Αντιφλεγμονώδης τρόπος ζωής | Τι είναι και γιατί μας ενδιαφέρει

Ο όρος αυτός είναι καινούργιος -και ίσως όχι απόλυτα σωστός – ωστόσο η φλεγμονή και η αρνητική επίδρασή της στον οργανισμό μας είναι κάτι γνωστό. Μάθε εδώ πώς επιδρά και τι μπορείς να κάνεις.

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Μπορεί ο όρος "αντιφλεγμονώδης τρόπος ζωής" να είναι λίγο παραπάνω trendy απ’ όσο του αξίζει, ωστόσο ο αρνητικός ρόλος της φλεγμονής στην υγεία, τη διάθεση και γενικότερα την ευεξία μας είναι γνωστός. Πέρα, λοιπόν, από τα trends, ας κρατήσουμε στο νου μας τα δεδομένα: Είναι αδύνατο να "διώξουμε" τις φλεγμονές από το σώμα μας, ωστόσο μπορούμε να εντοπίσουμε την "αρνητική" φλεγμονή και να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα συμβάλουν στη μείωση και τον έλεγχό της.

Η καλή και η κακή φλεγμονή

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και η φλεγμονή έχει δύο όψεις. Όπως εξηγεί η Maria Borelius, βιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Health Revolution: Finding Happiness and Health Through an Anti-Inflammatory Lifestyle, ο οργανισμός μας διαθέτει ένα φλεγμονώδες σύστημα που αντιδρά στα τραύματα και τις λοιμώξεις. Ο τύπος της φλεγμονής που αντιδρά στα τραύματα ονομάζεται οξεία φλεγμονή και είναι μια αντίδραση που προκαλεί την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος σε μία τραυματισμένη περιοχή προκειμένου να επιταχυνθεί η αποκατάστασή της. Αυτή είναι η καλή φλεγμονή.

Η "κακή" φλεγμονή, από την άλλη είναι η συστημική, ή χρόνια, φλεγμονή, μία κατάσταση διαρκείας, που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Ουσιαστικά, δεν σταματά ποτέ και υποβόσκει συνεχώς στο σώμα μας – και εδώ τα πράγματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

Η χρόνια φλεγμονή είναι πρακτικά μία "πύλη για τις ασθένειες", λέει η Borelius. Παρότι δεν υπάρχει πάντα ένας άμεσος συσχετισμός, η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και πολλά ακόμη. Όπως εξηγεί η Borelius, ένας λόγος γι’ αυτό είναι πως η συνεχής προσπάθεια του οργανισμού για την καταπολέμηση της φλεγμονής στο τέλος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της φλεγμονής είναι μια καλή κίνηση για την υγεία σου και οι παρακάτω φυσικοί τρόποι μπορούν να σε βοηθήσουν.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr