Follow us

Πιο θρεπτικά τα κατεψυγμένα λαχανικά από τα φρέσκα! Κι όμως!

Η έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα στη διατροφή έρχεται από ελληνικό Πανεπιστήμιο!

Πιο θρεπτικά τα κατεψυγμένα λαχανικά από τα φρέσκα! Κι όμως!

Η έρευνα που αλλάζει τα δεδομένα στη διατροφή έρχεται από ελληνικό Πανεπιστήμιο!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που συνέκρινε τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών ανάμεσα σε νωπά λαχανικά και σε κατεψυγμένα λαχανικά της εταιρίας Μπάρμπα Στάθης!

Η διετής έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) και πιο συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής του Σχολής είχε ως αντικείμενο τη σύγκριση της διατροφικής ποιότητας νωπού λαχανικού, δηλαδή του φρέσκου των δύο ή περισσότερων ημερών, με το καταψυγμένο, μέσα από την αξιολόγηση συγκεκριμένων δεικτών.

Η πειραματική μελέτη έγινε στον αρακά, το φασολάκι και τη μπάμια, δηλαδή σε τρία λαχανικά ευρείας αποδοχής, τα οποία καταναλώνονται νωπά και κατεψυγμένα και συνέκρινε 3 διατροφικούς δείκτες ποιότητας, τις Βιταμίνες Α & C και τις διαιτητικές ίνες.

Πιο θρεπτικά τα κατεψυγμένα λαχανικά από τα φρέσκα! Κι όμως!
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στη Θεσσαλονίκη.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

  • Tα κατεψυγμένα λαχανικά Μπάρμπα Στάθης, που έχουν καταψυχθεί 2 ώρες μετά την συγκομιδή τους, διατηρούν την ποιότητά τους (βιταμίνη C) σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό σε σχέση με τα αντίστοιχα νωπά ολοκληρωμένης διαχείρισης και πλήρους ωρίμανσης από τα οποία προήλθαν.
  • Tα κατεψυγμένα λαχανικά, υπερτερούν των νωπών απ’ όπου προήλθαν μετά την δεύτερη και επόμενων ημερών της συγκομιδής τους και διατηρούν σύμφωνα με τη μελέτη στο ακέραιο τη βιταμίνη C από τη στιγμή της κατάψυξής τους και σε βάθος χρόνου, με την προϋπόθεση ότι η κατάψυξη γίνεται υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών( < -18 C).
  • Τα κατεψυγμένα λαχανικά Μπάρμπα Στάθη είναι τουλάχιστον ισοδύναμα με τα νωπά της αγοράς, ενώ υπερτερούν σε βιταμίνη C από τα τελευταία, που έχουν συγκομιστεί δύο ή και περισσότερες ημέρες πριν τη διάθεσή τους προς πώληση.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Μπιλιαδέρης, τα συγκεκριμένα συμπεράσματα δεν είναι δεδομένα για όλα τα κατεψυγμένα της αγοράς, αφού η εταιρία Μπάρμπα Στάθης στα προϊόντα της οποίας στηρίχθηκε η έρευνα, ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, κατά την οποία μέσα σε διάστημα 2 ωρών τα λαχανικά συλλέγονται, μεταφέρονται στο εργοστάσιο, υποβάλλονται σε ήπια θερμική επεξεργασία (ζεμάτισμα) και άμεση ψύξη σε δύο λεπτά στους -30 C με ρεύμα ψυχρού αέρα, για να συντηρηθούν κατόπιν στον βιομηχανικό καταψύκτη σε θερμοκρασία < -18 C.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ