Follow us

Πέθανε στα 94 του χρόνια ο Milan Kundera, συγγραφέας του βιβλίου "Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι"

Ο Τσέχος συγγραφέας Μilan Kundera, ο οποίος έγραψε για την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου και την προδοσία πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

kundera Elisa Cabot, via Wikimedia Commons

Ο Τσέχος συγγραφέας Μilan Kundera, ο οποίος έγραψε για την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου και την προδοσία επί μισό αιώνα πέθανε σε ηλικία 94 ετών μετά από παρατεταμένη ασθένεια, όπως επιβεβαίωσε η Anna Mrazova, εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης Μilan Kundera. Ο Κundera ήταν πολυγραφότατος και εκφράστηκε μέσα από διαφορετικά είδη- έγραψε ποιήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια και μυθιστορήματα, με πιο γνωστό στο ευρύ κοινό την "Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι", που είχε μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστή τον Daniel Day-Lewis.

Ο Κundera εγκατέλειψε την πατρίδα του, τη Τσεχία για τη Γαλλία το 1975, μετά την αποπομπή του από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας για "αντικομμουνιστικές δραστηριότητες". Έζησε 40 χρόνια εξόριστος στο Παρίσι, αφού του αφαιρέθηκε η τσεχική υπηκοότητα το 1979. Εκεί έγραψε τα πιο διάσημα έργα του, μεταξύ των οποίων το Nesnesitelná lehkost bytí (Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης), ενώ αργότερα άφησε πίσω του τη μητρική του γλώσσα για να γράψει μυθιστορήματα στα γαλλικά, αρχής γενομένης από το La lenteur (Η βραδύτητα) του 1993 και το τελευταίο του μυθιστόρημα, "Η Γιορτή της ασημαντότητας".

Γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1929 στο Μπρνο. Ο Κundera σπούδασε μουσική με τον πατέρα του, γνωστό πιανίστα και μουσικολόγο, προτού στραφεί στη συγγραφή και γίνει λέκτορας παγκόσμιας λογοτεχνίας στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας το 1952. Η λογοτεχνική του φήμη ξεκίνησε με τη δημοσίευση μιας σειράς ποιημάτων και θεατρικών έργων, συμπεριλαμβανομένης μιας ωδής στον κομμουνιστή ήρωα Julius Fučík, Poslední máj (Ο τελευταίος Μάης), που εκδόθηκε το 1955.

Αργότερα απέρριψε αυτά τα πρώιμα έργα, λέγοντας ότι "δούλευε προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις - αναζητώντας τη φωνή μου, το ύφος μου και τον εαυτό μου", μέχρι που βρήκε τον χαρακτηριστικό του τρόπο σε μια ιστορία που έγραψε το 1959.

Ενθουσιώδες μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στα νιάτα του, ο Κundera διαγράφηκε από το κόμμα δύο φορές, την πρώτη για "αντικομμουνιστικές δραστηριότητες" το 1950 και την άλλη το 1970 κατά τη διάρκεια της καταστολής που ακολούθησε την Άνοιξη της Πράγας το 1968, της οποίας ήταν μία από τις ηγετικές φωνές, ζητώντας δημόσια ελευθερία του λόγου και ίσα δικαιώματα για όλους.

Διάβασε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ