Follow us

Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης (Μέρος Β)

Ακμή, πανάδες, συχνοουρία, μπουκωμένη μύτη, δυσκοιλιότητα... H Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας δίνει τις δικές της λύσεις για κάθε σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη

Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης (Μέρος Β)

Στο σημερινό post συνεχίζω το άρθρο της προηγούμενης Πέμπτης με το πώς να αντιμετωπίσεις την ακμή, τις πανάδες, τη συχνοουρία, τη δυσκοιλιότητα, τον μετεωρισμό, τα ματωμένα ούλα και τη μπουκωμένη μύτη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

1. Ακμή

Αν και γενικά δεν βγάζω σπυράκια, σε αυτή την εγκυμοσύνη, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες, ήμουν σα να περνάω εφηβεία. Το πρόβλημα εντοπιζόταν κυρίως στο μέτωπο, όπου η δερματολόγος μου μου είπε ότι είναι κάτι πολύ σύνηθες.

Πως προκαλείται: Οι αλλαγές των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά δημιουργούν ακμή ή την επιδεινώνουν εάν υπάρχει ήδη, επειδή αυξάνουν το μέγεθος των σμηγματογόνων αδένων και την παραγωγή σμήγματος. Αυτό το επιπλέον σμήγμα μπλοκάρει τους πόρους δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα. Έτσι δημιουργείται η ακμή.

Τι μπορείς να κάνεις:

  • Προσπάθησε να χρησιμοποιείς καλλυντικά με βάση το νερό και όχι το λάδι. Δηλαδή προσέξτε το make up και οι κρέμες να είναι oil free και κατάλληλες για μεικτά και λιπαρά δέρματα.
  • Αυτό που προσωπικά με βοήθησε πολύ είναι να βάζω τοπικά το βράδυ lotion με σαλικυλικό οξύ. Η δερματολόγος μου το προτείνει, ωστόσο γνωρίζω άλλους δερματολόγους που συστήνουν να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη.
  • Επίσης, φρόντισε να καθαρίζεις συχνά το πρόσωπό σου και ειδικά στο τέλος της ημέρας. Πάντα είχα την εντύπωση οτι το καθάριζα μέχρι που η δερματολόγος μου που είπε ότι είναι απόλυτα καθαρό εάν περνάω με το βαμβάκι και ένα ειδικό υγρό παντού και μένει κάτασπρο. Έτσι, διαπίστωσα ότι έκανα μισή δουλειά. Από τότε που το καθαρίζω σωστά, βλέπω τρομερή βελτίωση.


2. Πανάδες

Oι πανάδες στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται λόγω της αυξανόμενης παραγωγής μελανίνης στον οργανισμό. Οι πανάδες, δεν βγαίνουν μόνο στο πρόσωπο αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος.

Τι μπορείς να κάνεις:
H πιο καλή θεραπεία είναι η πρόληψη

  • Έτσι προσπάθησε να φοράς πάντα αντηλιακό με δείχτη 50 και να αποφεύγεις τον ήλιο.
  • Οι περισσότερες κοινές θεραπείες για το μέλασμα είναι αλοιφές που περιέχουν υδροκινόνη 2-4% η οποία δεν ερεθίζει πολύ το δέρμα. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου αν σου προτείνει κάποια τέτοια θεραπεία στην περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς και εδώ οι απόψεις διίστανται.
  • Μάλλον το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να περιμένεις λίγο γιατί μετά τον τοκετό οι πανάδες εξαφανίζονται. Έτσι, εφοδιάσου με ένα καλυπτικό make up και η ψυχολογία σου θα αλλάξει στη στιγμή.

Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης (Μέρος Β)

3. Συχνοουρία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος αυξάνεται και το ίδιο και η λειτουργία των νεφρών με αποτέλεσμα να παράγονται πιο πολλά ούρα. Επίσης η πίεση της μήτρας στην κύστη μας κάνει να νιώθουμε ότι επιθυμούμε να ουρήσουμε, ενώ στην πραγματικότητα η κύστη μπορεί να έχει λίγα ούρα. Η πίεση της μήτρας στην κύστη επίσης μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά ακράτεια ούρων όταν σφιγγόμαστε, βήχουμε ή σηκώνουμε βάρος.

Τι μπορείς να κάνεις:
Καλό θα ήταν να περιορίσεις τη λήψη υγρών που περιέχουν καφεΐνη, γιατί είναι διουρητική, όπως καφές, κόλα, τσάι. Ωστόσο, μην σταματήσεις το νερό γιατί πρέπει να πίνεις καθημερινά 6-8 ποτήρια.

Συνέχεια στη σελίδα 2


4. Δυσκοιλιότητα

Οι γυναίκες που πριν την εγκυμοσύνη είναι δυσκοίλιες, έχουν πολλές πιθανότητες να δυσκολεύονται στην τουαλέτα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, παρατηρείται και σε γυναίκες που δεν είχαν πρόβλημα πριν.

Τι μπορείς να κάνεις:
Προσάρμοσε το διαιτολόγιό σου ανάλογα. Πρόσθεσε δηλαδή περισσότερες φυτικές ίνες, όσπρια, λαχανικά, φρούτα (όπως το δαμάσκηνο και το ακτινίδιο) και δημητριακά. Κατόπιν ιατρικής συμβουλής, μπορεί να χρειαστεί η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που καταπολεμούν αποτελεσματικά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.


5. Μετεωρισμός
Στην εγκυμοσύνη τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι πολύ αυξημένα και εξαιτίας της οι εντερικές κινήσεις είναι πιο χαλαρές και η πέψη των τροφών είναι πιο αργή με αποτέλεσμα να παρουσιάσετε δυσπεψία, φουσκώματα, αέρια και δυσκοιλιότητα.

Τι μπορείς να κάνεις:
Να πίνεiς 8 ποτήρια νερό, να τρως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως. Η άσκηση βοηθά πολύ και σε αυτό. Προσπάθησε να περπατάς έστω μισή ωρίτσα κάθε μέρα.


6. Αιμορροΐδες
Η εμφάνιση των αιμορροΐδων σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα αλλά και με το άγχος.

Τι μπορείς να κάνεις: Μην ζορίζεσαι στην τουαλέτα και προσπάθησε αρχικά να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα.
Εδώ μπορείς να επισκεφτείς αντίστοιχα άρθρα μου για το πώς να σκέφτεσαι θετικά και να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης (Μέρος Β) - εικόνα 2

7. Ματωμένα ούλα

Στην εγκυμοσύνη, καθώς αυξάνεται όγκος του αίματος, όλα τα όργανα αιματώνονται περισσότερο. Επίσης οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν τα ούλα να ματώνουν εύκολα και η ορμόνη προγεστερόνη, τα κάνει πιο ευάλωτα στα μικρόβια.

Τι μπορείς να κάνεις:
Eίναι πολύ σημαντική η επίσκεψη στον οδοντίατρο γιατί έχει μεγάλη σημασία τα ούλα να παραμένουν υγιή. Προσπάθησε να τα πλένεις ύστερα από κάθε γεύμα, ειδικά αν έχεις φάει ζάχαρη.


8. Μπουκωμένη μύτη


Αν έχεις περισσότερη καταρροή ή παρατηρείς τη μύτη σου να μπουκώνει συχνά, τότε έχεις την «ρινίτιδα της εγκυμοσύνης» (αν φυσικά έχεις αποκλείσει κάποια ίωση). Η ρινιτίδα συνήθως παρατηρείται κυρίως τις τελευταίες έξι εβδομάδες της κύησης, αν και εγώ είχα όλα τα συμπτώματα κυρίως στο πρώτο τρίμηνο.

Πώς προκαλείται:
Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων κατά την εγκυμοσύνη προκαλούν οίδημα του ρινικού βλεννογόνου. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες προκαλούν αύξηση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί σε ποσοστό 40%, η οποία προκαλεί πρήξιμο στις ρινικές μεμβράνες.

Τι μπορείς να κάνεις:
Να πίνεις πολλά υγρά και προσπάθησε το κεφάλι να είναι ψηλά όσο κοιμάσαι. Επίσης, να καθαρίζεις συχνά τη ρινική κοιλότητα με φυσιολογικό ορό. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιο.


Αχχχ τι περνάμε οι γυναίκες… Όμως δεν θα άλλαζα με τίποτα στον κόσμο την εμπειρία της μητρότητας. Το ακόμη πιο ευχάριστο είναι ότι τα συμπτώματα μετά την εγκυμοσύνη υποχωρούν και εξαφανίζονται.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.

Κάνε like στη σελίδα μου στο facebook «Σάντυ Κουτσοσταμάτη» για να ενημερώνεσαι για τα άρθρα μου και όχι μόνο…


Previous:
Διάβασε όλα τα post της Σάντυ Κουτσοσταμάτη εδώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ