Follow us

Karen Blixen | Η συναρπαστική ζωή της γυναίκας που έγραψε το "Πέρα από την Αφρική"

H νέα τηλεοπτική σειρά Drømmeren (The Dreamer) αφηγείται την πολύ ενδιαφέρουσα ζωή της.

blixen

"Ξέρεις μού το κατέστρεψες" λέει ο κινηματογραφικός Ντένις, που υποδύεται ο Robert Redford στην εμβληματική ταινία "Πέρα από την Αφρική". "Ποιο;" ρωτάει η Κάρεν (Meryl Streep). "Το να είμαι μόνος μου". Ο επικός έρωτας της βαρόνης Κάρεν και του ανεξάρτητου Ντένις με φόντο τη μαγική Κένυα έχει ξεπηδήσει μέσα από τις σελίδες του ομώνυμου μυθιστορήματος της Δανής συγγραφέως Κaren Blixen.

Η Blixen που διεκδίκησε το δικαίωμα να γίνει συγγραφέας της δεκαετία του '30, και μάλιστα από πρωτοκλασάτους εκδοτικούς οίκους, όταν οι γυναίκες δεν έγραφαν σχεδόν ούτε καν σε περιοδικά είναι αναμφίβολα ένα power girl που άνοιξε δρόμους και αφηγήθηκε μια εξαιρετικά τολμηρή ιστορία για την εποχή: την ιστορία ενός παράνομου έρωτα που γεννιέται πάνω στα συντρίμμια ενός γάμου που το μόνο που άφησε πίσω του ήταν η σύφιλη.

Η Κaren Blixen πρωταγωνίστησε η ίδια στην ιστορία που διηγήθηκε. Τώρα μια νέα τηλεοπτική σειρά μας μεταφέρει στον κόσμο της. Το Drømmeren (The Dreamer), δραματοποιημένη βιογραφία της συγγραφέως, μας μεταφέρει στην εποχή που η Κaren επέστρεψε στη Δανία χρεοκοπημένη και σε βαριά κατάθλιψη. Είχε προσπαθήσει να διατηρήσει μόνη της τη φυτεία καφέ που είχαν δημιουργήσει με τον άντρα της (και από τον οποίο πήρε διαζύγιο) προσπαθώντας να ξεπεράσει το κεντρικό τραύμα της ζωής της: τον θάνατο του μεγάλου έρωτα της, του Ντένις Φιντς Χάτον, που σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη. Στο σίριαλ εκτυλίσσεται παράλληλα μια φανταστική ιστορία από ένα διήγημά της, ενώ τον κεντρικό ρόλο κρατά η καλλονή Connie Nielsen από τη Δανία.

Τα πρώτα χρόνια και το σχεδόν βασιλικό αίμα

Η Κaren Blixen γεννήθηκε στο Ρούνγκστεντ της Δανίας στις 17 Απριλίου 1885. Ήταν κόρη του Wilhelm Dinesen και της Ίνγκεμποργκ Βέστεχολτς και αδελφή του Τhomas Dinesen, ήρωα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η οικογένεια συσχετιζόταν με τη βασιλική, αν και δεν είχε τίτλο. Ο πατέρας της ήταν συγγραφέας και στρατιωτικός. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια που συνδεόταν στενά με τη βασιλική, ενώ είχε εκλεγεί επίσης βουλευτής. Η μητέρα της καταγόταν από επίσης πλούσια οικογένεια εμπόρων και το ζευγάρι απέκτησε τρεις κόρες και δύο αγόρια.

Η Tanne όπως την φώναζαν οι συγγενείς και οι φίλοι της μεγάλωσε σε ένα χαλαρό περιβάλλον λόγω του προοδευτικού πατέρα της που αγαπούσε τη ζωή στην ύπαιθρο και το κυνήγι. Το μυθιστόρημά του Boganis Jagtbreve (Γράμματα από το Κυνήγι) έγινε κλασικό στη Δανία. Το 1872 ο πατέρας της έζησε με τους αυτόχθονες Ινδιάνους στο Γουινσκόνσιν για έναν χρόνο, όπου έκανε μια εξωσυζυγική σχέση και απέκτησε μια κόρη εκτός γάμου, αλλά και σύφιλη. Απέκτησε ένα ακόμη νόθο παιδί με την υπηρέτρια της οικογένειας και τελικά βυθίστηκε σε κατάθλιψη από τις ενοχές και την ασθένειά του, και αυτοκτόνησε τελικά το 1895, όταν η Κaren ήταν μόλις εννέα ετών- γεγονός που την σημάδεψε για πάντα.

Η ζωή της οικογένειας άλλαξε άρδην. Τα ηνία πήρε η οικογένεια της μητέρας της και όλα άρχισαν να γίνονται πιο συντηρητικά, με τη θεία τους Μαίρη, αδερφή της μητέρας του, να αναλαμβάνει τη μόρφωση των κοριτσιών στο σπίτι, σε αντίθεση με τα αγόρια που πήγαν στο σχολείο. Ωστόσο, η θεία τους ήταν δυναμική και φεμινίστρια, αποτελώντας πρότυπο για τις νεαρές ανιψιές της.

To 1913, η Κaren Blixen παντρεύτηκε τον δεύτερο ξάδελφό της, τον Σουηδό βαρώνο Bror von Blixen Finecke και έτσι απέκτησε το τίτλο της βαρώνης. Κανείς δεν συμφωνούσε από την οικογένειά της, καθώς ο σύζυγός της είχε κακή φήμη και όλοι τον θεωρούσαν αφερέγγυο, όπως και αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Το ζευγάρι μετακόμισε στην Αφρική για να δημιουργήσουν μια φυτεία καφεόδεντρων, όπως συνήθιζαν τότε πλούσιες ευρωπαϊκές οικογένειες, εκμεταλλευόμενες τον πλούτο της ηπείρου. Η φάρμα τους βρισκόταν στους πρόποδες των λόφων Νγκονγκ, περίπου 10 χιλιόμετρα από το Ναϊρόμπι της Κένυας. Σήμερα στη φάρμα λειτουργεί μουσείο για την Κaren Blixen. Ωστόσο, ο σύζυγός της υπήρξε άπιστος και ήταν εκείνος που της μετέδωσε τη σύφιλη. Η μόνη γνωστή θεραπεία τότε ήταν ο υδράγυρος και το αρσενικό. Τα βαρέα μέταλλα μπορεί να καταλάγιασαν τη νόσο, όμως κατέστρεψαν την υγεία της καθώς προκάλεσαν βλάβες στον νωτιαίο μυελό της και έπρεπε να ζει για χρόνια με πόνους.

Διάβασε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ