Follow us

7 tips για μια πιο υγιεινή, "πράσινη" διατροφή

Η Βέσνα Ξανθοπούλου, δημιουργός του #notguiltyfood, μοιράζεται τις δικές της detox SOS συνήθειες.

notguiltyfood

Έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη ζωή μας τον χρόνο που πέρασε. Ανατροπές στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, το ατέλειωτο κλείσιμο στο σπίτι, η ανασφάλεια, ο φόβος αλλά και το φως στο τούνελ που δεν φαίνεται. Σίγουρα δεν είναι καιρός για επιπλέον πίεση. Χρειαζόμαστε περισσότερη χαρά, ευχαρίστηση, θαλπωρή! Το ωραίο φαγητό είναι σίγουρα ένα από αυτά τα πράγματα που μας δίνουν αρκετή ικανοποίηση. Η δύσκολη αυτή περίοδος μας κάνει συχνά πιο επιρρεπείς σε ατασθαλίες, στις αγαπημένες μας comfort food καταστάσεις, σε ένα ποτηράκι παραπάνω… Και η αλήθεια είναι πως, ναι, όλα αυτά τα έχουμε ανάγκη.

Είναι όμως καλό μια στις τόσες να βγάζουμε τον εαυτό μας από την αγαπημένη μας ρουτίνα και να κάνουμε μικρά, υγιεινά, πράσινα διαλείμματα. Να επιτρέπουμε στο σώμα μας αλλά και στο πνεύμα μας να καθαρίζει, να απαλλάσσεται από το επιπλέον βάρος, τις τοξίνες και από όλο εκείνο το αρνητικό φορτίο που μπορεί να έχει μαζέψει.

Φυσικά, δεν είμαι ειδική, αλλά μαγειρεύοντας τόσα χρόνια, έχω μάθει αρκετά πράγματα και tips τα οποία εφαρμόζω και η ίδια τακτικότατα. Θα σας δώσω σήμερα τις δικές μου detox SOS συνήθειες.

1. Καταρχάς, εφαρμόζω τις πράσινες Δευτέρες. Είναι η μέρα μετά από το ΣΚ, που ως γνωστόν συνηθίζουμε να ξεφεύγουμε με το φαγητό και τις όποιες καταχρήσεις. Εάν εκτός από Δευτέρα μπορέσω να εφαρμόσω και άλλη πράσινη μέρα μέσα στην εβδομάδα, ακόμη καλύτερα. Τι σημαίνει πράσινη μέρα? Ελαφριά γεύματα, detox σουπίτσες, σαλάτες, με βάση πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά.

7 tips για μια πιο υγιεινή, "πράσινη" διατροφή

Δες εδώ τη συνταγή για Detox σούπα με μπρόκολο και κέιλ.

2. Το πρωί μόλις ξυπνήσω πίνω ένα ποτήρι χλιαρό νερό με χυμό από μισό λεμόνι και 2κς χυμό αλόης. Ενυδατώνει άμεσα και ρυθμίζει το ph του σώματός μου. Εκτός από βιταμίνη C, παίρνω μια γερή δόση και άλλων βιταμινών και στοιχείων που μου χαρίζει η πολύτιμη αλόη.

3. Προτιμώ να φτιάχνω μόνη μου το γεύμα μου κατά τη διάρκεια της περιόδου αποτοξίνωσης, ακόμη και τα snack που παίρνω μαζί στο γραφείο. Με αυτό τον τρόπο ελέγχω τις πρώτες ύλες αλλά προσέχω και περισσότερο τις ποσότητες λίπους, ζάχαρης ή αλατιού που καταναλώνω.

kk

Δες εδώ μια συνταγή για σαλάτα με φινόκιο, σαγκουίνι και αβοκάντο.

4. Προτιμώ τα λαχανικά μου να τα καταναλώνω ωμά ή βραστά. Αποφεύγω τελείως τα τηγανητά και τα πλούσια σε λιπαρά πιάτα.

kk

Δες κι εδώ μια συνταγή για χρωματιστή χειμωνιάτικη σαλάτα

5. Για όσες μέρες επιλέγω να κάνω αποτοξίνωση, λέω όχι στο αλκοόλ.

6. Γυμνάζομαι εναλλάξ με ήπια και αεροβική άσκηση. Μην ξεχνάς άλλωστε πως και ο ιδρώτας είναι μια μορφή αποτοξίνωσης.

7. Πίνω πολύ νερό, τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα. Επίσης ροφήματα, χυμούς, πράσινο τσάι, smoothies φρούτων και λαχανικών.

jj

Δες κι εδώ: Carpaccio Παντζάρι με κατίκι και καρύδια

Λίγα λόγια για μένα:

"Είμαι η Βέσνα. Κατάγομαι από δύο πατρίδες, τη Σερβία και την Ελλάδα στην οποία ζω εδώ και πολλά χρόνια, και δεν θα μπορούσα παρά να νιώθω πολύ τυχερή που μεγάλωσα με επιρροές από τις δύο αυτές υπέροχες κουζίνες. Λάτρεψα φυσικά και άλλες.

Όσο περνούν τα χρόνια επιστρέφω όλο και περισσότερο στις γεύσεις και στην κουζίνα με την οποία μεγάλωσα, τη μεσογειακή. Τρέφω απέραντο σεβασμό για την καταπληκτική ισορροπία και το μέτρο που τη χαρακτηρίζουν. Λατρεύω τα μοναδικά της υλικά, γεμάτα γεύση και αρώματα, που η φύση απλόχερα της χαρίζει, λούζοντάς τα με τον πιο λαμπρό ήλιο! Δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές παρά μόνο ο σεβασμός και το μέτρο. Σεβασμός στην ποιότητα, την προέλευση και τη χρήση τους. Προσπαθώ να ακολουθώ τους κανόνες αυτής της τόσο σοφής πυραμίδας.

Αυτό είναι και το notguiltyfood!! Είναι η κουζίνα μου, είναι η Βέσνα. Είναι η δημιουργία και η απόλαυση της πιο τέλειας γεύσης με τα πιο αγνά και ευεργετικά υλικά. The perfect bite! Είναι μια κουζίνα γεμάτη βιβλία συνταγών, καθημερινά πειράματα, κατσαρόλες, ατμούς, υπέροχα αρώματα… Πανέμορφα σκεύη, πολύχρωμα πιάτα, τρίποδα, φωτογραφικές, ρολά, backdrops…Mess in my kitchen!

Ακολούθησε το @NotGuiltyFood στο Instagram για περισσότερες συνταγές και food inspo.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ