Follow us

Πορτοκάλι και χυμός πορτοκάλι | Ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό τελικά;

Χυμός πορτοκάλι ή πορτοκάλι; Τι να επιλέξεις για να κάνεις καλό στη δίαιτα και διατροφή σου; Βάζουμε τα θρεπτικά στοιχεία και τη γεύση στο μικροσκόπιο.

juice iStock

Αν σου αρέσει να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, είναι πιθανό να έχεις ακούσει την κακή του φήμη: Είναι γεμάτος με ζάχαρη - περίπου 34 γραμμάρια σε κάθε 355 γραμμάρια υγρού. Αλλά υπάρχουν καλά νέα. Ο χυμός έχει και τα δικά του οφέλη και μπορεί να είναι πιο θρεπτικός από τα απλά πορτοκάλια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ερευνητές στη Γερμανία και στη Σαουδική Αραβία συνέκριναν τα ποσά καροτενοειδών, φλαβονοειδών και βιταμίνης C που υπάρχουν σε φρέσκα κομμάτια πορτοκάλι, σε πουρέ πορτοκαλιού και σε χυμό πορτοκαλιού και βρήκαν ότι η βιοπροσπελασιμότητα, δηλαδή η ποσότητα των τροφίμων που διατίθενται στα έντερά σου προς απορρόφηση, ήταν μεγαλύτερη για όλα τα θρεπτικά στοιχεία στο χυμό πορτοκαλιού. Η βιοπροσπελασιμότητα των καροτενοειδών αυξήθηκε 3 με 4 φορές ενώ των φλαβονοειδών αυξήθηκε 4 με 5 φορές. Επίσης, υπήρχε περίπου 10% αύξηση στη βιοπροσπελασιμότητα της βιταμίνης C στο χυμό πορτοκάλι σε σύγκριση με τα κομμάτια πορτοκαλιού και τον πουρέ.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ