Follow us

"Οιδίπους Τύραννος" | Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί το έργο - καθρέφτη της ανθρωπότητας

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ρίχνει αυλαία με την τραγωδία του Σοφοκλή για το αναπόδραστο της μοίρας. Υπό τη διεύθυνση του Σίμου Κακάλα, στην Επίδαυρο (25 & 26/8) κατεβαίνει ένα καστ σημαντικών ηθοποιών, με μπροστάρη τον Γιάννη Στάνκογλου στον επώνυμο ρόλο.

Οιδίπους Instagram/oidipoustyrannos

Το τελευταίο διήμερο παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για φέτος καταλαμβάνει ο "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή στις 25 και 26 Αυγούστου, γράφοντας παράλληλα τον επίλογο για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023. Ο Σίμος Κακάλας με τη χαρακτηριστική αισθητική του γλώσσα και κομβικό το στοιχείο της τελετουργίας, καθοδηγεί τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο του παγιδευμένου στην τραγική αλήθεια του ήρωα.

Η παράσταση του πολυπαιγμένου σε όλο τον κόσμο έργου -υπόδειγμα δραματικής τέχνης σύμφωνα με τον Αριστοτέλη- έχει ξεκινήσει ήδη την πορεία της ανά την Ελλάδα κερδίζοντας θετικό πρόσημο, με την ερμηνεία του γνωστού ηθοποιού να ξεχωρίζει, ο οποίος μετά τον "Αγαμέμνονα" και τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου συναντάται με ακόμη έναν σημαντικό ρόλο από το ρεπερτόριο του αρχαίου δράματος.

Σύγκρουση αντίθετων δυνάμεων

Στο βαθιά υπαρξιακό έργο του 429 π.Χ. που ξεδιπλώνεται με την αριστοτεχνική πλοκή του αστυνομικού μυστηρίου, ο βασιλιάς της Θήβας Οιδίποδας αναμετράται με το πεπρωμένο του, όταν ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του Λάιος επιβεβαιώνεται, αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να ξεφύγει από τη μοίρα του.

Ο Οιδίποδας γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, ανεβαίνει στο θρόνο και παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη με την οποία αποκτά τέσσερα παιδιά. Αναζητώντας το δολοφόνο του Λαΐου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον λοιμό που πλήττει την πόλη του, τοποθετείται στο ρόλο του διωκόμενου αλλά και του διώκτη του σε μια από τις πιο δυνατές τραγικές κλιμακώσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Διάβασε περισσότερα: athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ