Follow us

Αφιέρωμα στο παιδικό θέατρο | Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσουν μικροί και μεγάλοι

Ελληνικά και ξένα αριστουργήματα της λογοτεχνίας, ταξίδια σε φανταστικούς κόσμους, μεγάλες μουσικοθεατρικές παραγωγές, Καραγκιόζης, κοινωνικά και περιβαλλοντικά μηνύματα στις παραστάσεις παιδικού θεάτρου τη φετινή σεζόν.

MissBloom TEAM
Παιδικο θεατρο

Οι παραστάσεις αφιερωμένες σε παιδιά αλλά και ολόκληρη την οικογένεια αποτελούν από τις κυρίαρχες θεατρικές τάσεις των τελευταίων χρόνων, καθώς επιφανείς ομάδες με εμπειρία στον χώρο αλλά και νέοι οραματιστές δημιουργοί αναπτύσσουν νέες ιδέες και τεχνικές που συναρπάζουν τα παιδιά. Φαντασμαγορικά θεάματα μεγάλης κλίμακας ή παραστάσεις με αλληλεπίδραση, στοχευμένες σε μικρότερα κοινά, κουκλοθέατρο ή ζωντανοί ηθοποιοί, γνωστοί μύθοι και παραμύθια ή καινούργιες ιστορίες που άπτονται της εποχής μας: το παιδικό θέατρο είναι δυναμικό, επίκαιρο και αξίζει να ακουστεί, στους μικρότερους αλλά και στους μεγαλύτερους θεατές. Αυτές τις παραστάσεις, τους χώρους και τις ομάδες που σπρώχνουν μπροστά το θέατρο για ανήλικους θεατές, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους συγκεντρώσαμε παρακάτω.

"Πινόκιο"

Το κλασικό παραμύθι που ανέθρεψε γενιές μικρών και μεγάλων αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του "Πινόκιο". Δημιουργήθηκε σκαλισμένος από τον ξυλογλύπτη Τζεπέτο σε ένα μικρό ιταλικό χωριό, αλλά εκείνος ονειρεύτηκε να γίνει πραγματικό αγόρι. Η Αλεπού και ο Γάτος τον πείθουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα, όμως, δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.

"Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι"

Την ανάγκη του παιδικού θεάτρου να καταπιάνεται και με θεματικές που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία και που φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με κοινωνικές αξίες και ιδανικά επιβεβαιώνει η απονομή του βραβείου Θεάτρου για Παιδιά και Εφήβους από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, στην παράσταση "Ραπουνζέλ χωρίς παραμύθι", με τη σφραγίδα του Ηλία Καρελλά, που επέλεξε να παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του Mike Kenny, και μάλιστα σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Η παράσταση που ανεβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο Κάππα και εξακολουθεί να μιλάει στις καρδιές μικρών και μεγάλων θεατών δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα για τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού κόσμου, τελεί τη φετινή χρονιά υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Σκιές στο Πεντάγραμμο"

Ο Ηλίας Καρελλάς μετρά πάνω από 25 χρόνια ενεργούς παρουσίας στο χώρο του παιδικού θεάτρου. Αγαπημένος σκιοπαίχτης των παιδιών με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, έδωσε νέα πνοή στον Καραγκιόζη και μέσα από αναπάντεχους συνδυασμούς θεατρικών και μουσικών ειδών, ανανεώνει μοναδικά την εγχώρια παιδική σκηνή εμπλουτίζοντάς της με πολύτιμο υλικό φτιαγμένο με μεγάλη έμπνευση, μεράκι και αγάπη.

"Ένα παιδί μετράει τ' άστρα"

Πόσες γενιές ανθρώπων έχουν μεγαλώσει διαβάζοντας το πιο γνωστό μυθιστόρημα του Μενελάου Λουντέμη; Το "Ενα παιδί μετράει τ' άστρα" εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1956 από τις εκδόσεις "Δίρφος" και αποτελεί πλέον ένα από τα πιο διαβασμένα παιδικά βιβλία της χώρας. Με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο συγγραφέας εξιστορεί τον πόθο ενός φτωχού παιδιού, του Μέλιου, να μάθει γράμματα καθώς και την προσπάθεια του να επιτύχει το στόχο του παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες. Έτσι, εκπαιδευτικοί και κοινό τιμούν με την παρουσία τους και φέτος την παιδική σκηνή "Μαριάννα Τόλη". Το αγαπημένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα "Ένα παιδί μετράει τ’άστρα" μεταφέρεται στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή Σίσσυς Αλατά και σκηνοθεσία Αναστάση Δεληγιάννη, στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου.

"Το απίστευτο ταξίδι του κ.Πικ"

Στο θέατρο "Μορφές Εκφρασης" ανεβαίνει η μουσικοθεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική και συμμετοχή μικρών και μεγάλων θεατών "Το απίστευτο ταξίδι του κ.Πικ". Ένα ταξίδι στο σύμπαν, όπου οι πλανήτες μιλούν στα παιδιά για τα συναισθήματα των ανθρώπων και αποκαλύπτουν το μυστικό της ευτυχίας. Οι "Μορφές Έκφρασης" προσκαλούν μικρούς και μεγάλους θεατές σ’ ένα διαστημικό ταξίδι που θα αλλάξει για πάντα της ζωή τους. Πώς θα ήταν ο κόσμος εάν τολμούσαμε όλοι να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα; Θα μπορούσαν τα συναισθήματα μας να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε που βρισκόμαστε και πού θα έπρεπε να πάμε; Αυτά αναρωτιέται το έργο της Άννας Σεβαστής Τζίμα.

"Το νησί των θησαυρών"

Ποιός δεν έχει ακούσει έστω και μία φορά για το "Νησί των θησαυρών" του Στίβενσον; Αδιαμφησβήτητα όλο και κάπου θα έχουμε ακούσει, διαβάσει, δει κάτι σχετικά με αυτό, είτε μιλάμε για βιβλίο, είτε για ταινία, είτε για θέατρο, είτε κατά τη διάρκεια μίας απλής συζήτησης μεταξύ φίλων. Από το 1883, όταν και εκδόθηκε, το δημοφιλές μυθιστόρημα έχει κατακτήσει μία πάρα πολύ σημαντική θέση στην λογοτεχνική ιστορία και έχει διασκευαστεί τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος συνθέτει μία εντελώς νέα βερσιόν του έργου, γεμάτη θεαματικά κοστούμια και σκηνικά και διευθύνει έναν θίασο 10 ηθοποιών που αναλαμβάνουν και χρέη ορχήστρας καθώς τραγουδούν και παίζουν όργανα ζωντανά.

"Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας"

Είναι γνωστό πως ο μεγάλος Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ έχει αφήσει μερικές από τις πιο σημαντικές παρακαταθήκες στην ιστορία του θεάτρου. Πολυγραφότατος, με έργα που διακρίνονται από τις γεμάτες ανατροπές ιστορίες και τους συναρπαστικούς ήρωες οι οποίοι μπλέκονται σε τρελά σκηνικά, όλο φαντασία και όνειρο. Έτσι, όταν τα έργα του διασκευάζονται για νεαρούς θεατές, το αποτέλεσμα είναι μια θεατρική εμπειρία που μένει αξέχαστη. Τα Αθηναϊκά Θέατρα, οι "Μαγικές Σβούρες", που φέτος γιορτάζουν είκοσι χρόνια διαρκούς παρουσίας στο θέατρο για παιδιά, και η "Melisma Events", παρουσιάζουν στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αλίκη , το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ