Follow us

Aνάλυσέ το: Κρίσεις πανικού και εγκυμοσύνη

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη εξηγεί τι χρειάζεται να κάνει η έγκυος για να μην επηρεάσει το άγχος της αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου.

sandy-def


Οι κρίσεις πανικού είναι από τις συνηθέστερες διαταραχές της εποχής μας. Ωστόσο, η βιβλιογραφία παρουσιάζει αντικρουόμενα συμπεράσματα για το αν η περίοδος της εγκυμοσύνης ενισχύει ή κατευνάζει τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού.


Ωστόσο, αυτό που εγώ προσωπικά έχω παρατηρήσει είναι ότι οι γυναίκες με τη διαταραχή αποφεύγουν πολύ συστηματικά το να μείνουν έγκυες. Επίσης, αυτές που υπέφεραν από τη διαταραχή πριν την εγκυμοσύνη και είχαν τις κρίσεις υπό έλεγχο, είναι πιθανότερο να υποτροπιάσουν κατά την περίοδο της κύησης. Ωστόσο, η περίοδος που φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη για υποτροπή είναι η περίοδος μετά τη γέννα.

Εγκυμοσύνη και άγχος

Αλήθεια πώς λειτουργεί το άγχος όταν είμαστε έγκυες; Τι είναι αυτό που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου; Ο Αυστριακός μαιευτήρας E. Reinold, το 1979, μελέτησε σε μια έρευνα την αντίδραση του εμβρύου στις μητρικές συγκινήσεις. Ζητήθηκε από ένα μεγάλο αριθμό εγκύων να χαλαρώσουν σε ένα κρεβάτι, ενώ ένα μηχάνημα υπέρηχων κατέγραφε τις εμβρυϊκές κινήσεις.

Όταν η μητέρα και το έμβρυο ήταν απόλυτα χαλαροί, ο γιατρός έλεγε στις γυναίκες ότι δεν εντόπιζε καμία κίνηση του μωρού. Σαν αποτέλεσμα το έμβρυο άρχιζε αμέσως να κινείται. Γιατί; Γιατί στα λόγια του γιατρού οι μητέρες ανησυχούσαν και η αδρεναλίνη που έμπαινε στο αίμα τους πέρναγε και στην κυκλοφορία του εμβρύου, ωθώντας το σε κατάσταση ταραχής. Βέβαια, αυτό αποτελούσε και ένα ευχάριστο μήνυμα προς τη μητέρα: «Μην ανησυχείς, είμαι καλά!» και αμέσως οι μητέρες ησύχαζαν.

Aνάλυσέ το: Κρίσεις πανικού και εγκυμοσύνη
Έγιναν διάφορες μελέτες γύρω από την επίδραση του άγχους και του ψυχικού πόνου της εγκύου στην εμβρυϊκή ψυχοσωματική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά. Όταν το άγχος ή ο φόβος έχουν μια περιορισμένη χρονική διάρκεια, η κατάσταση ταραχής που αντιμετωπίζει το έμβρυο δεν το βλάπτει αφού θα επανέλθει σχετικά γρήγορα η γαλήνη. Δηλαδή, δεν μπορεί να βλάψει το μωράκι σου ένας καβγάς με τον άντρα σου ή ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις στη δουλειά.

Κάνε κλικ στη σελίδα ii για να δεις τη συνέχεια του post


Πώς επηρεάζεται το έμβρυο όταν η έγκυος είναι πολύ καιρό αγχωμένη;

Αν παθαίνεις κρίσεις σε όλη την εγκυμοσύνη ή αν βιώνεις ένα πένθος ή μια σοβαρή ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου, τότε το άγχος σου είναι παρατεταμένο. Αυτό που έχουν δείξει οι έρευνες, είναι ότι όλα εξαρτώνται από το πώς το διαχειρίζεσαι και από το αν καταφέρνεις να διατηρείς επαφή με το μωρό σου. Αν για παράδειγμα, παρόλο τον πόνο, διατηρείς την επαφή μαζί του, το νιώθεις, του μιλάς, χαϊδεύεις την κοιλιά σου, ζεις την εγκυμοσύνη και δεν απομονώνεις το παιδί σου, τότε δε θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ψυχοσωματική του εξέλιξη.

Το πιο σημαντικό είναι δηλαδή, είναι να κάνεις διάλογο με το μωράκι και να διαχωρίζεις την ύπαρξή του από την υπόλοιπη δική σου συναισθηματική κατάσταση.

Aνάλυσέ το: Κρίσεις πανικού και εγκυμοσύνη - εικόνα 2

Όταν το άγχος είναι μη διαχειρίσιμο

Η πιο αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, και γενικά των αγχωδών διαταραχών και φοβιών, φαίνεται να είναι η Γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση. Είναι η προσέγγιση στην οποία έχω εκπαιδευτεί, και πραγματικά έχω δει άπειρες φορές να έχει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Θεωρώ πως αν η εγκυμονούσα είναι σε θέση που δυσκολεύεται να βοηθήσει μόνη τον εαυτό της, καλό θα ήταν, τόσο για εκείνη, όσο και για το έμβρυο, να απευθυνθεί σε ειδικό.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου,

Καλό Πάσχα!


Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…
Twitter: S_Koutsostamati

Διάβασε όλα τα άρθρα της Σάντυ Κουτσοσταμάτη εδώ

Aπαγορεύεται η οποιαδήποτεαναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόποχρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα μετον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ