Follow us

"Mr. ZARA" | Ο άνδρας που πουλούσε ρόμπες πόρτα-πόρτα έχει ένα ενδιαφέρον success story

Amancio Ortega: Ο άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν σήμερα διαθέτει "καθαρή" περιουσία σε €71 δισεκατομμύρια.

MissBloom TEAM
zara splash

Πολλοί άνθρωποι δεν τον έχουν ακούσει ποτέ το όνομα του και ας είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Το success story του Mr. Zara θα μπορούσε άνετα να γίνει ταινία, αν και ο ίδιος είναι εξαιρετικά χαμηλών τόνων.

Ο "μυστηριώδης" ιδρυτής του ομίλου Inditex την προηγούμενη εβδομάδα αποκαθήλωσε τον Jeff Bezos και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes. Χθες έγινε γνωστό ότι η ακίνητη περιουσία του "Μr Zara" είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των Ευρωπαίων "κροίσων". Η αξία των ακινήτων του αυξήθηκε κατά 19% το 2022, αγγίζοντας τα 18,1 δισ. ευρώ το 2022 από 15,3 δισ. ευρώ το 2021, καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας επένδυσε σε κέντρα logistics και πολυτελή κτίρια στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Pontegadea, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία του.

Παρά τον τεράστιο πλούτο του, πολλοί άνθρωποι δεν τον έχουν ακούσει ποτέ το όνομα του Οrtega ή ακόμα δεν γνωρίζουν ποιες αλυσίδες ανήκουν στον όμιλό του καθώς ο ίδιος προστατεύει απίστευτα την ιδιωτικότητά του, σπάνια εμφανίζεται δημόσια και έχει δώσει λίγες μόνο συνεντεύξεις σε όλη την επιτυχημένη καριέρα του.

Πώς όμως ξεκίνησε η ιδέα και ποια μυστικά κρύβονται πίσω από την επιτυχία;

O Amancio Ortega σταμάτησε το σχολείο για να δουλέψει και να καταφέρει να ζήσει την πολύ φτωχή οικογένειά του. Ξεκίνησε ως "παιδί για όλες τις δουλειές" και στη συνέχεια πήγε στο πολυκατάστημα La Meja που τότε πωλούσε ακριβά ρούχα και έμαθε την τέχνη της ραπτικής. Πολύ γρήγορα σκέφτηκε, γιατί να μην υπάρχουν τα ρούχα που ξέρουμε ότι θέλει ο κόσμος, σε πολύ καλές τιμές;

Οι πρώτες δημιουργίες του Οrtega ήταν μια φθηνότερη αλλά ποιοτική εκδοχή των μπουρνουζιών που πωλούνταν στο La Maja, τις σχεδίασε με την πωλήτρια του καταστήματος Rosalia Mera (αργότερα έγινε σύζυγός του) και τη θετή του αδελφή.

Έως το 1963 και σε ηλικία 27 ετών, είχε πια τη δική του εταιρεία υφασμάτων και σύντομα, μαζί με την τότε σύζυγό του Rosalia Mera, επεκτάθηκαν στα ρούχα, πουλώντας κυρίως ζεστές ρόμπες, σε μία πόλη που δέχεται τον κρύο αέρα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Με τη γυναίκα του Rosalia παντρεύτηκαν το 1966 και μαζί δημιούργησαν την Zara, το 1975. Αυτή ήταν και η αρχή μιας επιχειρηματικής ιστορίας. Η εταιρεία εξαπλώθηκε σε όλη την Ισπανία και δέκα χρόνια αργότερα, η ιδρύθηκε η πολυεθνική Inditex.

Κάρω από την "ομπρέλα"της Inditex σήμερα υπάρχουν διάφορες αλυσίδες καταστημάτων, όπως Bershka, Massimo Dutti, Pull & Bear, Zara και Stradivarius, οι οποίες κατάφεραν να κυριαρχήσουν στον κόσμο της μόδας και να φοριούνται όχι μόνο από τον "απλό κόσμο" αλλά και από "γαλαζοαίματους", όπως η βασίλισσα Letizia ή η Κate Middleton που επιλέγουν πολλές φορές κομμάτια από τα Zara.

Διάβασε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ