Follow us

Ανάλυσέ το | Όταν το "αόρατο παιδί" γίνεται ενήλικας

"Μήπως ήσουν κι εσύ "αόρατο παιδί" στην οικογένειά σου; Μήπως είσαι το τέλειο "θήραμα" για τον νάρκισσο;". Γράφει, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

parents teenage kid iStock

Μελετάω πολύ τον ναρκισσισμό και τα χαρακτηριστικά των ατόμων με ναρκισσιστική διαταραχή. Ένα από αυτά, είναι ότι προσεγγίζουν άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αφού πρώτα μελετούν πάρα πολύ λεπτομερώς τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά τους, έτσι ώστε να ξέρουν πώς να τους χειριστούν. Τα άτομα που εμφανίζονται συχνότερα να έλκονται από τους νάρκισσους είναι εκείνα που κατά μια έννοια, ως παιδιά, ένιωθαν αόρατα στην οικογένειά τους.

Διαβάστε Επίσης

Ο πιο σημαντικός ρόλος των γονέων είναι να καθρεφτίζουν θετικά και να αποδέχονται τα συναισθήματα του παιδιού τους χωρίς ειρωνία, υποτίμηση, κριτική ή απόρριψη. Χωρίς να τα κατευθύνουν σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Χωρίς να περιμένουν να τους βγάλουν ασπροπρόσωπους στην κοινωνία, εάν αυτό καταπιέζει το ίδιο το παιδί. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν το παιδι, είναι αποδοχή και ασφάλεια.

Πολλά όμως παιδιά μεγαλώνουν με την αίσθηση ότι πρέπει να απαρνηθούν τα αληθινά τους συναισθήματα, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από τους γονείς, τους οποίους χρειάζονται για να τα φροντίζουν. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές, που συναντώ ενήλικες οι οποίοι, μπροστά στις ανάγκες των άλλων, δυσκολεύονται να αντιληφθούν τις δικές τους.

Έτσι, ακόμη κι αν οι γονείς φαινομενικά μοιάζει να είναι πολύ κοντά στο παιδί, όσο το συναίσθημα του παιδιού δεν είναι αποδεκτό από τους γονείς, το παιδί είναι ένα αόρατο παιδί μέσα στην οικογένεια.

Τα χαρακτηριστικά του "αόρατου παιδιού" όσο μεγαλώνει

  • Το "αόρατο παιδί" νιώθει άβολα όταν του λένε κομπλιμέντα ή όταν κάποιος αναγνωρίζει τα επιτεύγματά του.
  • Τείνει να δίνει, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα.
  • Το ΑΠ προσαρμόζεται στις ανάγκες των άλλων
  • Το ΑΠ νιώθει πώς δεν αξίζει και συχνά αισθάνεται ανεπιθύμητο
  • Όταν αγνοείται το ΑΠ, τότε εκείνο προσπαθεί να ικανοποιήσει τους άλλους
  • Εξαιτίας της παραμέλησης στην οικογένεια, το ΑΠ έμαθε να είναι μαζεμένο, να μην εκφράζει τις ανάγκες του, και να ζει στη μοναξιά του.

Κάποιος με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, βρίσκει το τέλειο θήραμα στον ενήλικα που ήταν το "αόρατο παιδί" στην οικογένεια. Μπορεί πολύ εύκολα να τον χειριστεί και να δημιουργήσει στο ΑΠ την αίσθηση ότι δε μπορεί χωρίς τον νάρκισσο, ο οποίος για πρώτη φορά το κάνει να νιώθει ορατό και σημαντικό. Αυτό φυσικά στην αρχή, ή όποτε ο νάρκισσος νιώθει ότι το θήραμα απομακρύνεται. Η υπόλοιπη περίοδος χαρακτηρίζεται από εκμετάλλευση ή κακοποίηση.

Διαβάστε Επίσης

Πολλοί μου στέλνετε μηνύματα για το εάν ο σύντροφος, ο γονέας, ο φίλος σας είναι νάρκισσος. Υπάρχουν πολλές "αποχρώσεις" των νάρκισσων και συχνά είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε ξεκάθαρα. Ωστόσο, το πρώτο βήμα, εάν αναρωτιέσαι, είναι να εστιάσεις στον εαυτό σου, στα συναισθήματά σου και στις ανάγκες σου. Εάν δυσκολεύεσαι να τα αναγνωρίσεις, πάρε χρόνο και χώρο. Ξέρω ότι φαίνεται δύσκολο, όμως μην ξεχνάς ότι αξιζεις περισσότερα, ακόμη κι αν δεν σου το έμαθαν στην οικογένειά σου.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram: sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ