Follow us

Πανελλήνιες 2023 | Γρίφος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής φέτος

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ο βαθμός που επιτρέπει σε έναν υποψήφιο των Πανελλαδικών εξετάσεων να δηλώσει τη σχολή στο Μηχανογραφικό του, ή του το απαγορεύει.

εξετάσεις iStock

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ο βαθμός που επιτρέπει σε έναν υποψήφιο των Πανελλαδικών εξετάσεων να δηλώσει τη σχολή στο Μηχανογραφικό του, ή του το απαγορεύει.

Η ΕΒΕ του τμήματος συγκρίνεται με το μέσο όρο του υποψηφίου, που υπολογίζεται χωρίς κανένα συντελεστή βαρύτητας. Αν ο μέσος όρος του υποψηφίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος από την ΕΒΕ του τμήματος, τότε ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει τη σχολή στο Μηχανογραφικό του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσει σ’ αυτή τη σχολή.

Το αν θα περάσει ή όχι εξαρτάται από τα μόρια που συγκεντρώνει, που είναι διαφορετικά για κάθε τμήμα, λόγω των διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας. Αν ο μέσος όρος των βαθμών του υποψηφίου δεν ξεπερνά την ΕΒΕ του τμήματος, τότε ο υποψήφιος δεν μπορεί να δηλώσει τη σχολή στο Μηχανογραφικό του, ούτε θα την δει στη λίστα με τις σχολές στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού.

Οπως αναφέρει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ είναι απαραίτητος ο υπολογισμός των μέσων όρων όλων των βαθμών, όλων των υποψηφίων, όλης της Ελλάδας σε κάθε μάθημα. Αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουλίου, θα έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί για τα ειδικά μαθήματα, η ΕΒΕ για το κάθε πεδίο καθώς και για την κάθε σχολή ανάλογα με τον συντελεστή της κάθε σχολής.

Οι ΕΒΕ ανά πεδίο

Η ΕΒΕ αναμένεται να έχει άνοδο σε σχέση με πέρυσι στο 1ο και το 2ο Πεδίο. Οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι καλύτερες φέτος, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι μέσοι όροι στο 1ο και το 2ο Πεδίο, όπως βλέπουμε στον πίνακα.

Στο 3ο Πεδίο έχουμε μείωση των μέσων όρων, συνεπώς και της ΕΒΕ και στο 4ο Πεδίο έχουμε ακριβώς τον ίδιο μέσο όρο με πέρυσι, συνεπώς δεν θα αλλάξει η ΕΒΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ