Follow us

Τελικά, γιατί χρειάζεται να κάνω τσεκ-απ γονιμότητας;

Μία ερώτηση για κάθε ηλικία. Ζητήσαμε απάντηση από τον ειδικό.

MissBloom TEAM
happy healthy woman iStock

Αυτή η ερώτηση μπορεί να έχει διαφορετικές απαντήσεις, το σίγουρο όμως είναι ότι η γονιμότητα είναι κάτι πολύτιμο για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά τώρα - ή στο μέλλον. Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Ευριπίδης Μαντούδης απαντά.

Ένα τσεκ-απ γονιμότητας είναι ένας προληπτικός έλεγχος και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που προσπαθούν τώρα για μωράκι, αλλά και μικρότερης ηλικίας γυναίκες που θέλουν να γνωρίσουν και να φροντίσουν τη γονιμότητά τους προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν οικογένεια αργότερα, όταν θα είναι καλή στιγμή για αυτές.

Γιατί έχεις ξεκινήσει τις προσπάθειες για μωράκι και θέλεις να μείνεις έγκυος πιο γρήγορα.

Με τον έλεγχο γονιμότητας, η γυναίκα (και γενικά το ζευγάρι) θα γνωρίσει καλύτερα το σώμα της και το δικό της προφίλ γονιμότητας. Αυτό θα τη βοηθήσει να προσπαθήσει πιο στοχευμένα ή να αναγνωρίσει κάποια σημεία που μπορεί να ενισχύσει.

Για να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου

Κάθε γυναίκα μπορεί να δώσει στο σώμα της το boost που χρειάζεται και να ενισχύσει την ωορρηξία, την ποιότητα των ωαρίων και τελικά τη γονιμότητά της. Σωστή διατροφή, με έμφαση στα αντι-οξειδωτικά, τα καλά λιπαρά και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ισορροπία σακχάρου, διαχείριση του άγχους, καλή ποιότητα ύπνου – είναι κάποια σημεία που μπορούν να ενισχύσουν τη γονιμότητα με φυσικό τρόπο.

Γιατί πέρασες τα 35 και νομίζεις ότι πρέπει…

Ναι, οι ειδικοί προτείνουν τον προληπτικό έλεγχο γονιμότητας μετά τα 30 και σίγουρα πριν τα 35. Ο λόγος; Γιατί όσο περνάνε τα χρόνια, ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται, καθώς επίσης και η ποιότητά τους. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού. Σημαίνει όμως ότι μια εγκυμοσύνη σταδιακά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να έρθει. Στατιστικά, η πτώση της γονιμότητας αρχίζει μετά τα 35.

Γιατί σκέφτεσαι να κάνεις κατάψυξη ωαρίων

Με δεδομένο ότι η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας για τη γονιμότητα, κάποιες γυναίκες καταφεύγουν στη λύση της διατήρησης της γονιμότητάς τους για το μέλλον με την κατάψυξη ωαρίων. Η θεραπεία αυτή ‘παγώνει’ το χρόνο, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, και δίνει τη δυνατότητα για μια εγκυμοσύνη αύριο με τα ωάρια του σήμερα.

Γιατί δε θέλεις να το αφήσεις στην τύχη

Με μια απλή διαδικασία, με ένα ραντεβού στον ειδικό και απλές εξετάσεις, κάθε γυναίκα μπορεί να μάθει τη γονιμότητά της, να γνωρίζει τις επιλογές της, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να προγραμματίσει τη ζωή της.

Γιατί είναι τόσο απλό

Η εκτίμηση της γονιμότητας μπορεί να γίνει πολύ απλά και εύκολα, με απλές εξετάσεις αίματος κι έναν υπέρηχο. Μπορεί να συνδυαστεί και με τον ετήσιο γυναικολογικό μας έλεγχο και το τεστ-Παπ.

Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν τις τιμές των ορμονών μας (AMH, LH, FSH) που αφορούν τη λειτουργία των ωοθηκών (ωορρηξία) και τα αποθέματα σε ωάρια. Με το υπερηχογράφημα εξετάζονται οι ωοθήκες (ωορρηξία, κύστες, αποθέματα) καθώς και η υγεία της μήτρας (διάφραγμα, πολύποδας κλπ).

Η γονιμότητα δε χρειάζεται να είναι κάτι άγνωστο για τις γυναίκες. Σκοπός των ειδικών είναι να είναι δίπλα της, να ενημερωθεί, να μάθει να ‘ακούει’ το σώμα της, να γνωρίζει τις επιλογές της και να είναι χαρούμενη με αυτές.

Τελικά, γιατί χρειάζεται να κάνω τσεκ-απ γονιμότητας;

Ευχαριστούμε τον Ευριπίδη Μαντούδη, γυναικολόγο αναπαραγωγής – υπεύθυνο θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ, www.gennima.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ