Άργησες να κάνεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου; No problem!

Τι αλλάζει εάν "ανοίξεις" το διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων και πώς αυτό επηρεάζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού σου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Η δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό είναι σημαντική για το πόσες αντιστάσεις θα αναπτύξει ο οργανισμός μας στον ιό. Οι απαντήσεις των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκα Μαγιορκίνη και Θάνου Δημόπουλου (Πρύτανης ΕΚΠΑ), σχετικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον SARS-CoV-2 είναι σημαντικές.

Πόσο κακό ή καλό είναι που καθυστέρησα την δεύτερη δόση του εμβολίου μου;

Η βέλτιστη χρονική απόσταση των δόσεων των εμβολίων ώστε να αναπτυχθεί η μέγιστη δυνατή ανοσία έχει μελετηθεί εκτεταμένα. Βασικές αρχές ανοσολογίας λένε ότι μεταξύ πρώτης και ενισχυτικής δόσης θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα 2-3 μηνών καθότι τα Τ-κύτταρα μνήμης με υψηλή πολλαπλασιαστική ικανότητα χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να μορφοποιηθούν. Ομοίως τα Β κύτταρα μνήμης χρειάζονται μερικούς μήνες για να αναπτυχθούν. Μαθηματικά μοντέλα με βάση τις ανοσολογικές αποκρίσεις σε πειραματόζωα, προτείνουν ότι η ενισχυτική δόση οποιουδήποτε εμβολίου αναμένεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγηθεί 45 με 90 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr