4 διαφορετικές διάσημες γυναίκες (αλλά τελικά τόσο ίδιες) μας μιλούν για τη γυναικεία ενδυνάμωση

Με αφορμή την ημέρα που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, μιλήσαμε με 4 διάσημες που αποτελούν πηγή έμπνευσης, η κάθεμία με τον δικό της τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΗΛΙΑΔΗ

Καμπάνιες εταιρειών με το βλέμμα στραμμένο προς τις γυναίκες, μότο ενδυνάμωσης του γυναικείου φύλου, συσπείρωση γυναικών. Η σύγχρονη γυναίκα έχει άραγε κατακτήσει τη θέση που της αξίζει; Ζούμε αυτή την αλλαγή ενώ παράλληλα συντελείται στην πραγματικότητα η ισότητα ανάμεσα στα φύλα - για την οποία τόσες δεκαετίες γίνεται συζήτηση- ή έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζουμε παραδοσιακά στις 8 Μαρτίου, μιλήσαμε με 4 διάσημες γυναίκες που στην αρχή έμοιαζαν τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όμως εν τέλει αποδείχθηκε πως είχαν ένα πολύ σημαντικό κοινό. Την αγάπη τους για όλες τις υπόλοιπες και την αλληλεγγύη που δείχνουν στη ζωή τους προς αυτές, ένα χαρακτηριστικό που είναι απαραίτητο σε μία κοινωνία που αποτελείται από υπέροχες γυναίκες.

Υπάρχουν μέρες που η Μυρτώ Αλικάκη, επιτυχημένη ηθοποιός και μητέρα, νιώθει πως μπορεί να καταφέρει να τα πάντα ως μία wonderwoman, κι άλλες που αισθάνεται πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. "Το δυσκολότερο για μία εργαζόμενη μητέρα νομίζω πως είναι να μπορεί να βρει προσωπικό χρόνο για τον εαυτό της, καθώς μην ξεχνάμε πως κάθε σημαντικό στη ζωή χρειάζεται την πλήρη αφοσίωσή μας και πολλές θυσίες. Παρ'όλ'αυτά, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση και δεδομένου του χωρισμού μου, είχα έναν σύντροφο και πατέρα των παιδιών μου, ο οποίος ήταν πολύ παρών", εξηγεί, υπογραμμίζοντας πως "πίσω κάθε σύγχρονη γυναίκα, υπάρχει ένας σύγχρονος άντρας που κάνει ακριβώς τα ίδια, στηρίζοντάς την". Η ίδια μάλιστα, δε δίστασε να εξομολογηθεί πως στην αρχή φοβήθηκε για το πώς θα τα κατάφερνε μόνη της, με δύο παιδιά, πράγμα που αργότερα διαψεύστηκε, αφού η ηθοποιός και ο πρώην σύντροφός της έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μία υγιή σχέση και να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη οικογένεια. "Μία ευτυχισμένη γυναίκα είναι μία ευτυχισμένη μαμά και το αντίστροφο", μου απαντά, γνωρίζοντας πως η ψυχολογία είναι το παν. Όσο για το πώς μεγαλώνει τα αγόρια της σε ό,τι αφορά τον σεβασμό προς τις γυναίκες - μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια- η Μυρτώ Αλικάκη θεωρεί πως υπάρχουν αυτά που τους λέμε και "αυτά που τα ίδια τα παιδιά αντιλαμβάνονται μέσω της δικής τους ενσυναίσθησης, πράγμα που είναι δουλειά και των δύο γονιών αλλά και της κοινωνίας". Στην περίπτωση μίας μαμάς, όπως εξηγεί, "όταν μια γυναίκα εκτιμά τον εαυτό της και τις δυνάμεις της και δείχνει σεβασμό, τότε και τα παιδιά της το αντιλαμβάνονται, εκτιμώντας το ίδιο τις γυναίκες, αν εξαιρέσουμε φυσικά την περίπτωση ενός τραύματος, που μπορεί εκείνη να τους έχει δημιουργήσει". Η ίδια ως γυναίκα ελπίζει οι υπόλοιπες γυναίκες να μη φοβούνται, να δείχνουν τον δυναμισμό που έχουν, κόντρα στους άντρες που προσπαθούν να τον καταπνίξουν. Ωστόσο για εκείνη, το σημαντικότερο που πρέπει να πραγματοποιηθεί είναι η αλλαγή της εγωκεντρικής νοοτροπίας της κοινωνίας που θέλει όλα τα προβλήματα να λύνονται από μόνα τους. "Δε ζούμε σε έναν ιδεατό κόσμο. Χρειάζεται προσπάθεια, ενδοσκόπηση, ενηλικίωση προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο της ολοκλήρωσης ενός ατόμου", εξηγεί.

Με την ίδια θετική διάθεση, η ταλαντούχα ηθοποιός Κατερίνα Μισιχρόνη νιώθει περήφανη που είναι γυναίκα και θαυμάζει όλες τις γυναίκες και τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους (χωρίς φυσικά να αναιρεί εκείνες ενός άνδρα), χωρίς να ένιωσε ποτέ στη ζωή της κάποιο βάρος ή άγχος για την ιδιότητά της αυτή. "Αγαπώ τη γυναικεία φύση και νιώθω ευγνωμοσύνη που είμαι γυναίκα", υπογραμμίζει, πιστεύοντας πως τα τελευταία χρόνια η κοινωνία έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να δώσει στο γυναικείο φύλο τη θέση που δικαιωματικά τού αξίζει, προσθέτοντας ένα αλλά. "Το γεγονός ότι το συζητάμε ακόμα και δεν αποτελεί κάτι δεδομένο αποδεικνύει πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας", λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην ελληνική πραγματικότητα, χωρίς όμως να μην αναγνωρίζει τα πολλά μικρά σημαντικά βήματα που έχουν συντελεστεί, σημειώνοντας το γεγονός πως "γυναίκες και άνδρες συσπειρώνονται υπέρ αυτού του σκοπού". Συζητώντας μαζί της για την επικαιρότητα, οι εικόνες του πολέμου στην Ουκρανία μόνο αποτροπιασμό της προκάλεσαν, φυσικά, η γενναιότητα που επέδειξαν οι γυναίκες που έμειναν πίσω για να πολεμήσουν και να υποστηρίξουν τη χώρα τους, ήταν μία συγκινητική στιγμή, που απέσπασε τον σεβασμό της. "Ιστορικά, οι γυναίκες πάντα πρωτοστατούσαν σε τέτοιες περιπτώσεις, δεδομένων των πολυδιάστατων δυνατοτήτων τους και της δύναμης που κρύβουν μέσα τους". Όσο για το μήνυμά της προς όλες τις γυναίκες, η ίδια εύχεται από καρδιάς, "οι γυναικείες φωνές να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη συλλογικότητα και δύναμη. Να βγουν μπροστά και να δείξουν έναν νέο δρόμο αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης".

Απόδειξη αυτής της εσωτερικής δύναμης και την προσωποποίηση της γυναικείας αλληλεγγύης αποτελεί η δημοσιογράφος Μαριλού Ρεπαπή, η οποία πριν από λίγο καιρό μοιράστηκε μαζί με όλες τις γυναίκες το πρόβλημα υγείας της και τη μάχη της με τον καρκίνο του μαστού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης και του μότο love your self. "Μέσα από την περιπέτεια της υγείας μου έμαθα να φροντίζω τον εαυτό μου, να μην τον αναβάλλω, να τον προστατεύω και να μην αφήνω τίποτα να τον στενοχωρήσει", μου εξηγεί. Η ίδια ένιωσε πως ήθελε να ενημερώσει όλες τις γυναίκες σχετικά, ώστε να προλάβουν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη εξέλιξη, χωρίς να αισθανθεί ποτέ δεύτερες σκέψεις για την κίνησή της αυτή. "Είμαι σε ένα εστιατόριο ενώ έχω ολοκληρώσει τις εξετάσεις μου και ξαφνικά μου έρχεται ένα μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού. Ξαφνικά, ξεκίνησα να γράφω ένα ποστ στο Facebook και λέω στον σύζυγό μου: σήμερα θα πω την ιστορία μου", εξομολογήθηκε η δημοσιογράφος, η οποία ένιωσε πως ήταν χρέος της να μοιραστεί την ιστορία της, ώστε να ενθαρρύνει κι άλλες γυναίκες να μην αμελήσουν την υγεία τους. "Οι γυναίκες είναι πολύ δυνατές και είναι άξιες θαυμασμού και σεβασμού. Το μήνυμά μου για όλες και ειδικότερα για εκείνες που αγωνίζονται για τη ζωή τους - πολλές από τις οποίες γνώρισα κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς μου- είναι να μην το βάζουν κάτω", είπε χαρακτηριστικά η Μαριλού Ρεπαπή.

Η Joanne, αν και βρίσκεται λίγο καιρό στη μουσική βιομηχανία, έχει καταφέρει να συσπειρώσει ένα φανατικό κοινό, μετατρέποντάς τη στο νέο θετικό role model των νέων κοριτσιών. Το "This a man's world" που ερμήνευσε πρώτη φορά μπροστά στους κριτές, στο talent show από το οποίο βγήκε νικήτρια, αν και αρχικά ο λόγος που το επέλεξε ήταν η μελωδία, τώρα όταν το τραγουδάει live, εκτελεί τη διασκευή που οι στίχοι αλλάζουν σε "A man needs a woman, he' s got to have a woman", υπογραμμίζοντας το φεμινιστικό μήνυμα και σημασία της γυναικείας ύπαρξης σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Η ίδια πριν από λίγο καιρό είχε επικοινωνήσει το πρόβλημα υγείας της με την όρασή της, δηλώνοντας πως δεν ντράπηκε ποτέ γι'αυτό. Αντίθετα, ήθελε να ενημερώσει τον κόσμο, ώστε να μη νιώθει κανείς μόνος του. "Ποτέ δεν ένιωσα πως θα με εμποδίσει να ζήσω τη ζωή μου, ανεξάρτητα από τις πρακτικές δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά έχω νιώσει κι εγώ αβοήθητη σε σκοτεινές μου στιγμές", θυμάται η Joanne. Άλλωστε, αυτό που αισθάνεται είναι πως όλες οι γυναίκες, τις οποίες η ίδια λατρεύει, είναι πολλά παραπάνω από ένα πρόβλημα υγείας που τελικά δεν τις χαρακτηρίζει. Στο αν αποτελεί πρότυπο, η ίδια δεν μπορεί να απαντήσει, πάντως νιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη και χαρά να ξέρει πως έχει εμπνεύσει έστω ένα κορίτσι θετικά, δεδομένου ότι ζούμε σε έναν κόσμο που τα social media κυριαρχούν και επηρεάζουν τα νέα άτομα. Εκείνο που τη στενοχωρεί είναι να βλέπει γυναίκες να επιτίθενται σε άλλες γυναίκες, με την ίδια να πιστεύει πως μόνο μέσω της ενότητας μπορούμε να πάμε μπροστά. "Να είμαστε δυνατές, να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να είμαστε υγιείς και να πορευόμαστε ενωμένες, έχοντας σεβασμό και επιδεικνύοντας αλληλεγγύη η μία για την άλλη", είναι η συμβουλή της.