Follow us

Poor Things | Τι συμβολίζει κάθε κοστούμι της Bella Baxter;

Τα κοστούμια της ταινίας Poor Things εκτίθενται μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου στo Barbican του Λονδίνου.

poor things

Με δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ, δύο Χρυσές Σφαίρες, Έναν Χρυσό Λέοντα και τρία ακόμη βραβεία καλύτερης ηθοποιού στην Emma Stone, το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου έχει γίνει η απόλυτη κινηματογραφική εμμονή του πλανήτη και η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία του σκηνοθέτη.

Κριτικές για αυτή έχουν γραφτεί ακόμα και από ανθρώπους που δεν την είδαν ποτέ, το ελληνικό ίντερνετ δεν έχει πάψει να ασχολείται με την ταινία από την βράβευσή της στο Φεστιβάλ Βενετίας κι έπειτα, ενώ οι ερμηνείες για το αν πρόκειται πράγματι για ένα φεμινιστικό φιλμ ή όχι διχάζουν το κοινό.

Η λογική πίσω από τα κοστούμια της Bella Baxter

Στην τελευταία διαμάχη πάντως, την απάντηση μπορούν να δώσουν τα κοστούμια της Bella Baxter που επιμελήθηκε η σχεδιάστρια Holly Waddington σε συνεργασία με τον Γιώργο Λάνθιμο και τα οποία, μαζί με των υπόλοιπων χαρακτήρων της ταινίας, εκτίθενται μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου στo Barbican του Λονδίνου. Στο site του Barbican φιλοξενείται μια συζήτηση με την Waddington που βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκέψη πίσω από κάθε κοστούμι της ηρωίδας που έγινε η απρόσμενη φίλη μας τον φετινό Ιανουάριο. Ξεχωρίσαμε τα παρακάτω αποσπάσματα:

Ποιο ήταν το πιο απελευθερωτικό μέρος της διαδικασίας (σ.σ. κατασκευής των κοστουμιών);

Καταργήσαμε τους κορσέδες. Αυτό είναι εν μέρει που κάνει τα ρούχα να μοιάζουν τόσο απελευθερωμένα. Πρόκειται για μια φεμινιστική ταινία - δεν ταιριάζει πολύ καλά εννοιολογικά, αν προσπαθείς να γυρίσεις μια φεμινιστική ταινία, να βάλεις την πρωταγωνίστριά σου σε αυτό το ένδυμα (σ.σ. τον κορσέ) που εγκλωβίζει το σώμα σε ένα εξιδανικευμένο σχήμα. Από την αρχή, ο Γιώργος ένιωσε ότι αυτό θα ήταν γελοίο. Από σωματική άποψη, δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσει να κάνει η Emma Stone αυτό που έπρεπε να κάνει.

Η κίνηση της Bella είναι σαν ενός πολύ μικρού παιδιού. Είναι ατίθαση και εκτός ελέγχου. Υπάρχει ολόκληρη αυτή η χορογραφία που επινόησε η Stone που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον κορσέ, και μόλις δεις αυτόν τον χαρακτήρα και πώς είναι, ξέρεις ότι απλά θα έσκιζε τον κορσέ και θα τον πέταγε στο πάτωμα!

Πώς καταλήξατε στις συγκεκριμένες εμφανίσεις;

Βασίζονται σε ένα βικτοριανό ντύσιμο με όλα τα συστατικά του και στη συνέχεια αφαιρώντας αρκετά από αυτά. Διασκεδάσαμε πολύ παίζοντας με αυτή τη γλώσσα, με το πόσο ντυμένη ή ξεγυμνωμένη θα ήταν. Σκεφτείτε ένα πεντάχρονο παιδί που ντύνεται με τα ρούχα της μαμάς του, αυτή η "ακατάστατη” ποιότητα.

Bella βιώνει την σεξουαλική της αφύπνιση]. Νιώθει πολύ άνετα με τον εαυτό της και τα ρούχα ενισχύουν αυτή την ιδέα. Είναι πολύ αισθησιακά. Υπάρχουν πολλά μεταξένια, ελαφριά και αέρινα υφάσματα, που είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν αυτή την αίσθηση του οργανικού. Είναι ένα ατίθασο, ζωντανό, αναπνέον δημιούργημα. Οι αναφορές μου βρίσκονται σε πράγματα που ζουν κάτω από τη θάλασσα, σε παράξενα πλάσματα, εξετάζοντας τις απτικές επιφάνειες των οργανισμών- δίνοντας αυτή την αίσθηση ότι όλα αναπνέουν και ζουν.

Σε άλλη της συνέντευξη στους LA Times, η σχεδιάστρια σημειώνει ότι ο Λάνθιμος την προέτρεψε να αφήσει τη φαντασία της να οργιάσει, λέγοντάς της: "Πάρε το υλικό, σκέψου πράγματα και απλά κάνε το". "Νομίζω ότι αυτό είναι ένα γενναίο και τολμηρό πράγμα να κάνεις με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχεις ξαναδουλέψει", καταλήγει για τον Έλληνα σκηνοθέτη.

Η λογική λοιπόν της Holly Waddington και του Γιώργου Λάνθιμου πίσω από τα κουστούμια ήταν να ακολουθούν της μεταβάσεις του χαρακτήρα, να εξελίσσονται μαζί με την εγκεφαλική λειτουργία και τη συναισθηματική ωρίμανση της Bella Baxter, να μοιάζουν και τα ίδια σαν ένας ζωντανός οργανισμός, αποδομώντας κάθε ενδυματολογικό περιορισμό της βικτωριανής εποχής και μπλέκοντας αριστοτεχνικά την παιδικότητα με την σεξουαλικότητα, μια σεξουαλικότητα που η ηρωίδα ανακαλύπτει σταδιακά και η οποία της ανήκει απόλυτα. Τι όμως ακριβώς συμβολίζει κάθε κοστούμι;

Τι ακριβώς συμβολίζει κάθε κοστούμι;

Στο απολαυστικό Facebook group BINTEO ΚΛΑΜΠ ανακαλύψαμε την ανάρτηση μιας σινεφίλ κι επισκέπτριας της έκθεσης που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τι πραγματικά συμβολίζει κάθε κοστούμι που φορά η Bella Baxter όπως ακριβώς το επινόησε η Holly Waddington, ενώ για όσα δεν περιλαμβάνονται στο post, οι συνεντεύξεις της σχεδιάστριας σε διάφορα διεθνή μέσα συμπληρώνουν το πολύχρωμο και αέρινο παζλ των μοναδικών αυτών δημιουργιών.

Διαβάστε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ