Tasty Guide : Κυρίως Πιάτα04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2014

Φωλιά με φινόκιο, σέσκουλα και σπεκ

Μια ιταλική συνατγή από το βιβλίο “Η Τέχνη της Αυθεντικής Ιταλικής Κουζίνας”

Φωλιά με φινόκιο, σέσκουλα και σπεκ


Μια ιταλική συνατγή από το βιβλίο “Η Τέχνη της Αυθεντικής Ιταλικής Κουζίνας”


Υλικά

1 πακέτο ζύμη κουρού κατεψυγμένη (600 γρ.)
1 ασπράδι αυγού
800 γρ. φινόκιο
500 γρ. σέσκουλα μικρόφυλλα
2 ψιλοκομμένα ασκαλώνια
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. σπεκ
ή αποξηραμένη πανσέτα σε 2 φέτες
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
2 ποτήρια έτοιμος ζωμός λαχανικών
1 βιολογικό πορτοκάλι
1 κ.σ. θυμάρι & μαϊντανός ψιλοκομμένα
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το κάθε φινόκιο από τα πιο σκληρά εξωτερικά φύλλα, το πλένετε και το κόβετε σε 6 κομμάτια.
Κόβετε το σπεκ σε λωρίδες και το σοτάρετε μαζί με τα ασκαλώνια σε 3 κ.σ. λάδι.
Προσθέτετε το φινόκιο, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Συμπληρώνετε 1 ποτήρι ζωμό, αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε.
Σιγομαγειρεύετε για 30΄ ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Παράλληλα κόβετε σε λωρίδες τα σέσκουλα και τα σοτάρετε με μια σκελίδα σκόρδο σε 2 κ.σ. λάδι.
Συμπληρώνετε τον υπόλοιπο ζωμό και τη φλούδα πορτοκαλιού σε λωρίδες, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε για 15΄. Αφαιρείτε το σκόρδο, προσθέτετε τα σέσκουλα και το φινόκιο και μαγειρεύετε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για 5΄ μέχρι να πήξει.
Στη συνέχεια τοποθετείτε τα δύο φύλλα της ζύμης το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας ένα πιο χοντρό φύλλο.
Παίρνετε μια φόρμα σιλικόνης σε σχήμα καρδιάς (20 εκ.), χαράζετε το περίγραμμά της στη ζύμη και αφού την κόψετε την τοποθετείτε στον πάτο της φόρμας. Κόβετε την υπόλοιπη ζύμη σε λωρίδες ανάλογες με το ύψος της φόρμας και τις βάζετε περιμετρικά ενώνοντας με τον πάτο. Τρυπάτε μ’ ένα πιρούνι τον πάτο, καλύπτετε με λαδόκολα, γεμίζετε με ρύζι (για να μη φουσκώσει) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30-35΄ στις αντιστάσεις.
Αφού κρυώσει, αφαιρείτε τη φόρμα και γεμίζετε τη φωλιά που φτιάξατε με το φινόκιο και τα σέσκουλα.
Τη σερβίρετε χλιαρή.
Μπορείτε να προετοιμάσετε όλα τα υλικά, καθώς και τη φωλιά, από την προηγούμενη μέρα, για λόγους ευκολίας, και να τα ενώσετε λίγο πριν  το σερβίρισμα, ώστε να μην πανιάσει ο πάτος της φωλιάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ