Follow us

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 18 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλά για την οικονομική - ψυχολογική κρίση που άλλαξε τους Έλληνες και δίνει 10 εύκολες συμβουλές οικονομίας!


Προχτές συνειδητοποίησα τις δυο λέξεις που μπήκαν για τα καλά στο λεξιλόγιο μας και τις επαναλαμβάνουμε σχεδόν κάθε μέρα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Αυτές οι λέξεις έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά μας, τα όνειρά μας, τις ελπίδες μας για το μέλλον,την ποιότητα ζωής μας και την ψυχολογία μας γενικότερα...

Το 2011 η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε αύξηση αυτοκτονιών στην Ευρώπη, εκ των οποίων το ένα τέταρτο συνέβησαν εξαιτίας της κρίσης. Τα οικονομικά χρέη δηλαδή οδήγησαν κάποιους απο τους συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία. Τα τελευταία δυο χρόνια καταγράφηκαν οι περισσότερες κλήσεις στα επείγοντα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 18 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Πράγματι, στο άμεσο και έμμεσο οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον, συνέβησαν οι περισσότερες ασθένειες.
Αν προβληματίζομαι γι' αυτό; Πολύ.

Πιάνω τον τον εαυτό μου να ανησυχεί για τα οικονομικά, περισσότερο απο κάθε άλλη φάση της ζωής μου. Σίγουρα παίζει ρόλο ο ερχομός της μικρής, όμως κυρίως με επηρεάζει η κατάσταση που περνάει η χώρα μας (και όχι μόνο).

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 18 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 2

Δεν ξέρω αν μπορώ να συμβιβαστώ με την μιζέρια που θέλουν να μας επιβάλλουν. Από την άλλη, προσπαθώ να δω τα πράγματα αισιόδοξα (όπως γράφω και στο άρθρο με τις συμβουλές για αισιοδοξία εν καιρώ κρίσης).
Η αισιοδοξία δίνει και δύναμη. Γιατί κακά τα ψέματα, χρειάζεται δύναμη για να αντιμετωπίσεις τον εφιάλτη της ανεργίας για παράδειγμα. Τι να κάνει κάποιος που έχει να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένεια του όντας άνεργος, έχοντας πιθανώς δάνεια και λογαριασμούς να τρέχουν; Πρέπει να βρει την εσωτερική δύναμη και την έμπνευση από το άμεσο περιβάλλον του να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 18 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 3

Το κακό είναι οτι οι πολιτικοί μας αναπαράγουν ψυχολογία ανασφάλειας, καθώς δεν υπάρχει, ακόμη τουλάχιστον, η παραμικρή σταθερότητα. Αυτη η ανασφάλεια ευθύνεται για το άγχος και τη μελαγχολία που βιώνουν οι περισσότεροι απο εμάς...

Για μένα ένα είναι το μυστικό αν θέλουμε να αφήσουμε την "μαυρίλα" και να αλλάξουμε διάθεση: Να κάνουμε την κρίση φίλο μας.

Αν και εσύ θέλεις να το καταφέρεις, προσπάθησε τα παρακάτω:

1. Το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε είναι την νοοτροπία της πιστωτικής. Αν έχεις μετρητά αγόρασε, αν όχι, μην αγοράζεις. Είναι απλό. Διαφορετικά το άγχος, η ανασφάλεια και η ανησυχία θα διογκώνονται ύπουλα μαζί με τα υπάρχοντα στην ντουλάπα σου.

2. Υπάρχει και η συγκοινωνία... Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλειψεις την άνεση του αυτοκινήτου, όμως θα εξοικονομήσεις πολυ περισσότερα από όσα φαντάζεσαι, αν για κάποιες απο τις μετακινήσεις σου επιλέγεις μετρό ή λεωφορείο. Όλα μια συνήθεια είναι...

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 18 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 4

3. Μαζευτείτε με τους φίλους σας και μαγειρέψτε στο σπίτι.
Είναι πιο όμορφο σαν διαδικασία και πολύ πιο οικονομικό. Άρχισε να βλέπεις τις τιμές στους καταλόγους των εστιατορίων... Επίλεξε εστιατόρια που θα σου προσφέρουν ποιοτικό φαγητό χωρίς να είναι πανάκριβα...

4. Σύνδεσε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείς όταν κοιμάσαι ή φεύγεις από το σπίτι σε ένα πολύπριζο το οποίο θα μπορείς εύκολα να το βγάζεις εκτός λειτουργίας.

5. Σκέψου όλες τις πιθανές επιλογές σου όσον αφορά στην επαγγελματική σου πορεία. Μπορεί αυτή τη χρονική στιγμή να μην μπορείς να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου, αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να απογοητεύεσαι. Ανακάλυψε τα ταλέντα σου και δοκίμασε κάτι που σου προσφέρεται και δεν φανταζόσουν ότι θα μπορούσε να σου ταιριάζει. Μπορεί να εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 18 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 5

6. Δεν θα πω κόψε το κάπνισμα (για να μη φανώ πολύ σκληρή, καθώς γνωρίζω τη δύναμη της εξάρτησης) όμως είμαι σίγουρη ότι με λίγη προσπάθεια θα καταφέρεις να το ελαττώσεις. Και οικονομία και καλό στην υγεία σου...

7. Αν έχεις τη συνήθεια να πίνεις πολλούς καφέδες στη δουλειά και να παραγγέλνεις και ένα σνακ, ξοδεύεις ένα μικρό μεν πόσο αλλά σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δίνεις από 150 εώς 200 ευρώ το μήνα σε κάτι που μπορείς να το ετοιμάζεις από το σπίτι και να το παίρνεις μαζί σου...

8. Πήγαινε στο σούπερ μάρκετ αφού έχεις φάει, με συγκεκριμένη λίστα για το τι χρειάζεσαι. Εγω οπότε πηγαίνω νηστική πιάνω τον εαυτό μου να ψωνίζει τα δίπλα τρόφιμα, χωρίς απαραίτητα να τα χρειάζομαι.

9. Από τότε που έβαψα τα μαλλιά μου στο φυσικό τους χρώμα, πηγαίνω στο κομμωτήριο πολύ πιο σπάνια από τότε που ήμουν ξανθιά και έπρεπε να πηγαίνω κάθε 15 μέρες... Μήπως ήρθε η ώρα να προτιμήσεις το φυσικο look;....

10. Διακοπές σε κάμπινγκ; Το έχεις δοκιμάσει; Αν όχι, δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς... Ειδικά αν έχεις παιδιά, νομίζω ότι θα το λατρέψουν.

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 18 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 6

(Αν η μαμά μου δει ότι εγώ δίνω συμβουλές για οικονομία δεν θα το πιστεύει... Πριν κάποια χρόνια ήμουν ο χειρότερος άνθρωπος που ήξερα στην διαχείρηση χρημάτων... Ωστόσο πρέπει να πω ότι γι' αυτό το άρθρο εμπνεύστηκα απο την αδερφή μου που με έναν μαγικό τροπο καταφέρνει να ξοδεύει πολύ λίγα και να μην της λείπει τίποτα...Φιλάκια Ντεμούλα)

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 18 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 7

Μην ξεχνάς ότι εμείς δίνουμε νόημα σ/αυτα που κάνουμε και αυτά που μας συμβαίνουν. Δες την κρίση σαν την ευκαιρία να διαφοροποιήσεις τον τρόπο ζωής σου και όχι απαραίτητα να χάσεις την ποιότητα ζωής σου. Αντίθετα, όπως λένε κάποιοι, μπορείς στην κρίση να περνάς σαν κροίσος. Όλα μια ιδέα δεν είναι άλλωστε;

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.



Διάβασε επίσης από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη:



Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή,αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ