Follow us

Editorial | Χρειαζόμαστε εν τέλει το μακιγιάζ για να νιώσουμε όμορφες;

Οι editors των Αττικών Εκδόσεων απαντάμε στο αιώνιο ερώτημα τού τι ακριβώς μας κάνει να νιώθουμε όμορφες. Hint: Δεν είναι πάντα το μακιγιάζ.

makeup iStock

Μακιγιάζ. Μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα και σκέψεις. Μια ανάμνηση μού έρχεται πρώτη πρώτη στο μυαλό, αυτή μιας 5χρονης Σοφίας που σουφρώνει το νεσεσέρ της μαμάς της, χαζεύει και ψαχουλεύει όλα τα καλλυντικά της, χωρίς να καταλαβαίνει όμως απόλυτα τι βλέπει. Ψέματα, θα σας πάω ακόμα πιο πίσω, όταν φωτογραφίες - ντοκουμέντα με δείχνουν στα τρία μου χρόνια να κρατάω στα παιδικά χεράκια μου δύο κατακόκκινα κραγιόν Chanel, ενώ πρώτα είχα καταστρέψει άλλα δύο ζωγραφίζοντας με αυτά ολόκληρο το πρόσωπό μου. Μεγαλώνοντας, σε κάθε περίπτωση, θυμάμαι πολύ καθαρά ότι πάντα μου άρεσε να χαζεύω τα καλλυντικά των φίλων μου στα νεσεσέρ τους (τι χούι και αυτό!) και να αγοράζω συνέχεια διάφορα προϊόντα μακιγιάζ, τα οποία όμως ποτέ δεν φορούσα. Γιατί, άλλο χούι κι αυτό, δεν ήθελα να εθιστώ στο καθημερινό, έντονο μακιγιάζ που θα με έκανε να νιώθω ενδεχομένως μια άλλη, όχι τόσο φυσική, Σοφία. Χώρια που οι ικανότητές μου περιορίζονταν στα πολύ βασικά, καθημερινά πράγματα, καθώς οτιδήποτε πιο έντονο δοκίμαζα με έκανε να μοιάζω με κλόουν.

Παρεμπιπτόντως, πολλές φορές έχω αναρωτηθεί για την επίδραση που έχει το μακιγιάζ στην ψυχοσύνθεσή μας. Το χρειαζόμαστε για να νιώσουμε όμορφες; Είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε για τη χαρά της δημιουργίας; Ή μήπως πρόκειται για μια καταναγκαστική διαδικασία, που νιώθουμε ότι με κάποιον τρόπο μάς επιβάλλεται από την κοινωνία;

Παρ᾽όλο που η τελευταία ασκεί μεγάλη πίεση στη γυναίκα, μέσα από τα παγιωμένα στερεότυπα που τη θέλουν να είναι πάντα "στην εντέλεια", με άψογα μαλλιά και μακιγιάζ - γιατί αλλιώς "πώς θα (απο)δείξει τη γυναικεία φύση της;", θεωρώ ότι η ανάγκη όλων μας να νιώθουμε και να δείχνουμε όμορφες είναι εγγενής και διαχρονική. Είναι απόλυτα φυσιολογική και πηγάζει από μέσα μας - είναι κι αυτή άλλωστε που κινεί την τεράστια βιομηχανία της ομορφιάς.

Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες νιώθουμε ακόμα πιο όμορφες ούσες μακιγιαρισμένες. Εξάλλου, αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του makeup, να αναδείξει τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου, ενισχύοντάς τα ακόμα περισσότερο. Εφόσον αυτό γίνει σωστά, μπορούν να καμουφλαριστούν τυχόν ατέλειες ενώ το επαγγελματικό μακιγιάζ δύναται ακόμα και να "αλλάξει" με μαγικό τρόπο όλο το πρόσωπο.

Όμως, είναι αυτό καθεαυτό που μας κάνει να νιώθουμε όμορφες εν τέλει; Προσωπικά πιστεύω ότι μια μακιγιαρισμένη γυναίκα νιώθει όμορφη, όχι επειδή είναι βαμμένη, αλλά επειδή η ίδια έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά μέσω του μακιγιάζ. Διότι, εκτός από την ανάδειξη των επιμέρους χαρακτηριστικών μας, το μακιγιάζ βοηθά πολύ στην ψυχολογία και στην αυτοεκτίμησή μας. Η κάθε γυναίκα μπαίνει σε μια διαδικασία να περιποιηθεί τον εαυτό της και να φροντίσει τη θηλυκή πλευρά της με στόχο να γίνει η πιο όμορφη εκδοχή της. Φτιάχνει η διάθεση και αναπτερώνεται το ηθικό της, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται στο πρόσωπο και στις εκφράσεις της.

Επιπλέον, το μακιγιάζ είναι αρώματα, υφές και χρώματα, επομένως διεγείρονται οι αισθήσεις της όσφρησης, της αφής και της όρασης αντίστοιχα. Δικαίως θεωρείται άλλη μια τέχνη, που όχι μόνο ομορφαίνει τις ζωές μας αλλά μάς διασκεδάζει κιόλας σε μεγάλο βαθμό.

Πόσες φορές δεν έχω νιώσει όμορφα απλώνοντας κάποιο προϊόν που είχε την αίσθηση μιας μεταξένιας πούδρας στο πρόσωπό μου; Ή όταν μυρίζω αρώματα φράουλας, τριαντάφυλλου ή καρύδας στα κραγιόν και lip gloss που βάζω στα χείλη μου; Ή ακόμα περισσότερο, όταν βλέπω τα άπειρα χρώματα και glitter στις σκιές ματιών; Όσο αρχάρια και να είσαι, μια συγκίνηση την έχεις νιώσει σίγουρα.

Όπως επίσης, έχω νιώσει πολύ όμορφα όλες εκείνες τις φορές που με είχαν βάψει για κάποια επίσημη περίσταση και είδα μια εντελώς διαφορετική Σοφία στον καθρέφτη μου. Ακόμα περισσότερο όμορφη νιώθω όμως όταν είμαι ελάχιστα - έως καθόλου βαμμένη, με φρεσκολουσμένα μαλλιά και αγαπημένους ανθρώπους γύρω μου. Άσε που έχω αυτόν τον ενδόμυχο φόβο, ότι, αν βάφομαι συνέχεια, θα "εθιστώ" με κάποιον τρόπο τόσο πολύ στο μακιγιάζ που δεν θα μπορώ να κάνω βήμα χωρίς αυτό - πράγμα που δεν το θέλω σε καμία περίπτωση.

Είναι εν τέλει το μακιγιάζ τόσο απαραίτητο στις ζωές μας και στην αυτοπεποίθησή μας; Θέλησα να κάνω ένα μίνι γκάλοπ ρωτώντας όλα τα κορίτσια στο γραφείο, και οι απαντήσεις τους μπορούν να συνοψιστούν στην παρακάτω, πολύ απλή αλλά γεμάτη νόημα, φράση: Είμαστε όμορφες όταν νιώθουμε καλά με εμάς, μας αγαπάμε και είμαστε ευτυχισμένες.

Και είναι τόσο αληθινή αυτή η φράση. Καθώς όλες και όλοι ξέρουμε ότι ακόμα και μια πανέμορφη αντικειμενικά κοπέλα δεν θα δείξει ποτέ όμορφη στα μάτια των άλλων (και προπαντός, στα δικά της) αν δεν νιώθει καλά μέσα της.

Τάδε έφη...

Καλυψώ Κανελλοπούλου (Lifestyle editor @missbloom.gr)

Βασική προϋπόθεση για να νιώθω όμορφη είναι να είμαι ευτυχισμένη. Και παρόλο που προσπαθώ αυτό να είναι η πραγματικότητά μου 12 μήνες τον χρόνο, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευτυχία που νιώθω κάτω από τον ήλιο, δίπλα στη θάλασσα. Ελεύθερη.
Πιο όμορφη από ποτέ λοιπόν νιώθω όταν φοράω απλά την αντηλιακή μου (με χρωμα και SPF 50+), ένα προϊόν ενυδάτωσης στα χείλη ΚΑΙ μαγιό. Πέταξε με σε μια παραλία και θα είμαι το πιο χαρούμενο κορίτσι στον κόσμο.

Ιφιγένεια Ηλιάδη (Editor @madamefigaro.gr, harpersbazaar.gr, missbloom.gr)

Πότε νιώθω όμορφη; Όταν φοράω για πρώτη φορά τα καινούρια ρούχα που αγόρασα πριν από λίγες ημέρες. Όταν έχω αποκτήσει - χωρίς κανένας να μπορεί να εξηγήσει το πώς- μια good hair day. Όταν καταφέρνω με πολλή προσπάθεια τη γωνία του eyeliner. Όταν "λούζομαι" με το αγαπημένο μου άρωμα. Όταν φοράω τη ζεστή μου φούξια ρόμπα στο σπίτι και νιώθω άνετα. Όταν με κοιτάει και μου λέει "σήμερα είσαι πολύ όμορφη", ακόμα κι αν φοράω τη χνουδωτή και ζέστη φούξια μου ρόμπα.

Γωγώ Φούντα (Editor-in-Chief @womantoc.gr)

Πάντα θαύμαζα τις γυναίκες που μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μακιγιάζ και να νιώθουν αυτοπεποίθηση. Δεν είμαι μία από αυτές. Όχι γιατί έχω ανασφάλειες, αλλά γιατί πιστεύω ότι είμαι πολύ πιο όμορφη με λίγη μάσκαρα ή λίγο χρώμα στο (χλωμό μου) πρόσωπο. Εξάλλου ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο λεπτό. Δεν οφείλω πάντα να είμαι στα καλύτερα μου; Πάντως όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το μακιγιάζ, αν δεν συνοδεύεται από καθαρό και περιποιημένο χαμόγελο είναι εντελώς άχρηστο. Γνώμη μου.

Κωνσταντίνα Μερκούρη (Nutrition editor, @shape.gr)

Η φροντίδα του εαυτού έχει γίνει πολύ σημαντικό κομμάτι στην κοινωνία σήμερα και όχι άδικα, μιας και είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να νιώσουμε όμορφα, να νιώσουμε ωραίες. Την καλύτερη στιγμή της αίσθησης αυτής την έχω όταν πηγαίνω το selfcare ένα βήμα πιο μακριά από τα απλά, καθημερινά πράγματα. Νιώθω ότι, όταν κάνω αυτή την επιπλέον προσπάθεια να μακιγιαριστώ - μιας και στην καθημερινότητα δεν το συνηθίζω - ή να φτιάξω τα νύχια μου ή τα μαλλιά μου, φροντίζω παράλληλα και την ψυχική μου ευεξία εκτός από την εξωτερική μου εμφάνιση. Η πράξη του μακιγιάζ με κάνει χαρούμενη. Το να παίζω με διαφορετικά χρώματα και να δοκιμάζω νέα πράγματα μού δίνει την αίσθηση του επιτεύγματος και τονώνει την αυτοπεποίθησή μου. Επίσης, η διαδικασία του μακιγιάζ είναι, για εμένα, μια πολύ χαλαρωτική δραστηριότητα. Με κάνει να συγκεντρώνομαι, να καθαρίζω το μυαλό μου και να το απολαμβάνω που αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου.

Κατερίνα Πιπέρη (Fashion Editor @missbloom.gr, madamefigaro.gr, harpersbazaar.gr)

Πιστεύω πως η ομορφιά είναι υποκειμενική και σχετίζεται άμεσα με τη ψυχολογική κατάσταση που βρισκόμαστε την εκάστοτε περίοδο. Ωστόσο, μέσα στα χρόνια έχω βρει τη δική μου "συνταγή” για να νιώσω αμέσως πιο όμορφη. Θα φορέσω σίγουρα το αγαπημένο μου φόρεμα και κόκκινο κραγιόν, θα μου χαμογελάσω στον καθρέφτη και γενικώς θα με φροντίσω λίγο περισσότερο. Η επιτυχία είναι δεδομένη.

Βίκυ Χριστοπούλου (Beauty Editor @missbloom.gr, harpersbazaar.gr)

Μια good skin ή hair day πάντα με κάνει να νιώθω όμορφη. "Φωτεινή" όμως, όπως μου λέει εκείνος, νιώθω όταν είμαι χαρούμενη ή, μάλλον καλύτερα, όταν κάνω τους άλλους γύρω μου χαρούμενους. Όταν γελάω με την ψυχή μου χωρίς να με νοιάζει ποιος κοιτάει, όταν πετυχαίνω τους στόχους μου και νιώθω περήφανη για τον εαυτό μου, όταν τραγουδάω αλά Δήμητρα Παπαδοπούλου στο "Σ' Αγαπώ, Μ' Αγαπάς" κι όταν χορεύω κάτι που θυμίζει μάλλον βαλς (;) μαζί του υπό τις μελωδίες πλανόδιων μουσικών.

Ραφαέλλα Ράλλη (Culture Editor @esquire.gr)

Η σχέση μου με το μακιγιάζ είναι αυτό που οι παλιοί περιέγραφαν ως "μαζί δεν κάνουμε και χώρια δε μπορούμε". Γύρω στα 18-19 αφενός ήθελα να δοκιμάσω όλες τις τεχνικές -ιδανικά, ταυτόχρονα- στο πρόσωπό μου αφετέρου τότε, στη Θεσσαλονίκη ήταν σχεδόν ποινικά κολάσιμη η αποχή από το makeup (#justjoking). Δουλεύοντας τα επόμενα χρόνια στην τηλεόραση, άρχισα να αποστρέφομαι το υπερβολικό αλλά απαραίτητο "για να γράφεις σωστά στην κάμερα" μακιγιάζ και να το αποφεύγω συστηματικά στην προσωπική μου ζωή. Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα, αν βασίζονταν μόνο σε μένα οι εταιρείες καλλυντικών λογικά θα είχαν ήδη κηρύξει πτώχευση. Δε στρουθοκαμηλίζω, δε στερούμαι φιλαρέσκειας ούτε μου περισσεύει αυτοπεποίθηση, απλώς μεγαλώνοντας σταδιακά με αποδέχομαι. Προφανώς αναγνωρίζω ότι το μακιγιάζ αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά μας και γι' αυτό στις εξόδους μου βάφομαι, τόσο όσο. Γνωρίζω όμως επίσης, ότι αν δεν τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, κανείς make up artist του γαλαξία με τα πινέλα του στο πρόσωπό μας δεν το ανατρέπει αυτό. Κοιτώντας λοιπόν τις φωτογραφίες μου στο Instagram, συνειδητοποιώ ότι όμορφη αισθάνομαι ιδανικά δίπλα στη θάλασσα με δικούς μου ανθρώπους. Σε ταξίδια ή εκδρομές. Στις συνεντεύξεις μου, τις συναυλίες, τα θέατρα και τις γκαλερί. Στον καναπέ με τη γάτα μου, ανακαλύπτοντας νέες μουσικές. Με ένα παγωτό στο χέρι. Βασικά, όταν αγαπώ και νιώθω ότι αγαπιέμαι. Μάντεψε αν είμαι βαμμένη τότε.

Κωνσταντίνα Κύρκου (Wellness & Lifestyle Editor @shape.gr, womantoc.gr)

Μόλις δύο lockdowns και μερικές (δεκάδες) μάσκες αργότερα, ήταν αρκετά για να συνειδητοποιήσω πως αληθινά όμορφη αισθάνθηκα την στιγμή που ταξίδευα (ξανά) μακριά από το σπίτι. Ακόμα και η πιο σύντομη απόδραση, με έναν μαγικό τρόπο, με μεταμορφώνει πλέον στο πιο όμορφο κορίτσι, μέσα στο μυαλό μου. Δεν είναι ούτε ο προορισμός, ούτε τα ρούχα που φοράω, ούτε καν το ελαφρύ μακιγιάζ που επιλέγω για τις δραστηριότητες αυτές. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι, πάντως με σιγουριά θα πω πως τότε νιώθω αληθινά ξεχωριστή.

Μαργαρίτα Οικονόμου (Fashion Editor @missbloom.gr, madamefigaro.gr, harpersbazaar.gr)

Μπορεί να είμαι συντάκτρια μόδας αλλά το μακιγιάζ σίγουρα κεντρίζει εξίσου την προσοχή μου. Μου αρέσει να το χαζεύω και να μαθαίνω για καινούργιες τεχνικές, προϊόντα και ό,τι περιλαμβάνει η διαδικασἰα του. Για εμένα η ώρα που βάφομαι είναι σημαντική και το βλέπω πιο πολύ σαν ιεροτελεστία, ένα πολύ όμορφο παιχνίδι που τονώνει την αυτοπεποίθησή μου παρά ως καμουφλάρισμα της φυσικής ομορφιάς. Βάφομαι γιατί μου αρέσει, είναι η glamorous πινελιά και στο απλό look. Θα βάλω κραγιόν κάτω από τη μάσκα γιατί αρέσει σε εμένα, και ας μην με δει ποτέ κανείς.

Δήμητρα Βγενοπούλου (Fashion Editor @harpersbazaar.gr, madamefigaro.gr, missbloom.gr)

Τι με κάνει να νιώθω όμορφη; Το να είμαι ο εαυτός μου. Αν σηκωθώ ένα πρωί και αισθάνομαι ότι θέλω να περιποιηθώ τον εαυτό μου, θα βαφτώ, θα χτενιστώ, θα ντυθώ... Αν δεν το αισθάνομαι, θα κάνω το ελάχιστο. Η ομορφιά, λένε, πηγάζει από μέσα μας, κι αυτό για εμένα σημαίνει ν' αφήνουμε το μέσα μας να επικοινωνεί κάθε φορά την αλήθεια του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ