Follow us

Γιορτή σήμερα 4 Ιανουαρίου | Ποιοι γιορτάζουν σήμερα - Παγκόσμια ημέρα γραφής Μπράιγ

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο.

MissBloom TEAM
γιορτη σημερα εορτολογιο iStock

4 Ιανουαρίου γιορτή: Ποιος γιορτάζει σήμερα 04/01 – Εορτολόγιο στο missbloom.gr

Σήμερα, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022 τιμάται

  • Σύναξις των Εβδομήκοντα Αποστόλων
  • Αγίων Έξι Μαρτύρων
  • Οσιομαρτύρων Θεοκτίστου ηγουμένου μονής Κουκουμίου, Ονουφρίου, του εκ Βουλγάρων και εν Χίω αθλήσαντος (†1818), Ευθυμίου ηγουμένου "Βατοπεδίου" και των συν αυτώ 12 Μοναχών
  • Μαρτύρων Χρυσάνθου και Ευφημίας
  • Οσίων Απολλιναρίας της συγκλητικής, Αθανασίου του Κομενταρησίου, Ζωσίμου του ομολογητού, Μιχαήλ του Συγκέλλου, Ευθυμίου του νέου, Τιμοθέου του Στυλίτου, Αχιλλίου του διακόνου, Συμεών, Ευαγρίου και Σίου
  • Θεοπρόβου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας
  • Ευσταθίου, Αρχιεπισκόπου Σερβίας (†1286)
  • Οσίου Νικηφόρου του λεπρού
  • Η εύρεσις των τιμίων λειψάνων του Αγίου νεομάρτυρος Ιωάννου εκ Κονίτσης

Δεν υπάρχει κάποια γνωστή γιορτή.

Γιορτή σήμερα 4 Ιανουαρίου | Ποιοι γιορτάζουν σήμερα - Παγκόσμια ημέρα γραφής Μπράιγ

Παγκόσμια ημέρα γραφής Μπράιγ

Παγκόσμια ημέρα γραφής Μπράιγ είναι η 4η Ιανουαρίου και ανακηρύχθηκε επίσημα στις 18 Δεκεμβρίου 2018 με ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ . Σκοπός του εορτασμού είναι να τονιστεί η σημασία της γραφής Μπράιγ για την επικοινωνία των ανθρώπων με πλήρη ή μερική τύφλωση και ως μέσου υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ως ημέρα εορτασμού επιλέχθηκε η 4η Ιανουαρίου προς τιμήν του Λουί Μπράιγ, επειδή ήταν η ημέρα γέννησης του και ο οποίος όντας ο ίδιος τυφλός, εφηύρε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς το οποίο φέρει το όνομά του.

Ποιος ήταν ο Louis Braille

Ο Λουί Μπράιγ (Louis Braille, 4 Ιανουαρίου 1809 - 6 Ιανουαρίου 1852) ήταν Γάλλος, εφευρέτης συστήματος γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς που χρησιμοποιείται έως σήμερα.

Γεννήθηκε το 1809 στο χωριό Κουπβρέ (Coupvray) κοντά στο Παρίσι. Τυφλώθηκε στο ένα μάτι πολύ μικρός, στην ηλικία των τριών ετών, ύστερα από τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο, καθώς βοηθούσε τον πατέρα του στην κατασκευή εξαρτημάτων ίππευσης, ενώ αργότερα η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο του μάτι, και ως την ηλικία των 5 ετών είχε μείνει τυφλός. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύονταν τυφλά παιδιά.

Ο Μπράιγ όμως δεν ήταν ευχαριστημένος, γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες και τα βιβλία ήταν μόνο 14 με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται προφορικά. Έτσι κατάφερε, μετά από προσπάθειες πέντε ετών, να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Όταν παρουσίασε την μέθοδό του, άλλοι έδειξαν την ικανοποίησή τους, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως το σύστημα ήταν κουραστικό και όχι αποδοτικό.

Ο Μπράιγ απογοητεύτηκε, αλλά δεν σταμάτησε τις προσπάθειες και βρήκε τρόπο ώστε οι τυφλοί να διδάσκονται και μαθηματικά και μουσική. Εφηύρε ακόμα και μια γραφομηχανή, με την οποία έχουν τη δυνατότητα οι τυφλοί να γράφουν, όπως και οι βλέποντες.

Το έργο του Μπράιγ, που πέθανε το 1852, αναγνωρίστηκε πάντως όσο ζούσε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως σήμερα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ