Follow us

Θοδωρής Μαραντίνης στο MissBloom | "Είμαι σε φάση εξερεύνησης"

Λίγες στιγμές πριν από το καλοκαιρινό μουσικό πάρτι στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (16/6), ο Θοδωρής Μαραντίνης μιλάει για την καλλιτεχνική αλλαγή που αβίαστα βιώνει, το νέο του single "Τρελαίνομαι" και τα καλοκαιρινά του πλάνα.

MissBloom TEAM
Μαραντίνης συνέντευξη

Όσο ετοίμαζα τις ερωτήσεις, στα αυτιά μου ηχούσε το νέο του τραγούδι, "Τρελαίνομαι". Από το πρώτο λεπτό, συνειδητοποίησα ότι ο Θοδωρής Μαραντίνης είναι σε τροχιά (καλλιτεχνικής) αλλαγής. Δεν έπεσα έξω. Ακολουθώντας πιστά μία από τις βασικές αρχές της ζωής – εκείνη που υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία αέναη κίνηση, ο καλλιτέχνης με την ανατρεπτική ματιά αλλάζει, προχωρά, εξελίσσεται χωρίς να αλλοιώσει την ουσία και την πορεία που έχει διαγράψει στον χώρο της μουσικής τα τελευταία 20 χρόνια. Λίγο πριν το καλοκαιρινό του (μουσικό) πάρτι στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Θοδωρής Μαραντίνης αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται στο missbloom.gr.

Από τον Νίκο Κοντομήτρο

Θοδωρής Μαραντίνης στο MissBloom | "Είμαι σε φάση εξερεύνησης"

Σε συναντάμε μία ανάσα πριν από την εμφάνισή σου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε και να δούμε σε αυτό το πάρτι;

Να περιμένετε πολλά! Όποιος βρεθεί εκεί θα ακούσει, θα χορέψει και θα τραγουδήσει αγαπημένα μου τραγούδια, από τη δισκογραφία μας με τους ONIRAMA τα τελευταία 20 χρόνια, το καινούριο μου τραγούδι, "Τρελαίνομαι", που θα παρουσιάσουμε ζωντανά για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό αλλά και πολύ αγαπημένες διασκευές. Είναι μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμένα αυτή η συναυλία. Επίσης είναι και πολύ σημαντικό για εμένα ότι μέσα από τη συγκεκριμένη συναυλία θα στηρίξουμε και το Humanity Greece στο έργο που εξακολουθεί να προσφέρει στους πληγέντες τις Θεσσαλίας, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Πώς οδηγήθηκες στην επιλογή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών;

Ο Κήπος του Μεγάρου είναι ένας από τους πιο ωραίους συναυλιακούς χώρους της Αθήνας. Αρκετά χρόνια το σκεφτόμουν και θεώρησα πως φέτος ήταν η κατάλληλη συγκυρία.

Διαισθάνομαι ότι βρίσκεσαι σε φάση μουσικής αλλαγής – σαν να επιθυμείς να φρεσκάρεις τον ήχο σου χωρίς να αλλοιώσεις τις μελωδίες μέσα από τις οποίες έχεις μπει στη ζωή μας. Είναι αλήθεια;

Πράγματι, είμαι σε μια φάση μουσικής εξερεύνησης. Αυτή την περίοδο, φλερτάρω με το κομμάτι της παράδοσης και με ιντριγκάρει πάρα πολύ το πως μπορώ να το "παντρέψω” με τους πιο pop-μοντέρνους ήχους, έτσι ώστε να παραμείνει ο σεβασμός στο παραδοσιακό χρώμα, με έναν τρόπο όμως που θα ταιριάζει και στη δική μου pop αισθητική.

Το νέο σου τραγούδι, "Τρελαίνομαι” είναι ένα παράδειγμα αυτής της αλλαγής. Μάλιστα, έχεις γράψει εσύ τους στίχους και τη μουσική. Πώς οδηγήθηκες σε αυτό το κράμα νησιώτικης και σύγχρονης μουσικής;

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαστε αρκετά με το κομμάτι των παραδοσιακών ήχων. Ήδη με τους ONIRAMA έχουμε δoκιμάσει στα τελευταία singles να φλερτάρουμε με παραδοσιακά ελληνικά όργανα, όπως είναι η κρητική λύρα, το μπουζούκι, το κλαρίνο. Έτσι, σε μια πιο προσωπική δική μου καλλιτεχνική αναζήτηση, όπως είναι το "Τρελαίνομαι", αποφάσισα να συνδυάσω νησιώτικα ηχοχρώματα και ρυθμούς, με σύγχρονα στοιχεία. Πάντα μου άρεσαν τα νησιώτικα και τον τελευταίο καιρό τα παρακολουθώ πολύ, γιατί τα θεωρώ πολύ καλοκαιρινά, ανεβαστικά και ξεκάθαρα ελληνικά, χαρούμενα τραγούδια. Έτσι, φέτος θέλησα να παρουσιάσω ένα κομμάτι που μπλέκει τα νησιώτικα ηχοχρώματα με την δυτική ρυθμική αγωγή και θα δώσει και σε εμένα, αλλά και στο κοινό, χαρά.

Μου έκανε εντύπωση ότι το νέο σου single είναι μία solo προσπάθεια. Εμφανίζεσαι ως Θοδωρής Μαραντίνης κι όχι ως ONIRAMA – χωρίς, όμως, να είναι feature ή συνεργασία. Ετοιμάζεστε καλλιτεχνικά να συμπορευτείτε παράλληλα κυκλοφορώντας ουσιαστικά ορισμένα τραγούδια ως συγκρότημα και άλλα ως solo;

Η αλήθεια είναι πως, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής αναζήτησης που προανέφερα, σκέφτομαι να κάνω μια μικρή προσωπική καλλιτεχνική στάση, παράλληλα με τη δράση των ONIRAMA, παρουσιάζοντας κάποια τραγούδια με τρόπο που θεωρώ πως με εκφράζουν περισσότερο ως Θοδωρή, παρά ως ONIRAMA.

Μαραντίνης συνέντευξη

Έχεις άγχος μήπως ο νέος σου ήχος δεν έχει την ίδια αποδοχή;

Κάθε νέο τραγούδι δημιουργεί αυτό το άγχος και αυτό είναι κάτι που το κάνει και πιο δημιουργικό. Για εμένα, πάντα σημασία έχει να διαφοροποιείσαι, να εξελίσσεσαι και να μην επαναλαμβάνεις τον εαυτό σου.

Γενικότερα, σε τρομάζουν οι αλλαγές; Σκέφτεσαι πολύ πριν προχωρήσεις σε εκείνες ή είσαι περισσότερο ορμητικός και αποφασισμένος;

Η αλήθεια είναι πως οι αλλαγές, όπως όλους, έτσι και εμένα με τρομάζουν. Καλλιτεχνικά, όμως, πάντα με ιντριγκάρουν. Αυτό είναι κάτι που πάντα συνέβαινε, όσο κι αν το πλαίσιο και το περιβάλλον στην ελληνική μουσική βιομηχανία ειδικά, δεν βοηθάει στο να ευδοκιμήσουν.


Κι αν η αλλαγή σε βρει πριν την αποφασίσεις εσύ, προσαρμόζεσαι εύκολα;

Σίγουρα προσπαθώ! Η αλλαγή σημαίνει κίνηση και η κίνηση σημαίνει ζωή.


Αλήθεια, εσένα τι σε "τρελαίνει" σε μία γυναίκα;

Το να αισθάνεται καλά με τον εαυτό της και αυτό να αντανακλά έναν αυθόρμητο ερωτισμό!

Τι περιλαμβάνει το φετινό σου καλοκαίρι καλλιτεχνικά; Συναυλίες, εμφανίσεις;

Για ακόμα ένα καλοκαίρι ξεκινάμε την περιοδεία μας με τους ONIRAMA σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, με πολλά live!

Ζούμε, πάντως, το καλοκαίρι των συναυλιών με αρκετούς ξένους καλλιτέχνες να επισκέπτονται τη χώρα μας. Πρόσφατα, οι Coldplay. Σε ποιους σκοπεύεις να δώσεις το παρών;

Οι συναυλίες ξένων καλλιτεχνών είναι κάτι που παρακολουθώ συχνά και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Όποτε έχω την ευκαιρία, δίνω το παρών, καθώς είναι η αγαπημένη μου δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο μου! Φέτος πήγα φυσικά στους Coldplay, θέλω να πάω στον Lenny Kravitz και ανάλογα με το πρόγραμμα των δικών μας συναυλιών, θα προσπαθήσω να πάω σε όσες περισσότερες μπορώ.

Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιος είναι ο επόμενος καλλιτεχνικός σου στόχος και όνειρο που δεν έχεις ακόμη εκπληρώσει.

Θα ήθελα να μπορέσω να κάνω κάποιες συναυλίες με συμφωνική ορχήστρα, προσαρμόζοντας και δικά μου τραγούδια αλλά και αγαπημένα μου άλλων καλλιτεχνών, σε μια τέτοιου είδους ενορχήστρωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr