Follow us

Φωτιές - Οι ποινές | Ένας χρόνος φυλακή για τους "εξ αμελείας" εμπρηστές, έως 10 χρόνια αν κινδυνεύσει άνθρωπος - Ποιοι απειλούνται με ισόβια

Στη φυλακή ακόμη και οι εξ αμελείας εμπρηστές, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει το σχετικό νομικό πλαίσιο.

MissBloom TEAM
φωτιά iStock

Στη φυλακή, με εκτίσιμο μέρος της ποινής, θα οδηγούνται ακόμη και οι εξ αμελείας εμπρηστές, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο που αποφάσισε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, ούτως ώστε να εξαλειφθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας που διέπει τους ανεύθυνους.

Ενδεικτικό στοιχείο είναι πως από τις 120 συλλήψεις για εμπρησμό μέσα σε 7 μήνες, οι 111 είναι από αμέλεια. Κάποιοι έκαιγαν χόρτα και οι φλόγες φούντωσαν. Άλλοι έκαναν θερμές εργασίες και το δάσος κάηκε, όπως επίσης και δεκάδες ζώα. Κάποιοι κάπνιζαν τα μελίσσια τους και προκάλεσαν δασική πυρκαγιά. Πλέον, στη φυλακή θα οδηγούνται οι εμπρηστές ακόμη και στην περίπτωση της αμέλειας.

Στη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε επίσης η επιβολή "τσουχτερών" προστίμων στους εμπρηστές, τα οποία θα είναι ανάλογα με αυτά της κακοποίησης των ζώων και θα φτάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

"Υπερπολλαπλάσια πρόστιμα, οι ποινές θα εκτίονται"

"Το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στη φυλακή (ο εμπρηστής) θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Με την έννοια αυτήν θα αντιμετωπιστούν και τα εγκλήματα που αφορούν εμπρησμούς είτε εξ αμέλειας τελούμενα είτε από πρόθεση", σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

"Τα πρόστιμα θα είναι υπερπολλαπλάσια αυτών που ίσχυαν και οι ποινές θα εκτίονται. Υπάρχει η σκέψη και το ενδεχόμενο μη αναστολής", τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Έτσι λοιπόν το διοικητικό πρόστιμο για εμπρησμό εκατονταπλασιάζεται και από 300 ευρώ που είναι σήμερα, θα φτάνει έως και τις 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Mega, οι ποινές που προβλέπονται για εμπρησμό είναι οι εξής:

Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για εξ αμελείας πράξη (πλημμέλημα),

Κάθειρξη έως 10 έτη αν κινδύνεψε άνθρωπος (κακούργημα),

Έως 15 έτη αν προκλήθηκε υποβάθμιση φυσικού περιβάλλοντος ή οικολογική καταστροφή (κακούργημα),

Ισόβια αν υπήρξε έστω και ένας θάνατος (κακούργημα).

Στις παραπάνω ποινές προβλέπονται φυσικά χρηματικά πρόστιμα.

ΠΗΓΗ : THETOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ