Follow us

Για μια συναρπαστική κατάδυση… στο μοναδικό ενυδρείο της Αθήνας!

Καρχαρίες, ιππόκαμποι, βασιλικοί κάβουρες, σαλάχια και ακόμα 2.000 μυστηριώδη θαλάσσια πλάσματα, μας έδωσαν μια γεύση πώς μοιάζει από – πολύ – κοντά ο απέραντος βυθός.

XPLORE Oceans Βασίλης Μαντάς

Διασχίζοντας την είσοδο του πρώτου και μοναδικού ενυδρείου της Αθήνας, το οποίο στεγάζεται σε μια έκταση 500 τετραγωνικών μέτρων στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, κατάλαβα ότι το XPLORE Oceans δεν είναι απλώς ένας ακόμα χώρος ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους, αλλά μια ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης στον μαγευτικό και ταυτόχρονα μυστηριώδη θαλάσσιο κόσμο – χωρίς φυσικά την χρήση εξοπλισμού κατάδυσης.

Η εμπειρία του ενυδρείου XPLORE Oceans στο Golden Hall

Για μια συναρπαστική κατάδυση… στο μοναδικό ενυδρείο της Αθήνας!

Με την είσοδό σου και με την πρώτη ματιά θα σε κερδίσει η κυριαρχία των διάφορων αποχρώσεων του μπλε, σε συνδυασμό με τα απίθανα χρώματα που φέρει η υποθαλάσσια ζωή - εμένα με μάγεψε. Ο χαμηλός φωτισμός και οι γαλήνιοι φυσικοί ήχοι του χώρου αγκαλιάζουν αρμονικά την ατμόσφαιρα του υδάτινου κόσμου των 19 δεξαμενών, που -απίστευτο!- φιλοξενούν περισσότερα από 2.000 ψάρια και υδρόβια πλάσματα διαφορετικών ειδών σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνύπαρξη.

XPLORE Oceans

Καθώς τριγυρίζουμε ανάμεσα στους τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους, το βλέμμα μας τραβούν μικρά και μεγάλα ψάρια, προερχόμενα από υποτροπικά, μεσογειακά κλίματα και βαθιά παγωμένα νερά, να κολυμπούν άλλοτε βιαστικά, άλλοτε νωχελικά και άλλοτε σαν να αναζητούν μετά μανίας την προσοχή των επισκεπτών.

Καρχαρίες, ιππόκαμποι, βασιλικοί κάβουρες, σαλάχια και πολλοί ακόμα υδρόβιοι οργανισμοί περίμεναν υπομονετικά να τους γνωρίσουμε, ανακαλύπτοντας πέραν των ασυνήθιστων και παράξενων ονομάτων τους, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του είδους τους, τις αγαπημένες τους συνήθειες καθώς και όλα τα μυστικά του κόσμου όπου ζουν.

Fish

Και όλα αυτά τα μαθαίνουμε εύκολα, μέσω των εύχρηστων οθονών με QR codes, οι οποίες είναι τοποθετημένες δίπλα σε κάθε δεξαμενή και προσφέρουν τη δυνατότητα δωρεάν ηχητικής ξενάγησης τόσο στα ελληνικά, όσο και στην αγγλική γλώσσα.

XPLORE Oceans

Από τις συναντήσεις που ξεχώρισα, εξερευνώντας το ενυδρείο XPLORE Oceans, χωρίς αμφιβολία ήταν εκείνη με την αγαπημένη σε όλους "Ντόρι", το μικρό μπλε ξεχασιάρικο ψάρι που μιλάει Φαλαινέζικα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το χαριτωμένο και μικροσκοπικό αυτό ψάρι ονομάζεται "Μπλε Χειρούργος" γιατί στη βάση της ουράς του έχει ένα μικρό αγκάθι που κόβει σαν χειρουργικό νυστέρι. Το βράδυ βέβαια η Ντόρι αλλάζει χρώμα και γίνεται άσπρη και ροζ.

Και φυσικά, όπου Ντόρι (Royal Blue Tang Fish) και ο Νέμο (Clown Fish – ψάρι κλόουν). Το πορτοκαλί-άσπρο αυτό ψαράκι έχει αλληλένδετη σχέση με την θαλάσσια ανεμώνη, την οποία φροντίζει, καθαρίζει και αφήνει τα αυγά του πάνω σε αυτήν και ας εκπέμπει δηλητήριο, αφού ο Νέμο αποδεικνύεται πως έχει ανοσία σε αυτό.

XPLORE Oceans

Οδεύοντας στα ενδότερα, τρία διαφορετικά είδη καρχαρία μας περίμεναν... κυριολεκτικά στην γωνία. Ο μελανόπτερος κολυμπάει ασταμάτητα, χωρίς να ξαπλώνει ποτέ, ο τριάκις από την άλλη, που έχει τρία πτερύγια, κοιμάται και ξεκουράζεται την ημέρα, ενώ κολυμπάει την νύχτα και ο καρχαρίας bamboo – o πιο φιλικός με τους ανθρώπους – απολαμβάνει να ξαπλώνει σε κοράλλια bamboo. Και τα τρία είδη ξεχωρίζουν για την χαρακτηριστική γκριζόασπρη εμφάνιση τους. Αφήνοντας πίσω το γυάλινο τούνελ, στο βάθος του διαδρόμου διακρίνεται μια μεγάλη δεξαμενή, χωρίς σκέπαστρο, όπου μέσα κολυμπούν όλο νάζι και φινέτσα δύο μεσογειακά σαλάχια. Παρά την κακή τους όραση, όταν βρεθήκαμε κοντά τους, καθισμένοι σε ένα από τα πολλά spot παρατήρησης που υπάρχουν διάσπαρτα στον χώρο, έκαναν απίθανες φιγούρες κάτω από το νερό σίγουρα μόνο για χάρη μας.

XPLORE Oceans

Το ενυδρείο XPLORE Oceans, πέραν της ευκαιρίας να δούμε από κοντά όλα αυτά τα υπέροχα πλάσματα και να μάθουμε τα μυστικά τους, μου επέτρεψε να αντιληφθώ, μέσω σύντομων quotes και facts που κοσμούσαν δεξιοτεχνικά τον χώρο, πόσο σημαντική είναι η συμβολή μας στην ακέραιη και υγιή συνέχιση της ζωής στον μαγευτικό και απέραντο μπλε κόσμο των ωκεανών.

Ο σεβασμός και η κατανόηση της θάλασσας, αλλά και όλων των οργανισμών που ζούνε μέσα σε αυτή, είναι διδάγματα που αφορούν κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας και εύκολα μπορούν να μυηθούν στην εν λόγω φιλοσοφία από μια και μόνο επίσκεψη στο μοναδικό ενυδρείο της Αθήνας.

Fish

Η γνωριμία με τον βυθό ήταν τελικά κάτι που άμεσα μας αφορά και επειδή ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός για να εξερευνήσεις κάθε πτυχή του, ανανεώσαμε ήδη το επόμενο ραντεβού μας για όταν βρεθούμε ξανά στο εμπορικό κέντρο Golden Hall.

Πότε μπορείς να πας: Δευτέρα – Κυριακή 10.00-21.00

Και μην ξεχνάς ότι υπάρχει δυνατότητα για online εισιτήρια με έκπτωση -10% στο www.x-plore.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ