Follow us

Αντιμέτωπη με την πρώτη αγωγή η BioNTech για φερόμενες παρενέργειες του εμβολίου

Κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το εμβόλιο επηρέασε αρνητικά την υγεία τους.

εμβόλιο iStock

Έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια τους προκάλεσαν σοβαρές παρενέργειες και ζητούν αποζημίωση: σήμερα ξεκινά στη Γερμανία η πρώτη δίκη εναντίον της BioNTech, του γερμανικού εργαστηρίου το οποίο ανέπτυξε μαζί με τη Pfizer ένα από τα εμβόλια κατά της covid-19.

Στα τέλη του 2021 ξεκίνησε μια πρωτοφανούς εύρους εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ο οποίος προκάλεσε μια παγκόσμια πανδημία που έκλεισε εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους επί μήνες και παρέλυσε την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), στη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας εκτιμάται ότι τα εμβόλια κατά της covid βοήθησαν να σωθούν σχεδόν 20 εκατομμύρια ζωές.

Όμως κάποιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι επηρέασαν αρνητικά την υγεία τους.

Μερικές εκατοντάδες προσφυγές έχουν κατατεθεί στη Γερμανία, με αίτημα να αναγνωριστεί η σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης διάφορων παθολογιών. Σήμερα δικαστήριο στο Αμβούργο θα είναι το πρώτο που θα εξετάσει την αγωγή Γερμανίδας η οποία ζητεί αποζημίωση για τις βλάβες που υποστηρίζει πως υπέστη από το εμβόλιο των BioNTech- Pfizer.

Αντιμέτωπη με την πρώτη αγωγή η BioNTech για φερόμενες παρενέργειες του εμβολίου

"Εγκεφαλικά επεισόδια και θρόμβοι"

Η ενάγουσα, που έχει ζητήσει να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, αναφέρει ότι υποφέρει από "πόνους στο πάνω μέρος του σώματος, οίδημα στα άκρα, κόπωση, εξάντληση και προβλήματα στον ύπνο", αφού εμβολιάστηκε με το σκεύασμα αυτό κατά της covid.

Προβλήματα που "επηρεάζουν αρνητικά το έργο" της γυναίκας αυτής, μίας γιατρού που εργάζεται σε νοσοκομείο και "δεν μπορεί πλέον να εργάζεται τόσες ώρες" όσες πριν από τον εμβολιασμό της, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Τομπίας Ούλριχ.

Ζητεί αποζημίωση τουλάχιστον 150.000 ευρώ.

Ο Ούλριχ --ο οποίος δηλώνει ότι εκπροσωπεί 250 ενάγοντες, οι οποίοι ήταν όλοι "υγιείς" προτού εμφανίσουν συμπτώματα τα οποία αποδίδουν στα εμβόλια κατά της covid -- πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλες δίκες.

"Τα συμπτώματα είναι πολύ διαφορετικά, από εγκεφαλικά επεισόδια ως θρόμβοι και καρδιακά προβλήματα", σημειώνει ο Γιόαχιμ Τσέζαρ- Πρέλερ, ένας άλλος Γερμανός δικηγόρος που εκπροσωπεί 140 ανθρώπους που έχουν καταθέσει αντίστοιχες προσφυγές.

Από τα 129 εκατ. εμβόλια που χορηγήθηκαν στη Γερμανία, το επιστημονικό ινστιτούτο Paul Ehrlich έλαβε 338.857 καταγγελίες για ύποπτες παρενέργειες, ανάμεσά τους 54.879 σοβαρές περιπτώσεις.

Το εργαστήριο BioNTech εξηγεί ότι σε αυτό το στάδιο "στις περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί δεν έχει αποδειχθεί καμία αιτιακή σχέση μεταξύ των προβλημάτων υγείας που περιγράφονται και του εμβολιασμού".

Η εταιρεία διαβεβαιώνει ωστόσο ότι "αναλαμβάνει τις ευθύνες της" και "εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με προσοχή, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες".

Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας οι παρασκευαστές φαρμάκων ή εμβολίων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν αποζημίωση για τυχόν παρενέργειες, αν "η ιατρική επιστήμη" αποδεικνύει ότι τα σκευάσματα τους προκαλούν δυσανάλογη βλάβη σε σχέση με τα οφέλη τους ή αν οι πληροφορίες στη συσκευασία είναι λανθασμένες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ