Follow us

Η Ουκρανία και η Ρωσία ψηλά στην ατζέντα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης

MissBloom TEAM
movie festival iStock

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Κοπεγχάγη (CPH:DOX) ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμα του, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 200 νέες ταινίες και 76 παγκόσμιες πρεμιέρες.

Δώδεκα ντοκιμαντέρ διαγωνίζονται για το κορυφαίο βραβείο στο κύριο διαγωνιστικό τμήμα Dox:Award, το 1/4 των οποίων γυρίστηκαν στη Ρωσία και την Ουκρανία – στοιχείο που μαρτυρά την επιθυμία των διοργανωτών το Φεστιβάλ να αντικατοπτρίζει την εποχή που ζούμε.

"Ένα Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο γιορτή του κινηματογράφου, είναι επίσης ευκαιρία να αναλογιστούμε κριτικά την πραγματικότητα, να συμμετάσχουμε σε δημοκρατικό διάλογο και να συζητήσουμε πώς οι απόψεις μας για τον κόσμο έχουν συνέπειες" ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Νίκλας Ίνστρομ σύμφωνα με το Variety.

"Αυτή τη στιγμή, οι σκέψεις μας είναι πρώτα και κύρια στον λαό της Ουκρανίας, ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο εισέβαλε παράνομα ένα αυταρχικό καθεστώς. Στο Κίεβο, το μεγάλο Φεστιβάλ Docudays UA υποτίθεται ότι θα διεξαγόταν περίπου την ίδια εποχή με το CPH:DOX. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό" δήλωσε o Νίκλας Ίνστρομ.

Εκτός διαγωνιστικού τμήματος στο Φεστιβάλ θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ "A House Made of Splinters" του Δανού σκηνοθέτη, Σιμόν Λερένγκ Βιλμόντ για ένα ορφανοτροφείο στην ανατολική Ουκρανία και η προσθήκη της τελευταίας στιγμής "Novorossiya" των Λούκα Τζενάρι και Ενρίκο Παρέντι που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα.

Το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει αυστηρή ισότητα των φύλων με το 50% των ταινιών να σκηνοθετούνται ή να συν-σκηνοθετούνται από γυναίκες δημιουργούς.

Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ θα κάνουν το ντοκιμαντέρ "Under the Sky Shelter" του Χιλιανού Ντιέγκο Ακόστα, που περιγράφεται από τον υπεύθυνο προγράμματος, Μαντς Μίκελσεν ως "μια μαγευτικά όμορφη ασπρόμαυρη ταινία 16 χιλιοστών που διαδραματίζεται στα βουνά της Χιλής με ονειρεμένες λάμψεις χρωμάτων και χωρίς διαλόγους" και το "Hide and Seek" ταινία με γρήγορο ρυθμό από τη Νάπολη για μια οικογένεια τριών γενεών που αγωνίζεται να ξεφύγει από τον κύκλο του εγκλήματος - μια από τις πιο συναρπαστικές ταινίες φέτος, σύμφωνα με τον Μίκελσεν.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από 28 Μαρτίου έως 1 Μαρτίου είναι χωρισμένο σε τρία κύρια θέματα – τέχνη, επιστήμη και κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ