Follow us

Γιατί το καλοκαίρι πρέπει να τρώμε λιγότερο αλάτι;

Και ποιες είναι οι αρνητικές παρενέργειες της περίσσειας αλατιού;

αλατι iStock

Το αλάτι, ένα θεμελιώδες συστατικό της διατροφής μας, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση διαφόρων σωματικών λειτουργιών. Ωστόσο, όπως πολλά πράγματα στη ζωή, το μέτρο είναι το κλειδί. Ενώ το αλάτι είναι απαραίτητο για την υγεία μας, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καλοκαιρινής περιόδου, όπου πρέπει να προσέχουμε να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι από το συνιστώμενο.

Γιατί το καλοκαίρι πρέπει να τρώμε λιγότερο αλάτι;

Το καλοκαίρι, συνήθως θα ήταν καλό να είμαστε πιο προσεκτικοί με την κατανάλωση αλατιού και να προσπαθούμε να τρώμε λιγότερο αλάτι από ό,τι συνήθως. Ο λόγος πίσω από αυτήν τη σύσταση έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι και τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η υψηλή θερμοκρασία συνήθως προκαλεί αύξηση της εφίδρωσης και της απώλειας υγρών από το σώμα. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της κατακράτησης και να δυσχεράνει τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως οιδήματα και υπέρταση.

Επιπλέον, το καλοκαίρι συχνά ενθαρρύνει την αύξηση της κατανάλωσης υγρών, ειδικά σε μορφή νερού και υγρών τροφών όπως φρούτα και λαχανικά. Είναι πιθανό να χρειαστεί να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού για να διατηρήσουμε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών και να μειώσουμε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων επιπτώσεων στην υγεία. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των νεφρών, καθώς οι νεφροί πρέπει να εργάζονται σκληρότερα για να διατηρήσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Η σημασία του αλατιού:

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών, της λειτουργίας των νεύρων και της μυϊκής συστολής. Είναι επίσης ένας ζωτικής σημασίας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και τα νεφρικά προβλήματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 5 γραμμάρια (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) για τη στήριξη της συνολικής υγείας.

Περιπτώσεις όπου η πρόληψη αλατιού πρέπει να είναι μειωμένη:

Υψηλές θερμοκρασίες και αφυδάτωση: Το καλοκαίρι φέρνει υψηλές θερμοκρασίες, οδηγώντας σε αυξημένη εφίδρωση και απώλεια υγρών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι απαραίτητο να διαχειριστείς την πρόσληψη αλατιού για να αποτρέψεις την αφυδάτωση. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί να συμβάλει στην κατακράτηση νερού, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα σου να διατηρήσει τη σωστή ισορροπία υγρών.

► Για να παραμείνεις καλά ενυδατωμένη, επίλεξε τροφές με χαμηλότερο αλάτι και αύξησε την πρόσληψη νερού.

Διαχείριση της αρτηριακής πίεσης: Τα άτομα με υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σχετικά με την πρόσληψη αλατιού. Η ζέστη του καλοκαιριού μπορεί ήδη να προκαλέσει πρόσθετο στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την αρτηριακή πίεση.

► Η μείωση του αλατιού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με την υπέρταση.

Υπαίθριες δραστηριότητες: Το καλοκαίρι συχνά ενθαρρύνει τις υπαίθριες δραστηριότητες και η παρατεταμένη σωματική άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια αλατιού μέσω του ιδρώτα. Ενώ κάποιο επίπεδο αντικατάστασης αλατιού είναι απαραίτητο, η χρήση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και αθλητικά ποτά μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

► Αντ 'αυτού, κάνε πιο υγιεινές επιλογές όπως φυσικές τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες (μπανάνες, καρπούζι) και ενυδατικά ποτά όπως νερό ή νερό καρύδας.

Υγεία των νεφρών: Τα νεφρά παίζουν ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου στο σώμα. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να καταπονήσει τα νεφρά, οδηγώντας δυνητικά σε πέτρες στα νεφρά και άλλα νεφρικά προβλήματα.

► Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα νεφρά εργάζονται ήδη σκληρότερα λόγω της αυξημένης απώλειας υγρών, η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της βέλτιστης νεφρικής λειτουργίας.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ