Follow us

Σαρδέλες μαρινάτες

Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Σαρδέλες μαρινάτες


Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Χρόνος προετοιμασίας:
75 λεπτά
Xρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: 2
Μερίδες: 4 άτομα


Υλικά

1.200 γρ. σαρδέλες φρέσκες, μετρίου μεγέθους
140 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. μουστάρδα, της αρεσκείας μας
15 γρ. μέλι
½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο φύλλα), ψιλοκομμένο
100 γρ. κουκουνάρια, ελαφρώς καβουρδισμένα
2 κριθαροκουλούρες, τριμμένες στο μούλτι ή φρυγανιά τριμμένη
5 γρ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
• χυμό από ½ λεμόνι
• αλάτι
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες ως εξής: Με το ένα χέρι, πιάνουμε το σώμα της σαρδέλας και με το άλλο, τραβάμε το κεφάλι προς τα κάτω, αποχωρίζοντάς το από το σώμα. Σέρνουμε το δείκτη μας κατά μήκος της κοιλιάς του ψαριού και μέχρι την ουρά, τραβώντας προς τα έξω το κεντρικό κόκκαλο και τα εντόσθια. Ανοίγουμε τη σαρδέλα στη μέση και αφαιρούμε, τυχόν υπολείμματα από εντόσθια και κόκκαλα. Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα φιλέτα σαρδέλας και τα γυρνάμε να βραχούν καλά, από όλες τις μεριές. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Στραγγίζουμε ελαφρώς τα φιλέτα από τη μαρινάδα και τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα λαδωμένο ταψί, που να τα χωράει σε μονή στρώση. Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα που έχει απομείνει στο μπολ και πασπαλίζουμε με τα κουκουνάρια και τα τριμμένα παξιμάδια.
Ψήνουμε τις σαρδέλες για 12-13 λεπτά, στο μεσαίο ράφι, ώσπου να ροδίσουν. Σερβίρουμε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tips: Μπορείτε να αφήσετε τις σαρδέλες για περισσότερη ώρα (2 ώρες περίπου) στη μαρινάδα και να μην τις ψήσετε στο φούρνο. Όλη τη δουλειά του ψησίματος την κάνει η μαρινάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ