Follow us

Duke of Success | Το ήθος, το ταλέντο και η επιτυχία του "Δούκα", Λεωνίδα Κακούρη, αποτελούν αξιώματα (άρα δεν χρειάζονται αποδείξεις)

Όταν ο Λεωνίδας Κακούρης έκανε ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα της ταινίας "Σμύρνη μου αγαπημένη" και μας μίλησε αποκλειστικά.

Λεωνίδας Κακούρης

"Όποιος ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να τη ξαναζήσει": ​αυτής της θεωρίας είναι ο Λεωνίδας Κακούρης ή αλλιώς αυτός ο εραστής της υποκριτικής που δηλώνει γοητευμένος από την εξέλιξη, την αλλαγή, τη βελτίωση.

Αντλώντας (πάντα) γνώση και δύναμη από τις υπάρχουσες συνειδητές και ασυνείδητες εμπειρίες, αυτό το διάστημα περιπλανάται υποκριτικά σε Χίο, Λέσβο και Αθήνα για λογαριασμό της συμμετοχής του στην ταινία "Σμύρνη μου αγαπημένη" aka αυτής της φιλόδοξης κινηματογραφικής υπερπαραγωγής υψηλών προδιαγραφών που αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου της Μιμής Ντενίση.

Η σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, μια από τις μελανότερες στιγμές τις ιστορίας μας, βρίσκει τον Λεωνίδα Κακούρη στο ρόλο του κύριου Μπαλτατζή και ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να γίνει καλύτερος και να "φωτίσει" τις σκοτεινές πτυχές του σκοτεινότερου εαυτού του. Με αφορμή το ρόλο του, μιλήσαμε για αξίες και ηθικές υποχρεώσεις, για ευθύνες και κεκτημένα, για την υποκριτική και το θέατρο.

Duke of Success | Το ήθος, το ταλέντο και η επιτυχία του "Δούκα", Λεωνίδα Κακούρη, αποτελούν αξιώματα (άρα δεν χρειάζονται αποδείξεις)

Καταστροφή, έρεβος, αναγέννηση

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για το ταλέντο και την επιτυχία σας, αλλά πιο σωστό θα ήταν να μπούμε στα περιβόητα χωράφια του "Δούκα" και να "τσαλακωθούμε" μιλώντας για τα ελαττώματα και τις αδυναμίες σας. Κύριε Κακούρη ποιος είστε;

Είμαι συχνά αφηρημένος, λίγο αιθεροβάμων, άτακτος. Κάποιες φορές είμαι υπέρμετρα συναισθηματικός και πολλές φορές ξεφεύγω από τα όριά μου. Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η εσωτερική φυλακή. Με την έννοια να μην μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου όταν πάει να κλειστεί στο κλουβί του. Δεν συγχωρώ την απανθρωπιά και την αχαριστία.

Τι σημαίνει ποιώ ήθος;

Σημαίνει διάγω την καλλιτεχνική μου πορεία προσπαθώντας να γίνω καλύτερος άνθρωπος συνάμα με το επάγγελμα του ηθοποιού που είναι μια ιερή δουλειά και νιώθω τυχερός και ευτυχισμένος που μπορώ και την κάνω. Η υποκριτική αποτελεί την καθημερινή μας διέξοδο από τα προβλήματα ή ακόμα και από τον σκοτεινό μας εαυτό. Τον οποίο ψάχνουμε με σκοπό να ανακαλύψουμε τον φωτεινό μας εαυτό και όλες αυτές τις πτυχές του που μπορεί να μην γνωρίζουμε αλλά με έναν τρόπο επεμβαίνουν και ορίζουν πολλές φορές τη ζωή μας.

Η υποκριτική σάς έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο;

Φυσικά. Με έχει βοηθήσει πολύ. Είναι ψυχοθεραπεία. Είναι μια δουλειά που, εκτός από μεγάλες πίκρες -σε επίπεδο όχι τόσο αποτυχίας όσο σε επίπεδο επιβίωσης, μπορεί να σου προσφέρει πολύ μεγάλες χαρές και να λειτουργήσει θετικά στη ψυχή.

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως σκληρό;

Όχι. Αλλά έχω μάθει να μπορώ να αντιμετωπίζω τη σκληρότητα και όπου χρειάζεται να γίνομαι σκληρός.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ηθική ευθύνη που φέρει ένας καλλιτέχνης;

Δεν νομίζω ότι έχει επιπλέον ευθύνες ένας καλλιτέχνης. Σίγουρα πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα, αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον καλό άνθρωπο και τον καλό ηθοποιό. Μπορεί κάποιος να είναι καλός ηθοποιός χωρίς να είναι καλός άνθρωπος. Αυτή είναι και η παγίδα. Αντί -μέσω των σπουδαίων κειμένων που έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή, κάποιοι να μορφωθούν, προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα υπερπροβάλλοντας το "εγώ". Εκεί αρχίζει η κατηφόρα, γιατί αρχίζουν και "κλείνονται". Έτσι, δεν είναι ανοιχτοί στο καινούριο και με έναν τρόπο η ζωή θα τους προσπεράσει.

Ένας ταλαντούχος ηθοποιός έχει το ακαταλόγιστο σε λάθη;

Η ζωή όπως και το θέατρο σού δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες. Και καλό είναι να δίνονται αυτές οι ευκαιρίες γιατί όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Κανείς δεν είναι απόλυτα σωστός. Αυτό είναι μια στάση ζωής αναφορικά με τη διαδρομή, η οποία διαδρομή δεν είναι "κατοστάρι" αλλά μαραθώνιος. Ούτε μπορείς να τα δώσεις όλα από την αρχή -γιατί μετά θα ξεμείνεις από δυνάμεις, ούτε μπορείς να πηγαίνεις πάρα πολύ αργά γιατί θα σε προσπεράσει η εποχή σου. Πρέπει να συντονίζεσαι. Ο ηθοποιός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα όχι μόνο με τις αλλαγές που γίνονται σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο γενεών. Από εκεί και πέρα, αναφορικά με ακραία πράγματα, όπως αυτά που είδαμε, που δεν είναι λάθη αλλά εγκλήματα, η ουσία δεν είναι στην ιδιότητα κάποιου. Παντού μπορεί να υπάρξει κατάχρηση εξουσίας και εκμετάλλευση και όχι μόνο στον χώρο μας. Στο χώρο μας απλώς μεγεθύνεται η κατάσταση.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα στο θέατρο μετά από όλες τις αποκαλύψεις που έγιναν. Θα υπάρξει το λεγόμενο ξεσκαρτάρισμα;

Ποσοστιαία δεν πιστεύω ότι είχαμε κάποιο τεράστιο πρόβλημα για να υπάρξει αυτό το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στο οποίο πολλοί αναφέρονται. Ήταν πολύ μικρό το ποσοστό αυτό για το οποίο μιλάμε. Εγώ το ορίζω στο 5-10%. Απλά αν κάποιος είναι πολύ ισχυρός, σε θέσεις εξουσίας, και δουλεύει 20 χρόνια στον χώρο, θα μπορούσε να έχει συνεργαστεί με το μισό ελληνικό θέατρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλο το θέατρο είναι έτσι, απλώς ότι αυτός έχει έναν πολύ μεγάλο κύκλο και τα νέα παιδιά που δεν γνωρίζουν μπορεί μέσα από μια audition, να βρεθούν σε αυτή την ακραία άσχημη θέση.

Είστε ένας άνθρωπος που μάχεστε για τα δικαιώματα, υπερπασπίζεστε τη διαφορετικότητα, έχετε πολιτιστική συνείδηση και πολλές φορές τοποθετείστε δημοσίως στα social media για θέματα που απασχολούν. Πρόσφατα σάς είδαμε και στην εκστρατεία #SETMEFREECAMPAIGN.

Ναι. Μιλάμε για μια σημαντική δράση με καίριο αίτημα να επιστρέψουν τα αγάλματα στον φυσικό τους χώρο και τόπο.

Εισβάλλοντας στον δικό σας χώρο και τόπο τι θεωρείτε ότι έχετε κατακτήσει μέχρι στιγμής;

Δεν θεωρώ τίποτα κεκτημένο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ούτε η αγάπη του κόσμου;

Ούτε η αγάπη του κόσμου είναι δεδομένη. Μπορεί να είναι μια πραγματικότητα αυτό το διάστημα, αλλά βλέπουμε και πολλές περιπτώσεις όπου με πολύ λάθος τρόπο και για άδικο λόγο, άνθρωποι επιτίθενται σε ανθρώπους που είναι προβεβλημένοι.

Έχετε υποδυθεί κάποιον ρόλο λόγω χρημάτων;

Φυσικά. Θα ήταν ψέμα να πω πως δεν έχει συμβεί.

Νιώσατε άσχημα γι' αυτό;

Μπορεί να ένιωσα άσχημα αλλά το διαχειρίστηκα και απέδωσα τις ευθύνες στο ό, τι προέχει η ανάγκη.

Η καλλιτεχνική σας πορεία σάς έχει κατατάξει στους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς σας. Είστε περήφανος για τις επιλογές σας;

Δεν κάθομαι να κάνω απολογισμό των επιλογών μου (σχεδόν) ποτέ. Προχωράω πάντα παρακάτω.

Από τον Δούκα στις "Άγριες Μέλισσες" στον κύριο Μπαλτατζή στην ταινία "Σμύρνη μου Αγαπημένη". Τι σας έκανε να πείτε το "ναι" σε αυτόν τον ρόλο;

Το πάρα πολύ ωραίο σενάριο και το υψηλό επίπεδο της παραγωγής.

Ο νέος ρόλος σας με απλά και περιεκτικά λόγια;

Πρόκειται για ενάν πολύ καλό άνθρωπο. Οικογενειάρχη. Με χρήματα και με μεγάλο κοινωνικό κύκλο. Που πίστεψε βαθιά στη μεγάλη ιδέα. Αυτός ο άνθρωπος κάποια στιγμή, βλέπει τη ζωή του να αλλάζει εντελώς με έναν τραγικό τρόπο.

Τι είναι αυτό που θαυμάζετε περισσότερο στην κυρία Ντενίση με την οποία και συνεργάζεστε για πρώτη φορά;

Ότι μπορεί να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.

Είναι κοινό μυστικό πως γράφετε πολύ ωραία. Η συγγραφή κάποιου βιβλίου αποτελεί ένα δικό σας όνειρο που θα θέλατε να γίνει πραγματικότητα;

Μου αρέσει πολύ το γράψιμο, όμως είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και ηρεμία. Σαφέστατα υπάρχουν και συγγραφείς που τελείωσαν εκπληκτικά έργα μέσα σε έναν πυρετό, και ναι, είναι πραγματικός πυρετός το γράψιμο.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Ελπίζω σε έναν ήρεμο χειμώνα -μακριά από όλο αυτό το υπόβαθρο του κορονοϊού και τις μάσκες. Και τα σχέδια έπονται. Τα σχέδια γίνονται για να ανατρέπονται και να χτίζονται καινούργια.

*Για την ιστορία, συναντήσαμε τον Λεωνίδα Κακούρη (μαζί με όλες τις πτυχές του) στην τοποθεσία Μυτιλήνη.

Λεωνίδας Κακούρης

Λίγα λόγια για την παραγωγή

Η παραγωγή της ταινίας είναι μία φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά με ελληνική υπογραφή και βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση. Μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια.

Όλοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος της εποχής. Για να αποδοθεί σωστά η σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, η παραγωγή θα επιστρατεύσει σύγχρονα ψηφιακά εφέ, όπου χρειάζεται.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Tanweer, τα Χριστούγεννα του 2021, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

"Σμύρνη μου αγαπημένη”, σε σενάριο Μιμής Ντενίση & Martin Sherman και σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.

Πρωταγωνιστούν:

Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Χρήστος Στέργιογλου, Ντίνα Μιχαηλίδου, Νέδη Αντωνιάδου, Αναστασία Παντούση, Daphne Alexander, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Nathan Thomas, Fotina Papatheodorou και ο Γιάννης Βογιατζής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ