Follow us

Λένα Διβάνη | "Τα στερεότυπα φυλακίζουν το μυαλό μας"

Η Λένα Διβάνη μίλησε για τις σχέσεις, την πατριαρχία, τον σεξισμό, την κοινωνία, τα σημερινά παιδιά που αλλάζουν, τελικά για τη ζωή. Στο "Στούντιο 4".

διβανη Στούντιο 4, ΕΡΤ

Μια απολαυστική συνέντευξη παρακολουθήσαμε στο "Στούντιο 4" της ΕΡΤ. Καλεσμένη η καθηγήτρια ιστορίας και συγγραφέας Λένα Διβάνη με αφορμή την επανακυκλοφορία του βιβλίου της "Εργαζόμενο Αγόρι" (εκδ. Πατάκης). Το βιβλίο, στο οποίο αντιστρέφονται πλήρως οι ρόλοι ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, δεν έγινε κατανοητό την εποχή που κυκλοφόρησε. Όμως, σήμερα η κοινωνία φαίνεται πιο ανοιχτή σε έναν πιο ειλικρινή διάλογο για τα φύλα, τον σεξισμό, την πατριαρχία.

Ακολούθησε λοιπόν μια χειμαρρώδης συνέντευξη για την εποχή, τους πρωταγωνιστές της, τις παγίδες και κυρίως τα στερεότυπα που ακόμα καταδυναστεύουν γυναίκες και άντρες.

"Τα στερεότυπα φυλακίζουν το μυαλό μας"

"Τα στερεότυπα δεν μας αφήνουν να δούμε με τι θα ζήσουμε ωραία, τι μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούν οι γυναίκες με τους άντρες; Είμαστε ίδιοι, έχουμε την ίδια ύλη των ονείρων. Γιατί λοιπόν πάμε σαν τα τρόλεϊ, ένας από εδώ και άλλος από εκεί; Γιατί είναι παγιδευμένη η σκέψη μας και είναι σαν να πηγαίνει μόνο πάνω σε μία ράγα" είπε η Λένα Διβάνη κι έδωσε ένα παράδειγμα με δύο φοιτητές της, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Τα παιδιά δούλεψαν μαζί κι έκαναν μια πολύ καλή εργασία. Όταν ρώτησε το αγόρι τι θέλει να κάνει στην πορεία του, εκείνο απάντησε με αυτοπεποίθηση "Διπλωμάτης". Το κορίτσι όμως της είπε σκεπτική "κι εγώ διπλωμάτης ήθελα να γίνω, αλλά δεν γίνεται. Τι θα γίνει ο άντρας και τα παιδιά μου;". Η ίδια ήταν μόλις 18 ετών τότε. Η Λένα Διβάνη, προκειμένου να την κάνει να συνειδητοποιήσει τι είχε μόλις πει, την ρώτησε "γιατί έχεις άντρα και παιδιά;". Ούτε βέβαια το κορίτσι είχε, ούτε το αγόρι. Το αγόρι όμως δεν σκέφτηκε ποτέ τις υποχρεώσεις του ως σύζυγος και πατέρας. "Δεν πρέπει να αυτοφυλακιζόμαστε" εξήγησε η Διβάνη. "Η κοινωνία σου έχει βάλει το τσιπ στα κορίτσια που λέει "πρώτα η οικογένεια"".

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ