Follow us

Άλμα ζωής | Πώς οι γυναίκες μπορούν να βρουν την αληθινή δύναμη που κρύβουν μέσα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Οι Πρόεδροι των Συλλόγων Άλμα Ζωής Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τη σκληρή δουλειά και επιβεβαιώνουν ότι τα θαύματα είναι πιθανά, δίνοντάς μας πληροφορίες για την καμπάνια "Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη".

MissBloom TEAM
καρκίνος του μαστού

Tο πρόγραμμα "Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη" ανακοίνωσε τον 5ο κύκλο εκστρατείας του με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Η καμπάνια αποτελεί μία πρωτοβουλία της Novartis Hellas και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και με την υποστήριξη των Συλλόγων Άλμα Ζωής. και στόχο έχει να γεμίσει με θάρρος και δύναμη όσες γυναίκες πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Η έναρξη της εκστρατείας σηματοδοτήθηκε από μία ταινία 60 δευτερολέπτων στην οποία πρωταγωνιστούν η Μαρίνα Σάττι και οι "Chόrεs" και τραγουδούν για όλες τις γυναίκες που έχουν βιώσει και βιώνουν αυτή την ασθένεια. Προκειμένου να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το έργο αυτό συναντηθήκαμε με την Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", την Αγγελική Στεφανάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Άλμα Ζωής Πάτρας, και την Κυριακούλα Δερεκενάρη, Πρόεδρο του Συλλόγου Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης, οι οποίες μας έδωσαν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση των Συλλόγων όλα αυτά τα χρόνια.

Κυρία Μιχαλοπούλου το πρόγραμμα "Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!" έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Πόσο πιστεύετε ότι συμβάλλει η διατήρηση της καλής ψυχολογίας στη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας;

Το πρόγραμμα "Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!" έρχεται να προστεθεί στα υποστηρικτικά εργαλεία ενθάρρυνσης κι ενδυνάμωσης για τις ασθενείς με καρκίνο μαστού. Ας μην ξεχνάμε πως η επίδραση της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού είναι πολύ σημαντική, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο. Η υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον καθώς και η επαφή με άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει την ίδια εμπειρία, είναι τρόποι αντιμετώπισης της νέας πραγματικότητας που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην διαχείριση των συναισθημάτων των ασθενών. Επιπλέον, καμπάνιες ενημέρωσης και ενδυνάμωσης με συμβολικό χαρακτήρα και ουσιαστικό αντίκτυπο, αγγίζουν τόσο τις ίδιες τις ασθενείς όσο και το περιβάλλον τους.

Η συγκεκριμένη καμπάνια είναι ένας ύμνος στην γυναικεία αλληλοϋποστήριξη μέσα από τη συμβολική ένωση των φωνών με το φωνητικό σύνολο "Chόrεs". Αναδεικνύει την αλληλεγγύη, το "μαζί" που άλλωστε για εμάς στο "Άλμα Ζωής" είναι βασική και διαχρονική αξία.

Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει και οι εγγραφές για τα σεμινάρια ολιστικής προσέγγισης, τα οποία παρέχονται εντελώς δωρεάν σε κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού. Μέσω των σεμιναρίων θα παρέχεται ουσιαστική βοήθεια και κάθε γυναίκα θα γίνεται κομμάτι μιας αλληλοϋποστηρικτικής κοινότητας, μέσα από την επαφή και τη γνωριμία με άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει ή βιώνουν την ασθένεια. Με τον τρόπο αυτό οι γυναίκες που νοσούν από καρκίνο του μαστού θα αισθάνονται πως δεν είναι μόνες τους και θα νιώθουν πιο δυνατές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής.

Το "Άλμα Ζωής" έχει ως κύρια αποστολή την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Με ποιους τρόπους κυρία Μιχαλοπούλου επιτυγχάνετε την αποστολή αυτή;

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού είναι ένα κομμάτι της αποστολής του Συλλόγου, μαζί με την υποστήριξη των ασθενών, που επιτυγχάνεται μέσα από επιστημονικά προγράμματα σχεδιασμένα από ειδικούς ψυχικής υγείας, που παρέχονται δωρεάν σε κάθε γυναίκα.

Ενημερωτικές παρεμβάσεις πανελλαδικά, ενημέρωση και κλινικός έλεγχος μαστού για γυναίκες 20-39 ετών, η πλατφόρμα υπενθύμισης προληπτικού ελέγχου "Θύμισέ μου", μία συνεχής προσπάθεια για προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης με κάθε ευκαιρία και με καμπάνιες ενημέρωσης, είναι μερικά από "οχήματα" προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, το Greece Race for the Cure®, ο συμβολικός αγώνας δρόμου και περίπατος που διοργανώνουμε σε ετήσια βάση, εξυπηρετεί εξαιρετικά τον συγκεκριμένο σκοπό.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις η ψυχολογία των γυναικών με καρκίνο του μαστού έρχεται σε μεγαλύτερη ισορροπία και οι ασθενείς αισθάνονται πως μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους, καθώς νιώθουν πως δεν είναι οι μόνες που βιώνουν αυτά τα συναισθήματα.

Άλμα ζωής | Πώς οι γυναίκες μπορούν να βρουν την αληθινή δύναμη που κρύβουν μέσα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού
Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής"

Κυρία Δερεκενάρη, η οργανωμένη συνεργασία όλων των Συλλόγων "Άλμα Ζωής" θεωρείτε ότι θα συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη μετάδοση του προγράμματος "Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!";

Είμαι σίγουρη πως μέσα από τη συνεργασία και των τριών Συλλόγων θα διαδοθεί ευρέως ο 5ος κύκλος εκστρατείας του προγράμματος "Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!" καθώς και το σύνολο των δράσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό. Μέσα από το "Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη" ελπίζουμε να διαδοθεί ευρέως το μήνυμά μας πως καμία γυναίκα δεν είναι μόνη και πως κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της την αληθινή δύναμη! Άλλωστε και μέσα από τα σεμινάρια ολιστικής υποστήριξης που θα διοργανώσουμε, έχουμε ως στόχο να στηρίξουμε έμπρακτα κάθε γυναίκα που νόσησε ή νοσεί από καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, μέσα από τα προγράμματα που υλοποιούμε ως Σύλλογοι προσπαθούμε να ενημερώνουμε έγκαιρα και ορθά το ευρύτερο κοινό. Το όνειρο μας είναι κάθε γυναίκα να αποκτήσει τη δύναμη που απαιτείται για να διαχειριστεί κάθε δυσκολία που βρίσκεται στο δρόμο της και να μπορεί να απολαμβάνει κάθε της στιγμή. Ωστόσο, είναι σημαντικό για να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο να υπάρξει μία συλλογική προσπάθεια, γιατί ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο, όμως, που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους μπορεί και θα γίνει πραγματικότητα. Όλες μαζί, ενωμένες, μπορούμε να κάνουμε θαύματα.! Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να τα κάνουμε πραγματικότητα!

Επιπλέον, πιστεύετε πως συχνά οι γυναίκες αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη εξέταση στο γιατρό τους λόγω φόβου και τι θα λέγατε σε μία γυναίκα για να ξεπεράσει το φόβο της;

Δυστυχώς ναι. Ακόμα υπάρχουν γυναίκες, που αμελούν τον καθιερωμένο τους έλεγχο, γιατί φοβούνται την πιθανότητα της διάγνωσης ενός καρκίνου. Σίγουρα αυτό που θα έλεγα σε κάθε γυναίκα που το σκέφτεται ακόμη να επισκεφτεί τον γιατρό της είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει και επηρεάζει την έκβαση και τη πορεία μιας πιθανής διάγνωσης! Εμείς, στο Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης, κάθε μέρα προσπαθούμε να φροντίζουμε τον φόβο κάθε γυναίκας με σωστή και πλήρη ενημέρωση, ώστε ο φόβος της να μην λειτουργεί ως παραίτηση αλλά ως κινητήριος δύναμη για πρόληψη.

αλμα ζωής
Κυριακούλα Δερεκενάρη, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Θεσσαλονίκης

Κυρία Στεφανάκη, ποιο είναι το όραμά σας για το Σύλλογο Άλμα Ζωής στην Πάτρα;

Οι σκοποί και οι στόχοι του Συλλόγου ήταν, από τότε που ιδρύθηκε, είναι σήμερα, και θα παραμείνουν και για το μέλλον, διαχρονικά οι ίδιοι: πρώτα από όλα και πάνω από όλα η στήριξη των γυναικών που νοσούν τώρα από καρκίνο του μαστού και αισθάνονται να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και βέβαια η στήριξη των οικογενειών τους. Επίσης η μεγάλη προσπάθεια και ο αγώνας να ενημερωθούν οι γυναίκες του γενικού πληθυσμού για την τεράστια αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Με αυτούς τους πρωταρχικούς στόχους πάντα και σύμφωνα με τις ανάγκες και τα αιτήματα των ωφελούμενων γυναικών και βέβαια τις συγκυρίες, διαμορφώνονται ανάλογα τα προγράμματα και οι δράσεις του συλλόγου. Πραγματοποιούμε εκπαιδευτικά σεμινάρια με καίρια θέματα που απασχολούν τις ασθενείς, διαθέτουμε χρηστικά είδη και περούκες, διενεργούμε κοινωνικά ιατρεία και κλινικές εξετάσεις, όπου χρειάζεται, συμμετέχουμε σε επιτροπές και ομοσπονδίες διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ασθενών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρακολουθούμε αλλά και διοργανώνουμε επιστημονικά συνέδρια με συμμετοχές από τους πλέον έγκριτους επιστήμονες στους τομείς τους.

Το όραμά μας είναι να συνεχίζουμε να προσφέρουμε απρόσκοπτα το καλύτερο στις πάσχουσες γυναίκες, αφουγκραζόμενες τις ανάγκες τους και αναπροσαρμόζοντας τις υπηρεσίες μας, ώστε να προάγουμε τα πράγματα για εκείνες, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που δραστηριοποιούμαστε, όσο και στην χώρα μας, γενικότερα. Αυτό είναι για μας κοινωνικό έργο και το όραμα μας. Όραμα μας είναι, επίσης, να ενσωματώσουμε πολλές πρωτοποριακές δράσεις και προγράμματα, δοκιμασμένα και αξιολογημένα σε άλλες χώρες, για να μπορούν και οι Ελληνίδες να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και υπηρεσίες, όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες καρκινοπαθείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, θεωρείτε ότι υπάρχει επαρκής ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού; Μέσα από το πολυετές έργο σας πιστεύετε πως έχετε συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των γυναικών;

Η ενημέρωση ποτέ δεν είναι αρκετά επαρκής και δεν θα είναι για εμάς επαρκής μέχρις ότου να μπορεί η κάθε γυναίκα σε κάθε γωνιά αυτής της περιοχής να γνωρίζει, όχι απλώς στοιχειωδώς, αλλά με σαφήνεια για το τι πρέπει να κάνει για να προφυλάξει και να διαφυλάξει τον εαυτό της ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Αυτός όμως είναι και ένας σημαντικός πυλώνας της προσπάθειας που γίνεται από την μεριά μας. Ο σύλλογος αριθμεί 20 χρόνια σε αυτήν την γωνιά της Ελλάδας. Αυτά τα 20 χρόνια έγιναν πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι πρώτες εθελόντριες που έβγαιναν στο δρόμο με τα ενημερωτικά φυλλάδια μας διηγούνται ότι οι γυναίκες ούτε τα άγγιζαν στην αρχή, ενώ έτρεχαν μακριά όταν άκουγαν την λέξη καρκίνος του μαστού. Σήμερα οι γυναίκες χτυπούν μόνες τους την πόρτα μας και ζητούν ενημέρωση. Μας καλούν από όλες τις περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας μας, Δήμοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, κέντρα υγείας, σχολεία, να ενημερώσουμε τον κόσμο της περιοχής. Ο κόσμος έρχεται, παρακολουθεί, θέλει να μάθει και έχει πολλές ερωτήσεις για τους γιατρούς μας και τους ειδικούς που έχουμε μαζί μας. Ο επόμενος στόχος μας είναι να μην υπάρξει περιοχή που να μην έχει ενημερωθεί ξανά και ξανά και οι γυναίκες να τρέχουν εγκαίρως και τακτικά να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις τους. Τότε μόνο θα έχουμε πετύχει!

αλμα ζωής
Αγγελική Στεφανάκη, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας

Μέσα, λοιπόν, από τη συντονισμένη δράση των Συλλόγων "Άλμα Ζωής" και τη συνεχή σκληρή δουλειά και πίστη στο όραμά τους, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Άλμα Ζωής επιβεβαιώνουν ότι τα θαύματα είναι πιθανά και ότι πολλές γυναίκες μπορούν να βρουν την αληθινή δύναμη που κρύβουν μέσα τους!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ