Blogs : ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2014

Η σωστή διατροφή για πρόληψη του διαβήτη (μέρος Β)

Ποια είναι η σωστή διατροφή για χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που επηρεάζουν περισσότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με άλλες τροφές.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ποια είναι η ιδανική τροφή για να διατηρήσεις σταθερό το σάκχαρο του αίματος σου εάν πάσχεις από διαβήτη, αλλά όπως και να χει καλό θα είναι να γνωρίζεις τη σωστή διατροφή για πρόληψη του διαβήτη.

Στόχος στην διατροφή είναι να επιλέγεις τροφές οι οποίες βοηθούν να διατηρηθεί το επίπεδο του σακχάρου σταθερό. Εδώ αναφέρονται τα 10 καλύτερα τρόφιμα τα οποία βοηθούν στην σταθεροποίηση και τη μείωση του σακχάρου, ώστε να μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα το διαβήτη σας.

Εδώ θα βρεις το άρθρο με τα προηγούμενα 5 φαγητά

H σωστή διατροφή για πρόληψη του διαβήτη

6. Κανέλα

Εάν έχεις διαβήτη, θα πρέπει η κανέλα να βρίσκεται σίγουρα στο ράφι με τα καρυκεύματα σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι έστω και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσθέσεις την κανέλα στη διατροφή σου. Δοκίμασέ την στον καφέ σου, στο πρωινό μαζί με την βρώμη ή ακόμα και στο φαγητό σου.

7. Φακές

Οι φακές είναι όσπρια τα οποία βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας.
Είναι πλούσιες σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Η διαλυτή φυτική ίνα μετατρέπεται σε κολλώδη μορφή κατά τη διάρκεια της πέψης, η οποία επιβραδύνει την απορρόφηση του αμύλου. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα χωρίς όμως να τις εκλάβει ως υδατάνθρακα ,με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται όλη η διαδικασία της πέψης και το σάκχαρο να παραμένει σταθερό.

8. Κινόα

Το κινόα είναι ένα πολύ ευεργετικό σιτηρό για πολλούς λόγους.
Αρχικά αποτελείται απο μη ζωικές πρωτείνες με αποτέλεσμα να θεωρείται “πλήρης πρωτεΐνη” καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία χρειάζεται το σώμα σας .
Επιπλέον το κινόα είναι ένας ολόκληρος σπόρος, με φύτρα και ενδοσπέρμιο, δημιουργώντας έτσι μια σειρά απόθρεπτικά συστατικά και υγιές λίπος.
Όλα τα οφέλη που προέρχονται απο το σπόρο κινόα μπορείτε να τα απολαύσετε καθώς δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος.
Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο κινόα έχει λιγότερο απο 10 γλυκαιμικό δείκτη.
Επομένως μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό ρύζι με κινόα.

9. Ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Έαν δεν καταναλώνετε ζυμαρικά λόγω του διαβήτη, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε την άποψή σας. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αποτελούν πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών, επομένως συντελούν στη μείωση των φλεγμονών στα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους καθώς τα πολύ βρασμένα ζυμαρικά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως θα πρέπει να είναι μαγειρεμένα ακριβώς όπως αναγράφουν στη συσκευασία τους. Επιπλέον προσέξτε το μέγεθος της μερίδας. Συνδυάστε ½ ή 1 φλ ζυμαρικών μαζί με λαχανικά και λίγη άπαχη πρωτείνη.

10. Παρθένο Ελαιόλαδο

Όταν καταναλώνετε έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, προσφέρετε στον οργανισμό σας ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχει έχουν επίσης αντι-φλεγμονώδη επίδραση στο σώμα σας. Αυτό βοηθά στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, το οποίο με τις συνεχείς διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να προκληθεί ζημιά. Το ελαιόλαδο είναι επίσης απίστευτα ευπροσάρμοστο.
Μπορείτε να συνδυάσετε με οποίοδήποτε φαγητό, σαλάτες και σως. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι οτι επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων όταν βρίσκεται σε συνδυασμό με ένα τρόφιμο χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου συνολικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ