Follow us

Εlizabeth Siddal | Το supermodel των ζωγράφων του 19ου αιώνα με την δραματική ζωή και το τραγικό τέλος

Ακόμη και αν δεν γνωρίζετε το όνομα της Εlizabeth Siddal, σίγουρα γνωρίζετε τους πίνακες του 19ου αιώνα για τους οποίους πόζαρε.

MissBloom TEAM
elizabeth John Everett Millais, Public domain, via Wikimedia Commons

Ίσως να την έχετε δει ως πνιγμένη Οφηλία, σε μια ανθισμένη όχθη ποταμού, ανάμεσα σε λουλούδια "μη με λησμόνει".

Η μοίρα της Οφηλίας, το ατυχές ερωτικό ενδιαφέρον για τον Άμλετ του Σαίξπηρ είναι μια από τις πιο τραγικές φιγούρες στη σαιξπηρική παράδοση. Απορρίφθηκε από τον Άμλετ και θλιμμένη από το θάνατο του πατέρα της Πολώνιου, πνίγεται σε ένα ποτάμι. Η εικόνα του υδάτινου χαμού της έχει "περάσει" στη συλλογική συνείδηση χάρη στον προ-ραφαηλίτη καλλιτέχνη John Everett Millais, ο οποίος, το 1851 απεικόνισε την αυτοκτονία της Οφηλίας σε καμβά. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι στην επιδίωξή του να επαναφέρει στη ζωή την από καιρό νεκρή Οφηλία, ο Millais (άθελά του) παραλίγο να σκοτώσει το μοντέλο του, την Εlizabeth Siddal.

Η τραγική ζωή μιας Ελισαβετιανής σταρ

Μούσα ζωγράφων, με ταραχώδη ερωτική ζωή, εύθραυστη υγεία ήταν και η ίδια μια πρωτοπόρος ζωγράφος και ποιήτρια.

Τώρα μια νέα έκθεση στην Tate Britain του Λονδίνου, με τίτλο "Οι Ροσέτι" (The Rossettis), μας συστήνει ξανά την Εlizabeth Siddal. Η έκθεση, που αφορά τον σύζυγό της, ποιητή και ζωγράφο Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, την ποιήτρια αδερφή του Κριστίνα και την ίδια τη Siddal, συγκεντρώνει πάνω από 30 έργα της, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Η Siddal και οι Προ-Ραφαηλίτες

Η Siddal είναι η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε με έργα της σε έκθεση της Αδελφότητας των Προ-Ραφαηλιτών ζωγράφων το 1857. Οι Προ-Ραφαηλίτες ήταν μια ομάδα κυρίως Άγγλων ζωγράφων που ιδρύθηκε το 1848 με αίτημα την ανανέωση της ζωγραφικής μέσω της μίμησης Ιταλών ζωγράφων, προγενέστερων του Ραφαήλ.

Κι αν έγινε περισσότερο γνωστή ως το πιο δημοφιλές μοντέλο τους – το supermodel των Προ-Ραφαηλιτών – έχοντας ποζάρει για έργα των Rossetti, John Everett Millais και άλλων, οι ιστορικοί της τέχνης τώρα στρέφουν την προσοχή τους στα περίπου 60 δικά της έργα που έχουν σωθεί, τα περισσότερα σε χαρτί και ελάχιστα σε καμβά.

Η ζωή της μέσα από τις ζωές των άλλων

Η ψηλή εντυπωσιακή κοκκινομάλλα με τους χαριτωμένους τρόπους και τον μελαγχολικό αέρα, είχε "ανακαλυφθεί" σε κάποιο μαγαζί από τον ζωγράφο Walter Deverell, γράφει η ιστορικός τέχνης Laurel Bradley. Επιστρατεύτηκε γρήγορα από αρκετούς Προ-Ραφαηλίτες ως το ιδανικό μοντέλο για τα ρομαντικά έργα τους. Τελικά παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη Dante Gabriel Rossetti.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ