Follow us

Ο Χρήστος Χωμενίδης είδε το "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου, και δεν πίστευε στα μάτια του

Για τον Χρήστο Χωμενίδη το "Poor Things" είναι ένα έπος απελευθέρωσης.

MissBloom TEAM
χωμενιδης facebook

Ο Χρήστος Χωμενίδης μιλάει για την "κατάρα" των Ελλήνων δημιουργών στο απόλυτα φεμινιστικό (και όπως πάντα ψύχραιμο) κείμενο του στα "Νέα"

Το σημερινό μου, στα "Νέα".

ΛΑΝΘΙΜΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

Ποιος είναι μείζων δημιουργός; Εκείνος που πλάθει το προσωπικό του σύμπαν. Εικαστικό, μουσικό, αφηγηματικό. Έναν κόσμο παράλληλο προς τον καθημερινό, αυτόνομο όμως. Και σε καλεί να μπεις μέσα του. Να τον εξερευνήσεις, να τον απολαύσεις. Προφανώς αντλεί από τις γήινες εμπειρίες του, μεταχειρίζεται υλικά της πραγματικότητας - αυτά πετάει στη μαγική χύτρα της φαντασίας, τα αποσυνθέτει και τα επανασυνθέτει με ελεύθερους, ονειρικούς συνειρμούς. Προφανώς επηρεάζεται από τους συναδέλφους του, παλιότερους και σύγχρονους - δεν είναι η τέχνη ένας μοναχικός αγώνας δρόμου, σκυταλοδρομία είναι - εάν δεν υπήρχε ως θεμέλιο ο Μπαχ, δεν θα σηκώνονταν οι πύργοι Μότσαρτ, Μπετόβεν, Μάλερ…

Ευτύχησε η νέα Ελλάδα να γεννήσει μείζονες δημιουργούς; Ούτε συζήτηση. Ο Σολωμός, ο Καβάφης. Ο Τσιτσάνης. Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος αλλά και ο Γιώργος Τζαβέλας και ο Σταύρος Τσιώλης. Ο Γιάννης Τσαρούχης και ο γλύπτης Τάκης. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς… Πατριαρχικό τοπίο ομολογουμένως. Κάντε υπομονή μερικές δεκαετίες και ο συσχετισμός των φύλων θα έχει -πάω στοίχημα- ανατραπεί.

Το δυστύχημα, το εθνικό μας χούι ξέρετε ποιο είναι; Όσο ζει ο μείζων δημιουργός να τον αντιμετωπίζουμε με άκρα δυσπιστία. Να του ρίχνουμε πέτρες και σκατά, να δούμε εάν θα αντέξει. Πρόσφατα ακόμα επιχείρησαν οι οτινάνοι να λυντσάρουν διαδικτυακώς τον Διονύση Σαββόπουλο. Τα ίδια έκαναν στον Μάνο Χατζιδάκι - αφόρητη τούς ήταν η τόλμη του δημόσιου λόγου του, που πήγαζε από το τεράστιο ταλέντο του. Στον Καραγάτση είχαν προκαλέσει κρίση αυτοπεποίθησης, αμφέβαλλε ο ίδιος στα στερνά για την αξία του. Τον Ταχτσή τον είχαν αποκαλέσει κουτσομπόλη της γειτονιάς και πορνογράφο. Μονάχα εάν βιώνει λάθε ο μεγάλος δημιουργός -αν εμφανίζεται φουκαράς, ρακένδυτος, ανέραστος-, τον συγχωρούν, τον ανέχονται όσοι κουνάνε κατ’επάγγελμα το δάχτυλο. Και του πετάνε κάνα κόκκαλο υπό μορφήν βραβείου αποστρατείας, τιμητικής εκδήλωσης μετά πολλών χασμουρητών. Ή άμα φύγει στο εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ