Follow us

Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες;

Η Λένα Γκόβαρη ταξιδεύει στις γαλλικές γεύσεις και ανακαλύπτει το μυστικών των καλλίγραμμων Γαλλίδων!

Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες;

Έχω σκοπό όπως σε είχα προδιαθέσει τις προάλλες, να σου μιλήσω για εκείνη την πάπια που είναι μαγειρεμένη στο λίπος. Όταν όμως βλέπω καθημερινά πως στην Ελλάδα άνθρωποι που δεν στερούνται λίπους όλο κάτι μαγειρεύουν και στα δύσκολα κάνουν την πάπια… όσο να το πεις αποσυντονίζομαι!

Πέμπτη 18/10/12

Μην νομίζεις πως τα λιπαρά είναι κακό πράγμα! Θα έλεγα παρεξηγημένα… Ας πούμε ότι υπάρχουν τα καλά και τα κακά (κατά το ακόρεστα και κορεσμένα). Το θέμα είναι πάντα να γνωρίζεις (και είμαι σίγουρη πως σαν ενημερωμένο και έξυπνο foodiary ξέρεις) σε τι ποσότητα μπορείς να απολαμβάνεις το κάθε τι και με ποιους τρόπους μπορείς να προσέχεις στην καθημερινότητα και το μαγείρεμα σου, ώστε όταν βγαίνεις έξω για φαγητό να απολαμβάνεις και εκείνα τα κακά μα τόσο νόστιμα λιπαρά.

Σε μια τέτοια λογική λειτουργούν και οι Γάλλοι που είναι όλοι τους κορμιά (και ελπίζω υγιείς, χοληστερίνη δεν μέτρησα!) και αντιλαμβάνεσαι πως όταν βγαίνουν έξω, ΤΡΩΝΕ, δεν τσιμπολογούν σαν σπουργίτια. Όσο για το δίλημμα αδύνατος και να μετράς θερμίδες υστερικά με το κομπιουτεράκι ή με λίγα παραπανίσια κιλά και χαρούμενος, κράξε με αν θες foodiary, αλλά εγώ ψηφίζω το δεύτερο. Και ήρθε ένα cult παλαιοπωλείο στο Παρίσι να με επιβεβαιώσει. Ο ιδιοφυής θείος Karl που είχε πει την Adele χοντρή (not cool Karl!) δεσπόζει στο ΚΑΤΩ ράφι μαζί με τις Barbie/μοντέλες του ανέκφραστος και με τα μαύρα του γυαλιά. Αν μέσα σε 13 μήνες χάνεις 40 κιλά, όπως πληροφορούμαι, πιθανότατα θα χάσεις και το χαμόγελο σου. Ε; Εμένα πάντως μου άρεσε ο κυριούλης στο ΠΑΝΩ ράφι όχι μόνο γιατί χαμογελάει και γίνονται πιο «τσουπωτά» τα μαγουλά του αλλά και για το γενικότερο attitude!

Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες;

Ο Karl Lagerfeld και ο τσαχπινούλης κύριος στο -πιο cult δεν πάει- παλαιοπωλείο στην περιοχή του Marais.

Κάπου τώρα θα αναρωτιέσαι που το πάω και κυρίως πότε θα σου αποκαλύψω το μυστικό που οι Γάλλοι είναι όλοι fit.

Καταρχήν δεν μένουν ακίνητοι σαν αγάλματα, κάνουν ποδήλατο, περπατάνε! Και όταν λέω περπατάνε εννοώ κάνουν διαδρομές, δεν πηγαίνουν μέχρι το παρκαρισμένο τους αυτοκίνητο, ή την στάση του μετρό! Και το μετρό όμως να πάρουν- μάντεψε;- δεν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, οπότε ανεβοκατεβαίνουν!

Και το καλύτερο; Η λέξη ασανσέρ/ ascenseur μπορεί να έχει γαλλική καταγωγή αλλά μόνο γαλλική εφαρμογή δεν έχει!
Διαπιστώνεις λοιπόν ότι, αφού δεν έχει ασανσέρ το σπίτι και ομοίως η δουλειά σου, είσαι υποχρεωμένος να ανεβαίνεις –κατεβαίνεις κάθε μέρα από αρκετές φορές.

Αν και αυτό που πραγματικά κάνει fit τους Γάλλους είναι ότι δεν κάθονται σπίτι να βλέπουν τηλεόραση (η οποία παρεμπιπτόντως φορολογείται…), αλλά μόλις δουν ήλιο-ή και να μην δουν- παίρνουν τους δρόμους και τα πάρκα για να χαρούν την μέρα.

Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες; - εικόνα 2

(Δεξιόστροφα) Ενας κύριος-άγαλμα στην σκάλα που οδηγεί στην εκκλησία Sacre C?ur στην Μονμάρτη. Γάλλοι που περπατούν, ποδηλατούν και πίνουν καφέ στο Quartier Latin. Σκάλες... σκάλες και άλλες σκάλες στο μετρό. Η θέα από ψηλά, συγκεκριμένα από την Sacre C?ur στην Μονμάρτη.


Αφού λοιπόν σου λύθηκε η απορία για τους καλλίγραμμους Γάλλους μήπως να το ρίχναμε λίγο στο φαί; Ναι φαντάζομαι θες να μάθεις για αυτή την περιβόητη πάπια που είναι ένα μεγάλο party λιπαρών.

Το cassoulet λοιπόν είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, πήρε το ονομά του από το casserole το πήλινο σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται και κυκλοφορεί εκεί έξω σε πολλές παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή και το κρέας που χρησιμοποιείται.

Βασικό του υλικό είναι τα φασόλια και το ΛΙΠΟΣ. Υπάρχει το cassoulet Toulousain που φτιάχνεται με αρνίσιο κρέας και λουκάνικα και το cassoulet Castelnaudary που μαγειρευεται με confit de canard. Θα μου πεις τι είναι τούτο πάλι! Πρόκειται για κομμάτια της πάπιας που μαγειρεύονται στο λίπος της για 4 με 10 ώρες. Δηλαδή αν το cassoulet από μόνο του είναι «τούμπανο» φαντάσου τι γίνεται όταν μπαίνει και η σούπερ λιπαρή πάπια μέσα.

Επειδή είναι κομματάκι χρονοβόρο να το μαγειρέψεις (όποιος ενδιαφέρεται υπάρχει στα αγγλικά εδώ) στη Γαλλία πωλείται μέσα δοχεία σε σούπερ μάρκετ και gourmet παντοπωλεία, όπως και το υπέροχο Fauchon. Αν θέλεις να εξερευνήσεις σε βάθος την παραδοσιακή γαλλική κουζίνα και να βρεις ακόμη και φουα γκρα από διάφορα ζώα, αξίζει μια επίσκεψη.

Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες; - εικόνα 3

Λαρδιά, φουά γκρα και το cassoulet σε ΌΛΟ του το μεγαλείο στο gourmet παντοπωλείο Fauchon.

Όπως αξίζει το χρόνο σου το κουκλίστικο εστιατόριο La jacobine σε μια γραφική στοά στο έκτο διαμέρισμα του Παρισιού, κοντά στο μετρό Odeon. Ομολογώ πως εμένα με τράβηξε όταν εντόπισα από το τζάμι τα γλυκά… Αχ αυτά τα γλυκά! Ωστόσο όταν είδαμε στον κατάλογο ότι είχε cassoulet confit de canard, παρότι είχαμε φάει το μεσημέρι ένα γενναίο γεύμα το παραγγείλαμε! Ωστόσο παραγγείλαμε και ένα εγγυημένα νόστιμο πιάτο, μοσχαρίσια φιλετάκια με σάλτσα πιπεριού και πατάτες (ιδού και το γαλλικό για να ξέρετε αν χρειαστεί να παραγγείλετε: Pave coeur de rumsteck sauce au poivre et pommes sautees).

Εντάξει ήταν αναμενόμενο πως το cassoulet ήταν βαρύ και ασήκωτο-ειδικά για βράδυ- όχι όμως άσχημο. Σαν μια πολύ λιπαρή, τσικνισμένη φασολάδα…(Μπορώ να ακούσω το κεφάλι κάποιου γευσιγνώστη να εκρήγνυται μετά από αυτή την περιγραφή!). Οπότε εγώ άφησα το Μ.μ. να φάει το λίπος, έφαγα κυρίως από το φιλέτο με την σκέψη πάντα να αφήσω χώρο για το γλυκό. Ναι η στιγμή μου έφτασε!! Ένα αυθεντικό γαλλικό μιλφέιγ – που όπως με πληροφόρησε ο τσαχπίνης σερβιτόρος ήταν το τελευταίο, ειδικά για μένα- θα μου συστηνόταν!

Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες; - εικόνα 4

(Δεξιόστροφα) Το βλέμμα του λιγούρη μόλις είδε τα γλυκά του εστιατορίου La jacobine (δεν χρειάστηκε καν να βάλω μάτια cartoon). Το cassoulet confit de canard μαζί με τα μοσχαρίσια φιλετάκια με σάλτσα πιπεριού που κάνουν τα τριγλυκερίδια μας να χορευουν. ΤΟ μιλφέιγ (δεν περιγράφω άλλο).

Ήταν μια υπέροχη γνωριμία που μου θύμισε πως αύριο έπρεπε να σκαρφαλώσω στους λόφους τις Μονμάρτης για να μεταβολίσω λίγο από τα χίλια φύλλα (mille-feuille) που καταβρόχθισα! Εγώ βέβαια ονειρευόμουν σκαρφάλωμα σε άλλους λόφους…

Γιατί δεν παχαίνουν οι Γαλλίδες; - εικόνα 5

bisouxxx
L.

Στο επόμενο ανακαλύπτουμε γιατί χρειάζεται sauce bearnaise για να γλιστράει! Θα ήθελα όμως να καταναλώσω λίγο ακόμη χώρο από το φιλόξενο missbloom για να ευχαριστήσω ΠΟΛΥ όλους όσους αφιέρωσαν χρόνο να διαβάσουν (και πόσο μάλλον να κάνουν like) σε κάτι που είναι πολύ αυθόρμητο και πολύ «εγώ»! Και ευχαριστώ πολύ την Dimitrela που επεξεργάστηκε magnifique τις φωτογραφίες μου!

Previous:

Αγαπητό foodiary...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr