Follow us

12 συμβουλές (που δεν ήξερες) για όμορφα και υγιή νύχια!

Το σαμπουάν που μπορεί να βλάψει τα νύχια σου και άλλα 11 top tips για όμορφα νύχια από τη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου!

12 συμβουλές (που δεν ήξερες) για όμορφα και υγιή νύχια!

Το σαμπουάν που μπορεί να βλάψει τα νύχια σου και άλλα 11 top tips για όμορφα νύχια από την δερματολόγο Βάλια Μουσάτου!

Όπως τα καλοχτενισμένα μαλλιά και το όμορφο ντύσιμο, έτσι και τα περιποιημένα άκρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση μας και όχι μόνο.

Δυστυχώς, πολλοί δίνουν προσοχή στις συμβουλές από τα σαλόνια περιποίησης, ακολουθώντας τες πιστά. Η αλήθεια είναι όμως πως πολλές από αυτές δεν συνάδουν με τη σωστή περιποίηση των νυχιών μας και κάποιες από αυτές μπορούν να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχονται.

Με την βοήθεια της Bάλιας Μουσάτου, δερµατολόγου-αφροδισιολόγου, διδάκτωρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σου δείχνουμε 12 συμβουλές για να έχεις υγιή και περιποιημένα νύχια.

1. Περιόρισε το κόψιμο στα πετσάκια και τις παρανυχίδες

Είτε φτιάχνεις μόνη σου τα νύχια, είτε τα περιποιείσαι σε σαλόνι ομορφιάς, η πρώτη και απαραίτητη συμβουλή είναι να προσέχεις πώς θα πειράξεις τις παρανυχίδες. «Το κόψιμο των παρανυχιδών θα πρέπει, όχι να αποφεύγεται τελείως, γιατί είναι αντιαισθητικές, αλλά να μη γίνεται βαθιά, η ξεριζώνοντας τες, διότι με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις φλεγμονής από μικρόβια και μύκητες στο περιονύχιο», εξηγεί η δερματολογος. Πριν τις κόψεις επιβάλλεται η χρήση αντισηπτικού.

2. Χρησιμοποίησε σκληρυντικά νυχιών ελάχιστα έως καθόλου

Στην ουσία κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Τα περισσότερα δεν είναι δερματολογικά ελεγμένα και επομένως αυτά που υπόσχονται δεν προέρχονται από εξηγήσεις της επιστήμης. Η μόνη περίπτωση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι όταν τα νύχια είναι πλήρως εύθραυστα και ασθενή. «Η συχνή χρηση σκληρυντικών, ειδικά αυτών που περιέχουν φορμαλδεΰδη, είναι επικίνδυνα για ανάπτυξη αλλεργικής εξ επαφής δερματίτιδας», επισημαίνει η Βάλια Μουσάτου.




3. Ενυδάτωσε τα νύχια και την επιδερμίδα γύρω από αυτά

Παρ' όλο που δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις πως η ενυδάτωση προστατεύει τα νύχια, ενδείξεις δέιχνουν πως τα πετσάκια δείχνουν καλύτερα και επιπρόσθετα προστατεύονται τα νύχια από το σπάσιμο, λόγω έλλειψης υγρασίας και ενυδάτωσης. «Η χρήση λαδιού, προστατεύει από το σπάσιμο, το ράγισμα και το ξεφλούδισμα των νυχιών», αναφέρει η ειδικός.

4. Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με συμπληρώματα βιοτίνης

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η βιοτίνη, που ανήκει στην οικογένεια της βιταμίνης Β, αυξάνει το πάχος των νυχιών και τα προστατεύει από το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα. Ορισμένα προϊόντα νυχιών περιέχουν επίσης πυρίτιο και το συμπλήρωμα MSM, δύο θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται επίσης με την υγεία των νυχιών.

Συνέχισε στη σελίδα ii



5. Περιόρισε τα επαγγελματικά μανικιούρ

Αν και απολαμβάνεις την περιποίηση ενός επαγγελματικού μανικιούρ και πεντικιούρ, μελέτες έχουν δείξει πως αν το κάνεις συχνά, τα νύχια γίνονται ξηρά και εύθραυστα. «Το συχνό επαγγελματικό μανικιούρ - πεντικιούρ μπορεί να τραυματίζει τα νύχια και το περιονύχιο και πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Η χρήση δικών σου εργαλείων σε προστατεύει από μολύνσεις όπως μυρμηγκιές, καθώς η αποστείρωση των εργαλείων πρέπει να γίνεται σε κλίβανο, αλλά τα υπόλοιπα εργαλεία όπως, ράσπες, τροχοί και χάρτινες λίμες, δεν αποστειρώνονται», εξηγεί η δερματολόγος.

6. Απόφυγε τα ξεβαφτικά που έχουν βάση το ασετόν

«Αν έχεις ξηρά και εύθραυστα νύχια απόφυγε τα ξεβαφτικά νυχιών, που έχουν ως βάση την ακετόνη, καθώς έχει αποδειχθεί πως ξηραίνουν τα νύχια και τα κάνουν πιο εύθραυστα», συστήνει η Βάλια Μουσάτου.




7. Απόφυγε τις σκληρές λίμες

Οι παλιές μεταλικές λίμες είναι πολύ κακές για τα νύχια, καθώς προκαλούν ρωγμές και σχισμές στην επιφάνεια τους. Προτίμησε τις λεπτές και απαλές λίμες και απόφυγε την κίνηση εμπρός-πίσω, όταν τα λιμάρεις. Το καλύτερο είναι να κάνεις κινήσεις προς μία κατεύθυνση, για να μειώσεις τον κίνδυνο σπασίματος.

8. Μην πλένεις υπερβολικά τα χέρια σου και μείωσε τη χρήση χημικών καθαριστικών

Το να πλένεις συχνά τα χέρια σου είναι κάτι υγιές. Το να το παρακάνεις όμως μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία των νυχιών σου. Αν βρίσκεσαι σε ένα επάγγελμα που απαιτεί το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών, φρόντισε τουλάχιστον να τα ενυδατώνεις όσο το δυνατόν πιο συχνά.

Συνέχισε στη σελίδα iii




9. Άλλαξε σαμπουάν

Συνήθως καταλαβαίνεις πότε ένα σαμπουάν ταιριάζει με τα μαλλιά σου. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι κατά πόσο μπορεί να είναι συμβατό με τα νύχια σου. «Αν χρησιμοποιείς, για παράδειγμα ένα σαμπουάν κατά της λιπαρότητας, τότε μπορεί να προκαλείς, άθελα σου ξηρότητα στα νύχια, γι' αυτό χρησιμοποίησε γάντια κατά τη διάρκεια του λουσίματος ή ενυδάτωσε τα χέρια σου αμέσως μετά», επισημαίνει η ειδικός.

10. Επίλεξε χτίσιμο των νυχιών αντί να χρησιμοποιήσεις ολόκληρο πρόσθετο

Η οποιαδήποτε επέκταση, προκαλεί σημαντικές βλάβες στα νύχια, καθώς και κάποιες φορές μόνιμες βλάβες, γι' αυτό είναι καλό να τα αποφεύγεις εν γένει. «Όλα τα πρόσθετα στα νύχια, τα αποδυναμώνουν. Αν ωστόσο είναι απαραίτητο να κάνεις κάτι τέτοιο, προτίμησε τα τύπου gel από τα ακρυλικά, καθώς είναι λίγο καλύτερα».




11. Θυμίσου πως αντίστοιχη προσοχή πρέπει να δείχνεις και στα κάτω άκρα

Ότι μπορεί να συμβεί με τα άνω άκρα, συμβαίνει και με τα κάτω αντίστοιχα και κάποιες φορές σε μεγαλύτερο βαθμό, καθώς είναι περισότερο επιρρεπή στα "απρόσεκτα" πεντικιούρ.
  • Τα κλειστά παπούτσια και οι κάλτσες προκαλούν έντονη υγρασία και αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για να αναπτυχθούν μύκητες.
  • Αν κάνεις συχνά επαγγελματικό πεντικιούρ, τότε απαγόρευσε τη χρήση του εργαλείου που σπρώχνει τα πετσάκια και "σκάβει" μέσα από το νύχι.
  • Και κάτι ακόμα: το να κόβεις τα νύχια σου με γωνίες, μπορεί να προκαλέσει επώδυνα προβλήματα. Προτίμησε το ευθύ κόψιμο, για να αποφύγεις το "γύρισμα" τους, προς την επιδερμίδα.

12. Κοίτα τα νύχια σου για σημάδια που υποδηλώνουν προβλήματα υγείας

Συχνά, προβλήματα νυχιών μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, όπως περιβαλλοντικά προβλήματα, χρήση χημικών, αλλά και εργασία που χρησιμοποιεί πολύ τα δάχτυλα, όπως δαχτυλογράφηση.
  • Η διαφορά στο χρώμα των νυχιών δεν οφείλεται πάντα σε μύκητες, αν και οι μύκητες είναι μια συχνή αιτία για την αλλαγή χρώματος σε ολόκληρο το νύχι ή σε τμήμα του (άσπρο, καφέ, πράσινο, ανάλογα το είδος του μύκητα).
  • Αλλά κι ενα αιμάτωμα από στενό παπούτσι μπορεί να δώσει στο νύχι μαύρο-καφέ χρώμα για αρκετούς μήνες, ενώ παθήσεις όπως ψωρίαση και λειχήνας να προκαλέσουν ανωμαλίες στην επιφάνεια του νυχιού ή και έντονη πάχυνση.
  • Τα πολύ κυρτά νύχια -εάν δεν είναι εκ κατασκεύης- μπορεί να υποδηλώνουν πνευμονοπάθεια, ενώ αν έχουν κίτρινη χροιά με κάποιες υπόνοιες κοκκινίλας, τότε δείχνουν σημάδια διαβήτη.


Όποιο πρόβλημα και αν εντοπίσεις θα πρέπει να το συζητήσεις με το γιατρό σου.





Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ