Γυναίκα : Ψυχολογία21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2018

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς | 5 + 1 λόγοι για να έρθουμε όλοι πιο κοντά!

Τα οφέλη μιας αγκαλιάς είναι πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεσαι

Η αγκαλιά βοηθά το νευρικό σύστημα
Η απόκριση της επιδερμίδας μας σε μια αγκαλιά συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του νευρικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια ενός εναγκαλισμού,  η υγρασία και το ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να μεταβληθεί και να εξισορροπηθεί. 

Η αγκαλιά τονώνει την αυτοπεποίθηση 
Δεν αποτελεί μόνο απόδειξη αγάπης προς τον άλλο, αλλά μας βοηθά και εμάς τους ίδιους να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Από την στιγμή που γεννιόμαστε δεχόμαστε την αγάπη των γονιών μας κυρίως μέσα από το άγγιγμά τους, δείχνοντάς μας ότι την αξίζουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό «εγγράφεται» στα κύτταρά μας και οι αγκαλιές καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, μας θυμίζουν αυτή τη σύνδεση αυτού του είδους σωματικής επαφής με την ικανότητα να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον εκτιμάμε.

Η αγκαλιά βοηθά τη σύσφιξη των σχέσεων 
Η αγκαλιά δεν αποτελεί μονάχα αποτέλεσμα μιας καλής σχέσης, αλλά και λόγο για τη δημιουργία αυτής: οι συχνές αγκαλιές, που παράγουν τις ορμόνες της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, βοηθούν στη διατήρηση της αρμονίας μεταξύ δύο συντρόφων και το χτίσιμο μιας καλής σχέσης.

Η αγκαλιά συμβάλλει στη σωστή καρδιακή λειτουργία 
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνες έχουν δείξει πως η αγκαλιά μπορεί να μειώσει την πίεση και επομένως να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

Η αγκαλιά τονώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Η χαλαρή πίεση που πραγματοποιείται από την επαφή του στέρνου σου με εκείνο κάποιου άλλου, αλλά  και το συναισθηματικό φορτίο που αυτή δημιουργεί ενεργοποιεί τον θυμοειδή αδένα του εγκεφάλου, ο οποίος ρυθμίζει και εξισορροπεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας. 

Η αγκαλιά νικά τα αρνητικά συναισθήματα 
Η μοναξιά, ο θυμός και κάθε αρνητικό συναίσθημα, αλλά και η κατάθλιψη, καταπολεμούνται από την οξυτοκίνη, την ορμόνη που παράγει ο οργανισμός μας όταν αγκαλιαζόμαστε. Και όχι μόνο αυτό. Με την αγκαλιά αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης, γνωστή και ως «ουσία της ευτυχίας»!

«Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε», είχε αναφέρει η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir, αποδεικνύοντας τη ζωτική σημασία που έχει η αγκαλιά για την υγεία, την ψυχολογία, τη ζωή μας.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, σου παρουσιάζουμε 6 βασικά οφέλη που προσφέρει η αγκαλιά με κάποιον που αγαπάς.

Μην ξεχνάς λοιπόν να χαρίζεις απλόχερα την αγκαλιά σου σε όποιον αγαπάς!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ευτυχισμένοι άνθρωποι
Ψυχολογια14 Αυγούστου 2018

Οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν σχολιάζουν τους άλλους

Αυτά που πιστεύουν οι άλλοι για σας είναι η δική τους πραγματικότητα, όχι η δική σας.

Ψυχολογια13 Αυγούστου 2018

«Θέλω να αγαπώ το σώμα μου»: Έτσι θα το πετύχεις σύμφωνα με τη life coach!

Μήπως τα κιλά και η σωματική διάπλαση σε απασχολούν πολύ, ενώ ίσως θα έπρεπε να σε απασχολεί περισσότερο η αυτοβελτίωση και η εξέλιξή σου;

Ψυχολογια13 Αυγούστου 2018

5 τρόποι για να παρηγορήσεις κάποιον που νιώθει άσχημα

Πώς να σταθείς στο πλευρό της φίλης σου με τον σωστό τρόπο;

Ψυχολογια12 Αυγούστου 2018

4 μαθήματα που θα πάρεις όταν απέχεις από τα social media

Τα οφέλη της αποτοξίνωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ψυχολογια09 Αυγούστου 2018

10 δημιουργικοί τρόποι για να περάσεις καλά τον ελεύθερό σου χρόνο

Κι όμως, είναι πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις και να νιώσεις ανανεωμένη

Ψυχολογια09 Αυγούστου 2018

Πότε το να είσαι υποστηρικτικός φίλος σου κάνει στην πραγματικότητα κακό;

Τα όρια πρέπει να μπουν όταν το να βοηθάς τους γύρω σου σε φθείρει!

Best of network