύπνου του μικρού σας. ( το δικό μου για παράδειγμα, κάθε βράδυ κατά τις 22.00 δίνει ρεσιτάλ κωλοτούμπας…) Στην 31η εβδομάδα, τα περισσότερα μωράκια έχουν κάνει στροφή με το κεφάλι προς τα κάτω. Ωστόσο, η θέση αυτή μπορεί ακόμη στην πορεία ν” αλλάξει.

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!  - εικόνα 7
30η εβδομάδα

32η εβδομάδα
Το μωράκι σου μπορεί να χρησιμοποιεί τώρα και τις πέντε του αισθήσεις. Νιώθει πλέον σχεδόν όλον τον χώρο μέσα στη μήτρα και εξασκείται στο να ανοιγοκλείνει τα μάτια και να κάνει αναπνευστικές κινήσεις. Με τη μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα, πλέον το δέρμα δεν είναι διάφανο αλλά πιο αδιαφανές.

33η εβδομάδα - 35η εβδομάδα
Σε αυτήν τη φάση περνούν αντισώματα από εσένα στο μωρό σου καθώς εκείνο συνεχίζει να αναπτύσσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. To μωρό σου ουρεί και τα ούρα μαζί με τα άλλα υγρά συμβάλλουν στο αμνιακό υγρό το οποίο ανανεώνεται από μόνο του κάθε τρεις ώρες. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό. Το κεφάλι του μπορεί να είναι μεγάλο αλλά είναι ακόμα μαλακό ώστε να περάσει από τον στενό γεννητικό σωλήνα. Το μωρό σου συνεχίζει να κερδίζει βάρος ενώ η ανάπτυξη ως προς το ύψος μειώνεται.

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!  - εικόνα 8
34η εβδομάδα

36η εβδομάδα
Ο χώρος μέσα στην μήτρα όσο περνάει ο καιρός γίνεται και στενότερος. Το υγρό που περιέχεται στη μήτρα γίνεται λιγότερο και οι κινήσεις του εμβρύου αραιώνουν. Τα περισσότερα από τα συστήματα του μωρού είναι σχεδόν εξοπλισμένα για τη ζωή έξω από τη μήτρα. Η ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία μόλις το μωρό αρχίζει να πιπιλίζει για πρώτη φορά το στήθος σου..

37η εβδομάδα
Το μωρό σας εξασκείται κάνοντας αναπνευστικές κινήσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει στη ζωή έξω από τη μήτρα. Πλέον αν γεννηθεί, θεωρείται τελειόμηνο και όχι πρόωρο.

38η εβδομάδα
Το μωρό σας καταπίνει πολύ αμνιακό υγρό. Tα πρώτα κόπρανα, το λεγόμενο μηκώνιο συσσωρεύεται στα έντερα. Το μωρό ρίχνει το εμβρυονικό σμήγμα και το χνούδι που προστατεύουν το δέρμα του.

Ανάλυσέ το: Η ανάπτυξη του εμβρύου σε κάθε εβδομάδα κύησης!  - εικόνα 9
38η εβδομάδα

39η εβδομάδα
Το μωρό σας με δυσκολία καταφέρνει να κινείται μέσα στη μήτρα . Οι πνεύμονες έχουν ωριμάσει και ο εγκέφαλος μεγαλώνει και αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων χρόνων της ζωής του.

40η εβδομάδα
Επιτέλους! Η μεγάλη ώρα καταφτάνει. Οι μισές σχεδόν κυήσεις ξεπερνούν το όριο των 40 εβδομάδων αλλά όχι το όριο των 42 εβδομάδων. Οπλίσου με υπομονή και πολλά μαξιλάρια!


Πηγή φωτό: babycenter.com


Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Διάβασε όλα τα άρθρα της Σάντυ Κουτσοσταμάτη εδώ

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ