Follow us

Break a Stone | Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

κοσμημα

Θυμάμαι σαν τώρα την πρώτη φορά που αντίκρισα ένα κόσμημα Break a Stone πριν από αρκετά χρόνια. Ήταν ένα δαχτυλίδι που κοσμούσε το χέρι μιας αγαπημένης φίλης και συνεργάτιδας, μάλλον με ροζ τουρμαλίνη και εντυπωσιακό μπρονζέ φινίρισμα. Έμοιαζε σα να είναι το δαχτυλίδι της γιαγιάς της που πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι να καταλήξει στον παράμεσό της, όμως όπως μου αποκρίθηκε με ενθουσιασμό όταν την ρώτησα, ήταν ένα σχέδιο της Αγγέλικας Καραλή, σχεδιάστριας κοσμημάτων και ιδρύτριας του brand Break a Stone. "Τα φτιάχνει μία φανταστική κοπέλα εδώ, στου Ψυρρή”, με κατεύθυνε η φίλη μου.

Το εργαστήριο - showroom του Break a Stone απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στην ομώνυμη οδό είναι η είσοδος σε ένα κόσμο σύγχρονων θησαυρών. Ο ενθουσιασμός και η αγωνία να αποκτήσεις οτιδήποτε βρίσκεται στις προθήκες του μπορεί να συγκριθεί με το συναίσθημα που βιώνει κανείς σε ένα παλαιοπωλείο γεμάτο με σπάνια εύρηματα περασμένων εποχών ή με τη λαχτάρα που νιώθει κανείς να ξεχωρίσει το μοναδικό, "δικό του” μελλοντικό απόκτημα στα γοητευτικά παραφορτωμένες βιτρίνες των γιαννιώτικων κοσμηματοπωλείων. Η σύγκριση δεν είναι τυχαία.

Οι πέτρες θα πουν την ιστορία

Τα κοσμήματα της Αγγέλικας με τους ημιπολύτιμους λίθους κομψά κομμένους ή ακατέργαστους και την αριστοτεχνική τεχνοτροπία - η μεταλλοτεχνία σε χαλκό ή ασήμι 925 πολλές φορές λειτουργεί σαν το "κάδρο” τους, η πέτρα δηλαδή είναι αυτή που θα ορίσει το σχέδιο για την Αγγέλικα - φέρουν το ειδικό βάρος ενός οικογενειακού κειμηλίου, ενός αντικειμένου που έχει έρθει από άλλη εποχή και κουβαλά ιστορίες και συναισθήματα. Είτε είναι κάποιο από τα πλέον signature δαχτυλίδια του brand της, είτε ένα statement κολιέ, σκουλαρίκια εμπνευσμένα από τις φόρμες της Φύσης και τη λαϊκή παράδοση και βραχιόλια για γεννημένες boho queens.

Η αργυροχόος και ιδρύτρια του Break a Stone, Αγγέλικα Καραλή

Αυτοδίδακτη, η Αγγέλικα Καραλή ξεκίνησε το Break a Stone το 2012, αφότου σπούδασε και απασχολήθηκε στον τομέα των οικονομικών για κάποια χρόνια, καθιστώντας το έτσι ένα από τα πρώτα local brands προσιτού κοσμήματος, προπομπό της ακμάζουσας σημερινής σκηνής που αποτελείται μάλιστα ως επί το πλείστον από γυναίκες σχεδιάστριες.

Γνωρίστε τα Break a Stone και τη δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Break a Stone;

Το brand Break a Stone δημιουργήθηκε στα τέλη του 2012. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, μέχρι τότε εργαζόμουν σε μία πολυεθνική εταιρεία με αντικείμενο την παροχή οικονομικών υπηρεσιών. Παρόλο που ένιωθα ότι δεν ήταν μια δουλειά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου, μου δίδαξε την επιμονή και την εργατικότητα, αλλά κυρίως λειτούργησε σαν καθρέφτης του εαυτού και των δυνατοτήτων μου. Μου έδωσε την αυτοπεποίθηση που μου έλειπε ως τότε, να ξεκινήσω κάτι στο οποίο ένιωθα ότι μπορώ να προσφέρω παραπάνω.

Έτσι ξεκίνησε αυτοδίδακτα το ‘’Break A stone’’ το οποίο με 3 λεξούλες περιγράφει την προσπάθεια να καταρριφθούν κάποια στερεότυπα που ως τότε ένιωθα να με καταπιέζουν και να με εμποδίζουν να προχωρήσω. Με αρκετά περιορισμένη προσωπική οικονομία ξεκίνησα τότε από ένα τόσο δα μικρό εργαστήριο 8 τετραγωνικών στον πέμπτο όροφο μιας παλιάς πολυκατοικίας στην Αιόλου, με μια λίμα, σέγα, φλόγιστρο και έναν αυτοσχέδιο πάγκο. Οι πρώτοι πελάτες μου ήρθαν από το εξωτερικό, αφού χρησιμοποίησα πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή ως μέσα προώθησης και διάθεσης της δουλειάς μου.

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand Break a Stone με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Θησαυρός, λεπτομέρεια, διαχρονικότητα.

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι την κάθε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Δεν δουλεύω με επιμέρους συλλογές γιατί τις νιώθω περιοριστικές. Η συλλογή είναι μια και είναι work in progress. Ξεκίνησε στα τέλη του 2012 και θα ολοκληρωθεί όταν θα σχεδιάσω το τελευταίο μου κόσμημα. Το κάθε κομμάτι που δημιουργείται αποτελεί μέρος της συλλογής αυτής με κίνητρο πάντα αυτό που νιώθω ότι λείπει από εμένα προσωπικά, αυτό που δε θα μπορούσα εύκολα να βρω, με αστείρευτη πηγή έμπνευσης την αρχαϊκή, τη βίντατζ αισθητική, τη φύση και εικόνες που αντλώ από τη μόδα και την αρχιτεκτονική. Το όραμα δουλεύεται καθημερινά τολμώ να πω γιατί το κόσμημα είτε σαν φορέσιμο είδος είτε απλά σαν αντικείμενο τέχνης με αφορά ενστικτωδώς.

Η διαδικασία του σχεδιασμού και της δημιουργίας του κάθε κοσμήματος διαφέρει, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια διαδικασία απομόνωσης, η οποία συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων συναισθήματα ενθουσιασμού και απογοήτευσης με τελικό στόχο την τεχνική και αισθητική ικανοποίησή μου. Μόνο όταν επιτευχθεί αυτή μπορώ να πω ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό λόγω είτε αισθητικού ή/και τεχνικών αδιεξόδων, οπότε και το επόμενο κόσμημα είναι έτοιμο να πάρει τη θέση του στη συλλογή.

Διαβάστε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ